Da li će biti izrađen registar zaposlenih?

Program ekonomskih reformi od 2020. do 2022. godine predviđa izradu registra zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava. Ovaj put planirano je da se uradi analiza svakog pojedinačnog radnog mjesta zaposlenih u republičkim organima uprave, što bi značilo i izmjene visine plata.

Republika Srpska 15.12.2019 | 16:05
Da li će biti izrađen registar zaposlenih?
Koliko posla i rezulatata toliko i plata. Oni koji budu radili više i bolje, više će biti i plaćeni. Da bi sistem pravičnije isplate plata zaživio potrebno je usvojiti i novi Zakon o držvanim službenicima, ali i i Zakon o platama zaposlenih u republičkim organima uprave Republike Srpske.

"Na osnovu analize i analitičke procjene radnih mjesta, uspostaviće se vrijednosni sistem radnih mjesta u republičkim organima uprave, čime će se stvoriti pretpostavke za korektniji platni sistem", navedeno je u Programu ekonomskih reformi koji je nedavno usvojila Vlada RS.

Nezvanično novi Zakon o državnim službenicima obuhvatiće 11 kategorija državnih službenika. Prema navodima naših izvora upućenih u sadržaj novog Zakona neće biti više dozvoljeno da oni koji su nedavno počeli da rade preko noći bez adekvatnog iskustva postanu nečelnici odjeljenja.

''Plate zaposlenih u javnom sektoru treba da budu po učinku. Da osnovica bude zajedniča za sve, ali sve preko toga ide prema učinku, jer velik broj ne dolazi na posao, a vodi se kao zaposlen ili ne radi svoj posao, a sjedi i prima platu kao i neko ko radi svoj posao'', kaže poslanik SDS u NS RS Davor Šešić.

Indikativno je, međutim, što se planira uvesti red kod isplate plata, a registar zaposlenih koji platu primaju iz budžeta još nije ugledao svjetlost dana, iako je usvojen prije dvije godine. Poslanici vladajućih stranaka danas nisu željeli da iznose svoje mišljene na ovu temu. Za PDP-ovu Jelenu Trivić to je paradoks, jer se ide pogrešnim redoslijedom.

''Ako se ne može izraditi jedan Registar zaposlenih, onda ne vjerujem da se može ići na tako visok nivo plata po učinku. To je viša praksa ozbiljnijih zemalja, koje su prošle ranije nivoe pa došle na taj, a mi se nismo pomjerili sa mrtve tačke, a to je izrada Registra'', kaže poslanik PDP u NS RS Jelena Trivić.

Sindikat uprave RS insistira da se objavi registar.

''Zakonskim novim rješenjm biće unapređena oblast napredovanja, biće uređena i oblast kategorija državnih službenika gdje ćemo jasno moći razvrstati državne služenike u skladu sa njihovom stručnom spremom, u skladu sa njihovim kompetencijama i u skladu sa poslom koji obavljaju, što će na kraju krajeva dati mogućnost svakom rukovodiocu državnog organa da može da nagradi državnog službenika koji naročito postiže dobre rezultate'', kaže  predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić.

Ukoliko se oni koji su napisali Zakone budu pridržavali istih bez izuzetaka i primjenjivali ih bez gledanja kroz prste, biće smanjena i ukupna javna potrošnja na plate. 



(BN TV)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Diploma

15.12.2019 16:38

Kad će se zabranit rad sa privatnim diplomama u državnim institucijama odnosno njihovo priznavanje?!

ODGOVORITE
Name

E

15.12.2019 17:22

prebrojavanje je zabranjeno nasim zakonom! to je poslovna partijska tajna!!!i nesmije se odati odmah se gubi i posao i privilegije i put pod noge i trazi drugu drzavu!! jasnoooo jasno!!!tacka!

Name

Portparol SNSD-a

15.12.2019 19:04

Ovako nesto mogu samo da izmisle korisni idioti kakvi su sada na vlasti!

Name

ČEGA REGISTAR

16.12.2019 02:29

ČEGA REGISTAR. ZAPOSLENIH. PA TIH JE SVE MANJE I MANJE, IAKO KLEPROMAN KAŽE DA SMO NA ISTORIJSKOM MAKSIMUMU. KAKO TAJ LAŽE I IZVRĆE SVE. UŽAS.

Name

Dobar Vic

16.12.2019 06:18

Ko bolje radi vise ce da zaradi?! Nikada u tajkunskoj drzavi!

ODGOVORITE