Počeli radovi na gradnji gasnog cjevovoda u Brodu

Na teritoriji Rafinerije nafte Brod počeli su radovi na izgradnji gasnog cjevovoda dužine 1. 850 metara i prečnika Du 200.

Republika Srpska 14.12.2019 | 08:57
Počeli radovi na gradnji gasnog cjevovoda u Brodu
Time je započeta realizacija, ključne, II faze projekta gasifikacije, na kojoj je angažovano stručno osoblje rafinerije kao i lokalnih specijalizovanih građevinskih preduzeća koja imaju znanje i već stečena iskustva na uspješno realizovanim projektima sa Rafinerijom nafte. Završetak radova na montaži cjevovoda u krugu preduzeća planiran je do kraja ove godine.

Mreža za distribuciju gasa u Rafineriji nafte Brod (cjevovoda) povećat će fleksibilnost i efikasnost rada rafinerije, umanjiće međusobnu zavisnost proizvodnih jedinica i rezultovat će umanjenjem troškova proizvodnje.

U okviru II faze gasifikacije, planiran je i remont mostovnog cjevovoda za prelaz gasa preko rijeke Save (u novembru je završeno istraživanje i dijagnostika), kao i priključivanje na magistralni gasovod na teritoriji Republike Hrvatske. Do kraja decembra očekuju se rezultati ispitivanja produktovoda koji se nalazi u Hrvatskoj. Nakon završetka navedenih radova biće formiran detaljan plan remonta i daljnje realizacije projekta gasifikacije Rafinerije nafte Brod.

Očekuje se da će rezultat realizacije druge faze projekta ujedno biti i početak prve isporuke prirodnog gasa u rafineriju.



Puštanje u rad direktnog gasovoda planirano je za III kvartal 2020. godine, saopćeno je iz ove rafinerije.

Podsjećamo, iz Rafinerije nafte Brod a.d. Brod ranije je saopšteno da je 24. oktobra 2019. godine u Zagrebu (Republika Hrvatska) potpisan ugovor između kompanija Кroduks plin d.o.o. i Plinakro d.o.o., kojim je izvršen otkup produktovoda na teritoriji Hrvatske, za potrebe dalje realizacije projekta gasifikacije rafinerije. Iz Rafinerije su istakli da zaključivanje ovog ugovora ima strateški značaj za uspješnu realizaciju projekta.

Neposredno nakon potpisivanja ovog ugovora, rukovodstvo Zarubežnjefta a.d. predstavilo je program realizacije prve faze projekta gasifikacije Rafinerije nafte Brod, puštajući u rad novu kotlovnicu koja ima mogućnost korištenja kombinovanog pogonskog goriva – gas i mazut. U izgradnju nove kotlovnice uložena su sredstva u ukupnom iznosu od 6,6 miliona evra.

(Biznis.ba)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Brod

14.12.2019 08:06

Svi znaju i prave se ludi da Rafinerija nafte Brod više neće pokrenuti proizvodnju. Čeka se pravi momenat da se to objavi, a za takvo što nikad nije pravi momenat. Radnici farbaju nekakve ograde, dio odlazi uz otpremnine... Kumulativni dug preko pola milijarde KM.... Niko ne voli istinu, a sindikat Rafinerije, kao i obično, igra prljavu ulogu skrivanja te istine....

ODGOVORITE
Name

Бањалучанин

14.12.2019 08:30

Зашто онда праве гасовод?

Name

Re

14.12.2019 08:41

Isto tako znaju,da rafinerija ili entiteti nemaju pravo potpisati takav ugovor sa drugom drzavom ili drugom firmom,jer se prelazi državna granica.Sve je u nadleznosti BiH,tako ako BiH ne odobri nema prelaska Save,dzaba se radi.

Name

Bezveze posao

14.12.2019 11:18

Pa tako zaradjuju. Bezveze posao. Jos uduplaju cijenu. Namire se. Onda aneks ugovora. I tu podjele. Pa dignu tri kredita. Pa onda Aneks na Aneks. Pa se i tu namire. Brale. Ovo sto je lopovluka srpski narod isfinansirao to nije istorija vidjela.

Name

Бајагас и Кродукс

14.12.2019 08:11

Рафинерија пред затварањем а врши се гасификација (тј. улаже се новац у њу)? Ко зна шта нам овог пута спрема члан предсједништва бих из Републике Српске и припадник хрватског народа са својим латинима...

ODGOVORITE
Name

Osvit

14.12.2019 08:47

Pitanje Drzave za gospodu iz Zarubrznjefta bi trebalo da glasi da li vi gospodo planirate rekonstrukciju fabrike do nivoa koji je potreban za preradu sirove nafte u euro 6 derivate. Za te potrebe je svojevremeno od Italijanske projektne kuce u Rimu narucena projektna dokumentacija. Ona predvida znacajna ulaganja u nova postrojenja kao i kolicine prirodnog gasa koje se ne mogu dobaviti navedenim presjecima cijevi i amortizovanim produktovodima za transport gotovih proizvoda. Sve ostalo je krpljaza i prizvodnja derivata kvaliteta ispod zahtjeva i standarda kako Evrope tako i regiona u kojem zivimo.

ODGOVORITE
Name

koeficijent

14.12.2019 09:14

Rus ne ulaze,Rus samo uzima,rus ne daje.

Name

Memaga

14.12.2019 08:48

Mašala mašala. Brodski ili savski tok, kako ga samo nazvati. Rame uz rame sa glasovitim gasnim tokovima. Sa Sjevernim, pa Južnim, pa sa Turskim tokom..

ODGOVORITE
Name

Boki

14.12.2019 12:54

Koji gasovod i kome, rafinerija toliko vremena ne radi i vjerovatno neće ni raditi, ispiranje mozga?

ODGOVORITE
Name

koka

14.12.2019 19:36

Termoelektro Brcko radi posao. Svaka cast

ODGOVORITE