Čemu služe izvještaji eksperata?

Nedavni izvještaj stručnjaka o vladavini prava u BiH, koji je u Briselu predstavio viši nezavisni pravni ekspert Evropske unije Rajnhard Pribe, a u kojem se, između ostalog, navodi da je VSTS postao dio pravosudnog problema, u suštini nije donio ništa novo što već nije poznato javnosti i vlastima u ovoj državi.

Bosna i Hercegovina 10.12.2019 | 20:20
Čemu služe izvještaji eksperata?
Analitičari ocjenjuju da je Pribe ovim izvještajem samo potvrdio ono na šta se već godinama upozorava, a to je da je reforma pravosuđa neophodna, jer je očito da ono ne funkcioniše kako treba.

Da je stanje u pravosuđu loše odavno je poznato, pa i činjenica da VSTS, kako se navodi u Pribeovom izveštaju, „nije ispunio ono što se od njega očekivalo“.

Na loše stanje u pravosuđu prije par mjeseci je upozorila i Misija OEBS, koja je u svom izvještaju navela da je stopa osuđujućih presuda opada alarmantnom brzinom, te se zbog toga dovodi u pitanje kvalitet istraga i optužnica koje podiže Tužilaštvo BiH.

I u izvještaju OEBS, kao i u onom što je Pribe pročitao prije par dana, navedeno je niz preporuka vlastima u BiH na uklanjanju uočenih nedostataka. Ono što je problem jeste činjenica da malo ko vjeruje da će ijedna od tih preporuka iz izvještaja biti uzeta u razmatranje.

Na to upućuje činjenica da smo u prošlosti imali priliku da vidimo brojne izvještaje raznih eksperata koji su ukazivali na korupciju, kriminal, loše stanje u pravosuđu, ekonomiji, pitanjima zaštite životne sredine, ljudskih prava i slično.

Osim što su u tim izvještajima navođene činjenice koje su bile jako dobro poznate kako javnosti, tako i vlastima u BiH, u njima su navođene i preporuke šta bi trebalo da se uradi kako bi se stanje popravilo. Međutim, o tim preporukama bi se raspravljalo par dana u javnosti nakon čega bi one bile zaboravljene, tako da ništa od traženog na kraju nije učinjeno ili je učinjeno jako malo.

Pa, čemu onda uopšte služe izvještaji i preporuke ekspertskih grupa ako ih niko ne sprovodi ili se iz njih uzima samo onaj dio koji u tom momentu odgovara onima koji su dužni da ih sprovedu?

Vehid Šehić iz Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” ističe da se u BiH ne poštuju ni odluke sudova, pa kako onda očekivati da se poštuju preporuke ekspertskih grupa i raznih drugih domaćih i međunarodnih institucija.

(Srpskainfo)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Kod nas

10.12.2019 19:45

Bas nicemu.

ODGOVORITE
Name

Realno

11.12.2019 06:22

Zemlja u stanju raspadanja..

Name

Nostradamus

11.12.2019 21:11

Taj izvjestaj je kao i Dodikovi referendumi.

Name

Jaffa

11.12.2019 06:01

Razvodni problem do zaborava...taktika. Čuvaju svoje pulene, koji uništiše i državu i narod.

ODGOVORITE
Name

Očekivano

11.12.2019 06:57

Pa cilj je postignut. I ovo je bila scena za naivni bosansko-hercegovacki narod: da nesto kaze "expert", a da to ne posluzi nicemu! Osim, sto je "expert" uzeo novac. To mi lici na staru izreku:ako hoćeš da se nešto ne uradi, formiraj komisiju-samo što u ovom slučaju komisiju čini jedan "ekspert". Reklo bi se: ekspert moze zameniti više članova. Dakle, pucanj u prazno što se naroda tiče, a nepravdi su i dalje u BiH ŠIROM OTVORENA VRATA!

ODGOVORITE