Kupujete rusko oružje, a član ste NATO. Kako?

Nejedinstvo NATO-a pokazalo se u potpunosti na dan otvaranja samita Alijanse u Londonu prošle nedjelje, a napetost se osjetila i između Francuske i Turske, u vezi s kupovinom ruskog naoružanja.

Svijet 10.12.2019 | 14:23
Kupujete rusko oružje, a član ste NATO. Kako?
Francuski predsjednik Emanuel Makron optužio je Tursku da sarađuje sa saveznicima Islamske države i upitao kako je moguće biti član NATO saveza i kupiti ruski sistem protivvazdušne odbrane S-400.

"Tehnički to nije moguće", rekao je Makron, prenio je Gardijan.

Makron, kao i čelnici većine država članica NATO-a, smatra da će ruski odbrambeni sistem unutar NATO-a izložiti svoju vojnu opremu, uključujući borbene avione F-35, ruskoj vojnoj obavještajnoj službi.

Na pitanje novinara da li će SAD sankcionisati Tursku zbog kupovine S-400 kako to traži americki Kongres, američki predsjednik Donald Tramp je rekao da razmatra to pitanje.

On je potom, kako navodi list, netačno rekao da je Turska bila primorana da kupi S-400 jer je njegov prethodnih u Bijeloj kući Barak Obama odbio da dozvoli Turskoj da kupi američki sistem odbrane "patriot".

"Turska je tokom dužeg perioda veoma željela da kupi sistem Patriot", rekao je Tramp, ali Obama nije želio da im ga proda.

U stvari, Obamina administracija je Turskoj više puta nudila oružje, ali Erdoan je to odbio jer američki sporazum nije uključivao osnovnu tehnologiju "patriota", navodi list.

Nakon što je Tramp branio tursku poziciju, Makron je intervenisao.

"To je njihova odluka", rekao je on za Tursku, dodajući da je i Evropa ponudila da Erdoanu proda sistem za protivvazdušnu odbranu.

"Čak i kad su imali evropsku opciju, potpuno u skladu s NATO-om, oni su odlučili da ne budu u skladu s NATO-om", rekao je Makron.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

ZMiljenkoE

10.12.2019 13:56

Za svoje pare kupuju sta hoce i gdje hoce.

ODGOVORITE
Name

Титаник

10.12.2019 14:07

Кад су Турци срушили Руски авион и затражили заштиту Нато Савеза они су одговорили да им непада на памет да се због Турске каче са Русијом. Па ко је почео да не поштује правила.?

ODGOVORITE
Name

Necemu ljudskom

11.12.2019 08:50

Postoji li kakva ideja u svijetu, da se ovo covjecanstvo okrene pravim ljudskim vrijednostima, a ne prokletim primitivnim ratovima i ostalim devijacijama, glupostima itd..... Razne medjunarodne organizacije odavno gube svaki svoj smisao....

ODGOVORITE