Sarajevo među 10 najzagađenijih gradova svijeta

Prema mjerenjima stanice Air Visual, Sarajevo je i ovog jutra među deset najzagađenijih gradova svijeta.

Bosna i Hercegovina 08.12.2019 | 10:37
Sarajevo među 10 najzagađenijih gradova svijeta
Na vrhu liste nalazi se Delhi (Indija) čiji AQI iznosi 345, dok je Sarajevo na sedmom mjestu sa indeksom kvalitet vazduha 187.

Podsjetimo, juče ujutro Sarajevo je bilo čak drugo na listi odmah iza Delhija sa AQI višim od 300.

Cjelokupnu listu najzagađenijih gradova svijeta pogledajte OVDJE.

Zbog dodatnog pogoršanja zagađenosti vazduha, Vlada Kantona Sarajevo je juče na vanrednoj sjednici proglasila epizodu "upozorenje" za sve zone na području Kantona Sarajevo, jer su ispunjeni svi uslovi predviđeni Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka.

Rezultati mjerenja zagađujućih materija u vazduhu na području Kantona za prethodni dan na svim stanicama pokazujuju prekoračenja vrijednosti za PM10 koje iznose 150 µg/m3. Trend pogoršanja kvaliteta vazduha je nastavljen, tako da su prosječne dnevne vrijednosti za prethodni dan iznosile na Vijećnici 208 µg/m3, Otoci 192 µg/m3 i Ilijašu 174 µg/m3, prenosi "N1".

Prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometerološkog zavoda u Sarajevu, u narednih 48 sati, očekuje se stabilno vrijeme, bez padavina, sa slabim vjetrom, uz pojavu temperaturne inverzije, čime su ispunjeni svi uslovi za proglašenje navedene epizode.

(N1)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Pulmo

08.12.2019 09:47

U mom naselju u Istočnom Sarajevu prečnika 300 metara četiri porodice imaju kotao za grijanje gdje koriste ugalj. Više vremena provodim na okolnim brdima i planinama nego u sopstvenoj kući. Imam problem sa plućima tako da je nemoguće opstati. Namjeravam prodati kuću u bescijenje i tražiti drugo mjesto za boravak.

ODGOVORITE
Name

Smog

08.12.2019 09:57

Loze ugalj, stare gume, plastiku, preradjeno ulje. METROPOLA, kako vole napisati oni koji od Visokog i Makarske nisu dalje otisli. Fuuuj, primitivna seledra

ODGOVORITE
Name

Re

08.12.2019 11:09

Cijeli Balkan je primitivna selendra, al pojedina sela imaju nesto bolji geografski polozaj, pa zato nisu na ovoj listi... Mislis li da je banjalucka sjecka bolja opcija za grijanje? Nije, druze, samo BL nije okruzena planinama kao Sarajevo... Sve je to isto sr...

Name

Re Re

08.12.2019 15:22

U pravu ste, sve je to isto (cast osvijestenim pojedincima, o vecini je rijec). Evo, u mom komsiluku, iz jedne privatne radionice kulja iz dimnjaka smrdljivi crni dim jer u pec ubacuje gumu, plastiku, kojekva ulja i ko zna sta sve jos. Vani se ne moze disati, a prozor mozete otvoriti samo u ranim jutarnjim satima. Ono sto je najgore, mnogima smeta, ali nista ne poduzimaju. Ocekuju da ce vlasniku radionice jednog dana doci iz du..ta u glavu. Nece, naravno, moze mu se jer niko od nadleznih to i ne primjecuje.

Name

Intergaj

08.12.2019 14:54

Dodjite u Bijeljinu u naselje Intergaj u kojem je toplana! Loze najjeftiniji ugljevicki ugalj koji smrdi za sve pare! Ovo je u rangu Cernobilja sigurno

ODGOVORITE