Policija suzavcem na demonstrante u Parizu

Pripadnici policije ispalili su suzavac na demonstrante u centru Pariza tokom jednog od najvećih štrajkova u Francuskoj u posljednjih nekoliko decenija, usljed kojeg je javni saobraćaj skoro potpuno prekinut.

Svijet 05.12.2019 | 18:03
Policija suzavcem na demonstrante u Parizu
Radnici su započeli štrajk kako bi natjerali predsjednika Francuske Emanuela Makrona da odustane od reforme penzionog sistema.

Makron, koji je na vlast došao 2017. godine, obećao je da će otvorit strogo regulisanu ekonomiju Francuske, ali veći sindikati tvrde da francuski lider želi da ukine zaštitu radnika.

Ishod štrajka će zavisiti od toga ko će prvi da se povuče - sindikati koji rizikuju da izgube podršku ukoliko remećenje predugo potraje ili vlasti koje se plaše da bi birači mogli stati na stranu sindikata i da za zastoj okrive zvaničnike.

Vlasnik jednog od kafića u centru Pariza Izabel Žibal izjavila je da se blokiranje može podnijeti danas i sutra, ali da bi narod sljedeće sedmice mogao postati iziritiran.

Radnici željeznice izglasali su da se štrajkuje i sutra, a radni sindikati kompanije RATP koja kontroliše rad autobusa i metroa saopštili su da će njihov štrajk da se nastavi do ponedjeljka, 9. decembra.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dule

06.12.2019 00:06

Čudno da Tramp nije odobrio zakon o podršci "žutim prslucima"

ODGOVORITE