Još jedna zemlja povukla priznanje Kosova i Metohije

Republika Nauru sa Pacifika je 17. država koja je povukla priznanje Kosova i Metohije, potvrđeno je "Blicu".

Srbija 22.11.2019 | 12:06
Još jedna zemlja povukla priznanje Kosova i Metohije
Republika Nauru je sa najmanja nezavisna republika na svetu sa površinom od 21,3 kilometara kvadranih, ali su oni pod uticajem Australije među prvima priznali Kosovo već u aprilu 2008.

Na ostrvu Nauru tradicionalno živi 12 plemena, što je simbolično predstavljeno zvezdom sa 12 krakova na zastavi. Ostrvo je otkrio britanski pomorac, kapetan Džon Fern, 1798. i nazvao ga je Prijatno ostrvo. Nemci su postali kolonijalni vladari ostrva krajem 19. veka. Kasnije su ostrvima zajednički administrirali Australija, Novi Zeland i Ujedinjeno Kraljevstvo. Nauru je stekao nezavisnost 1968. godine.

Kako je pre izvesnog vremena najavio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, do kraja ove godine će još četiri, pet zemalja povući priznanje kosovske nezavisnosti.

To se i desilo prošle nedelje, kada je iz Gane stigla nota o povlačenju priznanja, a danas je to učinila Republika Nauru.

Priznanje Kosova je do sada, prema potvrdi iz Beograda, povuklo ili suspendovalo 17 zemalja: Republika Nauru, Gana, Togo, Centralnoafrička republika, Republika Palau, Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Granada, Unija Komora, Burundi, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja.

(Blic)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

RehaTz

22.11.2019 12:34

Sada kad krenu investicije

ODGOVORITE
Name

Srbin

22.11.2019 16:04

samo neka povlace priznanja...

ODGOVORITE