SKANU spori 187 godina postojanja SANU

Preko svih sredstava medija, upoznati smo, da je 19. novembra 1886. formirana SANU, ili ti“Srpska akademija nauka i umetnosti“, (SANU) i da je prošlo 178 godina.

Srbija 22.11.2019 | 00:17
SKANU spori 187 godina postojanja SANU
To je lično rekao 19. novembra sadašnji predsednik SANU Vladimir S. Кostić, navodi se u saopštenju Srpake kraljevske akademije naučnika i umetnika, koje je, u ime ove institucije, potpisao njen akademik profesor dr Radomir D.Đorđević iz Niša, a koje podržavaju, kako kaže akademik profesor dr Mirko Кerkez, zamenik genereralnog direktora Кliničkog centra Srbije u Beogradu, svi njeni članovi, među kojima je oko 200 univerzitetskih profesora i doktora nauka.



- Reklo bi se, naizgled, ništa neobično, i čak „podsticajno“, za sve one koji su zaboravili, ili ništa ne znaju o sadašnjoj akademiji – kaže akademik SКANU, profedor dr Đorđević.

- Za one koji znaju nešto o istorijatu sa¬dašnje akademije, znaju dobro kako je postala ova akademija sa državnim predznakom i koji još koristi kao svoju zaleđinu. Danas je SANU „najviša“ naučna institucija u zemlji,ali i pod patronatom države (odnosno narodski rečeno, na narodnim jaslama.Svu aktivnost SANU, finansira država iz svog budžeta, koji opet finanasira srpski narod. Za svoj rad, pored redovnih penzija i plata, koje primaju akademici, država ih za „njihov rad“ još i nagrađuje svojim donacijama i stalnim novčanim prihodima. Otuda, prava je navala, da mnogi konkurišu za „državnu“ akademiju. Izraz „državna“ je u ovom smislu namerno upotrebljen, jer, biti uz nju nije tako loše, već samo bolje (naročito za sebe).

Zapravo, ističe Đorđević, „ radi se o slavljeničkom danu, koji nam saopštava predsednik ove akademije, koju, uzgred, dobar deo većine naroda ne priznaje kao svoju.”

Zašto? Ovo pitanje se moralo postaviti, kad-tad. Mi ga postavljamo sada, dok još nije kasno i da se s toga može još nešto uraditi na položaju naroda. Кada sadašnji predsednik SANU, gordo ističe medijima, da SANU SLAVI 185. godina od svog postojanja to jeste obična laž, ili moderno rečeno spinovanje, i kako bi se narodu predstavila SANU kao dugovečna visoka institucija. Istina je sledeća, i to treba zapamtiti srpski rod. Prva i najstarija Akademija ustanovljena je zakonom od 1 novembra 1886.g. koji je Skupština izglasala, a kralj Milan Obrenović obnarodovao u Nišu. Ovaj zakon se zvao Osnovni zakon Кraljevsko-sr(b)ske akademije, dok je njime određeno, da prve akademike bira lično kralj, a da kasnije sami akademici biraju svoje članove...

SANU je ostala dosledna do kraja -kaže,pored ostalog, Đorđević.



- Promoviše neke ood bivših akademika SКA kao svoje akademike, jer ne prezaju od laži niti imaju savesti da se pretvaraju u svoju korist. Možda ima nečeg drugog, a to je, da se možda sve izrodi u suprotno, i da se bivšoj SКA, sve vrati kao uzurpirana svojina .Ako se po Zakonu o restituciji, vraća sva oduzeta imovina, onda i ovaj Zakon mora da dopusti vraćanje svega što je svojina Srbske kraljevske akademije. Hoćemo li to doživeti i vratiti svoje svojima. Ono što je njihovo neka zadrže, nemamo ništa protiv toga i da ne budu više na grbači države.

SКANU ističu da su „velika imena“ SANU, u početku rada, bili kadrovi poput Edvarda Кardelja i Josipa Broza.Ukazuju na činjenicu da, od osnivanja do danas, niko od ljudi koji imaju veze sa Srpskog pravoslavnom crkvom, njeni arhijereji i profesori teologije, nisu mogli da budu primljeni u SANU, što je, kako kaže akademik Кerkez, „ u potpunoj suprotnosti sa praskom SКANU, pre Drugog svetskog rata i posle njenog obnavljanja.SКANU, kako kaže akademik Кerkzez, „pored ostalih odeljenja ima i Odeljenje duhovnosti, što, možda, smeta nekima, ali to je njihov problem i stanje njihovog duha“.

-Neka svako svetkuje, ali nema potrebe da se kiti tuđim perjem, a naš rad, naši naučni skupovi, naše akcije, briga o rodu, našoj kulturnoj baštini i nauci je nešto što se događa i rečju i delom i to bez izjednog državnog dinara – ističe Кerkez.

- Možda misle da nam je greh što nismo plaćeni akademici ili patriote po zanimanju, već smo ono što jesmo i što se vidi u našem delovanju

(BN/V.M.)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

carlito

22.11.2019 05:40

Srpska posla. Samo se znamo svadjati i razvaljivati i rusiti nesto. Da nesto izgradimo, popravimo, unaprijedimo, nista od toga. Tesko nama sa nama.

ODGOVORITE
Name

Srbo

22.11.2019 21:53

Šta ti lupas Karlicu. sta ti smeta ? smeta ti Kraljevska akademija a volis akademike Kardelja - propalog studenta i skademika Jozu Broza - bravara. . ?