IRB još ne zna da li će prodati akcije Republike Srpske u "Krajinapetrolu"

U IRB-u još ne znaju da li će prodati akcije koje Srpska preko fondova posjeduje u „Krajinapetrolu“.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


– Investiciono – razvojna banka (IRB) Republike Srpske još se ne može izjasniti o prodaji akcija u „Krajinapetrolu“, dok Penzijski – rezervni fond (PREF) RS razmatra organizovanje aukcije za paket akcija tog banjalučkog preduzeća u cilju testiranja cijene.

Firma „Nes“ obavijestila je, putem Banjalučke berze, javnost o sticanju akcija „Krajinapetrola” te najavila ponudu za preuzimanje ostatka akcija.

Osnovni kapital „Krajinapetrola“ iznosi 13,87 miliona KM, a podijeljen je na 13.876.371 redovnih (običnih) akcija, nominalne vrijednosti jednu marku.

Ponudilac, „Nes“, trenutno je vlasnik 32,245 odsto akcija.

„Ponudilac će u postupku preuzimanja djelovati samostalno. Za svaku akciju Ponudilac se obavezuje da će platiti cijenu koja je definisana u skladu sa članom 15. Zakona o preuzimanju akcionarskih društava“, navedeno je u obavještenju.

U IRB-u još ne znaju da li će prodati akcije koje Srpska preko fondova posjeduje u „Krajinapetrolu“.

„U ovom trenutku se ne možemo izjašnjavati o najavljenoj ponudi za preuzimanje koja će biti upućena akcionarima ovog društva“, odgovorili su iz IRB-a.

U PREF-u ističu da će razmotriti cijenu iz ponude za preuzimanje.

„U slučaju da se odlučimo za prodaju putem javljanja na ponudu za preuzimanje, prije toga ćemo organizovati aukciju za paket akcija u cilju testiranja predložene cijene. Ovo će omogućiti svakom zainteresovanom investitoru kupovinu po navedenoj cijeni. Svakako da na našu odluku utiče i nedavno usvojena dividendna politika i stav menadžmenta preduzeća o ponudi za preuzimanje“, rekao je direktor Društva za upravljanje PREF-om Miloš Grujić.

Republika Srpska preko Akcijskog fonda posjeduje 42,2 odsto akcija u preduzeću “Krajinapetrol”, preko Fonda za restituciju 3,2 odsto, dok PREF ima 6,5 odsto akcija.

Podsjećamo, portal CAPITAL objavio je da je bivši direktor „HE na Vrbasu“ Nedeljko Kesić uložio milione da prije hrvatske “Industrije nafte – INA” kupi „Krajinapetrol“, posljednje preduzeće iz naftnog sektora u kojem je Republika Srpska najveći akcionar.

Kompanija „Nes“, u vlasništvu Kesićevog sina Sretena, akcije „Krajinapetrola“ platila je 2,3 miliona KM u srijedu, 13. novembra, blok poslom na Banjalučkoj berzi,.

Zanimljivo je da iza kupovine, kako tvrdi naš izvor iz Mrkonjić Grada akcija Nedeljka Kesića i njegovog sina stoji Mladen Milanović Kaja, svi iz Mrkonjić Grada.

Firma "Nes Plus Invest" u Novom Sadu u vlasništvu Sretena Kesića kupila je pumpu u tom gradu za dva miliona evra. Kako tvrdi naš izvor, Kesići imaju vrijednu imovinu u Novom Sadu i Beogradu, a i u tamošnjim bankama, kao i u Beču imaju pozamašne sume novca.  

Prema istom izvoru, Kaja bi se rado riješio Kesića, oca i sina, ali ne smije jer je Nedeljko Kesić upoznat sa njegovim kriminalnim radnjama i posjeduje , kako se tvrdi, svu dokumentaciju o Kajinim nezakonitim radnjama.   

I INA je zainteresovana za kupovinu “Krajinapetrola”, a Vlada RS spremna je da proda državni udio i već je dala dozvolu INA-i da izvrši dubinsku analizu poslovanja tog preduzeća. 

„Krajinapetrol“ je deveti mjesec ove godine završio sa dobiti od 1,18 miliona KM, što je duplo više nego u istom periodu lani, te je najavio i isplatu dividende.

(BN/Capital)

KOMENTARI12
POŠALJITE PORUKU

АЛ КАПОНЕ

18.11.2019 20:28

Вими му фаце. КО АЛ КАПОНЕ. Која сличност

Bolje dati Kesiću da kupi Krajinu jer su to svakako izvučene pare, pa bar kad se nekad bude oduzimala imovina da se zna gdje su pare i imovina.

Vili

18.11.2019 21:27

Sta je puta vrtelo vrteno da bi sve bilo posteno...

Tender he

18.11.2019 21:28

Stari udbas sa sumnjivo stecenim kapitalom.Nevjerovatno je ko se sve obogatio u ovom trulom i bolesnom drustvu.

Re

18.11.2019 21:41

Kesić će biti kandidat DNS-a za načelnika opštine MG.

Pik

18.11.2019 22:36

Kumovi

18.11.2019 20:50

Dobro Kumovi jedni drugima smjestaju...

Mrkonjic

18.11.2019 20:55

Nekada su bili slozni svi ko jedan a sada kada su se nakrali para svaki svakom radi iza ledja i jedan drugog namjestaju...

Milko

18.11.2019 21:10

Kesicu i sinu milioni a za vjerne gladace prasici. Svakom njegovo. I svima dobro.

Porijeklo imovine?

18.11.2019 21:25

Ovog ex db-ovca, citaj kriminalca, propitati o porijeklu imovine.

Sasa

18.11.2019 21:43

Kako ne ispitaju odaklen mu novac i sta su radili on i njegovi, kada je Mrkonjic Grad "pao". Koliko su para, pokretne drzavne imovine ožprodali, otudjili itd. Lako je sada uzmati pumpe, stambene i poslovne objekte sirom R. S., Srbije...

Vreteno

19.11.2019 05:47

Ako nisi ti izneo novac iz Mrkonjić Grada onda znaš ko je.

Ko je ubica

19.11.2019 06:47

Jel to onaj mali sto je jedva osnovnu skiolu zavrsio a tata Nedo kupio srednju i fakultet.

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.