Alarmantno stanje u Veneciji-Pale i prve žrtve

Centralni Trg Svetog Marka u Veneciji poplavljen je i zatvoren za turiste, a pod vodom je 70 odsto površine grada. Jako nevreme paralisalo Liguriju. Stradale još dve osobe. Haos i u Hrvatskoj.

Svijet 15.11.2019 | 22:03
Alarmantno stanje u Veneciji-Pale i prve žrtve
Nivo vode u Veneciji dosegao je početkom poslepodneva 1,60 metara, tri dana nakon što je grad pogođen rekordnim poplavama zbog kojih je italijanska vlada proglasila vanredno stanje, a gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro naredio je zatvaranje Trga svetog Marka "kako bi zaštitio građane Venecije od sanitarnog rizika".

"Još jedan dan uzbune za Veneciju. Jugo nastavlja da duva. Pozivam sve da se pripreme na nivo vode", napisao je gradonačelnik Luiđi Brunjaro na svom nalogu na Twitteru. 

Brunjaro je okrivio klimatske promjene za plavljenje grada, istorijske bazilike, trgova i zgrada starih više vekova. Oko 70 odsto grada je pod vodom, prenosi Rojters.



U Veneciji su pronađene još dve mrtve osobe. Njihova tela pronađena su u jednoj kući, a sumnja se na trovanje ugljenmonoksidom. Radi se o majci u sedamdesetim godinama i njenom sinu.

Agencija Ansa javila je da sin nije živeo u Veneciji ali se došao da se pobrine za majku za vreme poplava. Iz Meteorološkog zavoda Venecije saopšteno je da će se tokom vikenda nivo vode spustiti na 110, 120 centimetara.

U normalnim okolnostima nivo mora je 80, 90 centimetara, što je generalno puno, ali pod kontrolom, prenosi "Sputnjik". 

(mondo.rs)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Realno

16.11.2019 09:23

Ovo me ni malo ne čudi. Naplatiti dva deca obične vode i dva deca piva 24 evra i guliti turiste a dobru se nadati, nije moguće.

ODGOVORITE