Venecija pod vodom, velike štete od poplava

Venecija se bori s najtežim poplavama u pola vijeka, dok je gradonačelnik procijenio štete na stotine miliona evra.

Svijet 14.11.2019 | 13:34
Venecija pod vodom, velike štete od poplava
Venecija se u četvrtak priprema za suočavanje s novim nabujalim vodama dok je italijanska vlada spremna na uvođenje vanrednih mjera koje bi zaštitile grad s kanalima pogođen plimom bez presedana u ovoj sedmici.

Venecijance su probudile sirene koje nagovještavaju da će nivo vode premašiti 130 centimetara, dovoljno da ponovo uvede prljavu slanu vodu u istorijski centar grada pod zaštitom UNESCO-a.

U utorak je najviša plima u 50 godina zahvatila znameniti italijanski grad, dostižući vrhunac od 1,87 metara. Samo jednom otkako se mjere nivoi vode od 1923. godine, nivo je bio najviši u 1966. godine kada je iznosio 1,94 metra.

Gradonačelnik Luigi Brugnaro procijenio je štete na stotine miliona evra. "Acqua alta", ili "visoka voda" u utorak je poplavila 80 posto grada, saopštili su zvaničnici.

Jedan 78-godišnjak je poginuo od kratkog spoja u svojoj kući.



Venecija ima samo 50.000 stanovnika, ali je svake godine obiđe 36 miliona turista iz cijelog svijeta.

Golemi infrastrukturni projekt nazvan MOSE pušten je u rad od 2003. godine, ali je blokiran povećanim troškovima, korupcijskim skandalima i odgodama.

Projekt uključuje 78 kapija koje se mogu podići kako bi zaštitile venecijansku lagunu od visokog plimnog vala - ali je nedavni pokušaj da se testira dio barijere izazvao zabrinjavajuće vibracije, a inžinjeri su ustanovili da su neki njeni dijelovi već zahrđali, prenosi AFP.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar