Sutra dogovor ili slijedi blokada graničnih prelaza

Sutra će u Bijeljini biti održan sastanak Udruženja poljoprivrednika ’’Semberija’’ Bijeljina, Udruženja poljoprivrednika Brčko Distrikta i Udruženja poljoprivrednika iz Federacije BiH.

Republika Srpska 13.11.2019 | 22:06
Sutra dogovor ili slijedi blokada graničnih prelaza
Na sastanak su pozvani ministar poljoprivrede RS Boris Pašalić, ministar poljoprivrede Federacije BiH Šemsudin Dedić i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Tema sastanka je aktuelna situacija u poljoprivredi BiH i rješavanje problema oko izvoza i otkupa tovnih junadi.

Predsjednik Udruženja poljoprivednika Semberije i član Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika BiH Savo Bakajlić, je za portal Dešavanja u Bijeljini izjavio da ponovo šalju upozorenje da se farmeri plaše uginuća stoke, da je od 9.000 do 10.000 tovnih grla samo u Semberiji, već njih između 4.000 i 5.000 prešlo težinu od tone, što je kritično.

''Mjere koje je preduzela i usvojila Vlada RS ne idu na ruku i u korist poljoprivrednih proizvođača nego samo u korist pojedinih, odnosno ’’podobnih’’ privrednih subjekata koji su nas i doveli u ovako nezavidnu situaciju'', rekao je Bakajlić.

''Od maja iz Sarajeva slušamo samo obećanja o nastavku izvoza junećeg mesa u Tursku i dok se u BiH spore oko formiranja vlasti, trpe građani, a kvota od 3.000 tona junećeg mesa za izvoz samo će biti trenutno olakšanje, ali ne i rješenje problema'', nastavio je Bakajlić.

Hoćemo dogovor, zato smo na sutrašnji sastanak i pozvali najodgovornije za rješavanje ovog problema, a na pitanje novinara portala Dešavanja u Bijeljini šta će biti ako do dogovora ne dođe, Bakajlić je rekao da su jednom krenuli u blokadu graničnog prelaza Rača i odustali, a da ako budu morali ponovo da krenu ka graničnom prelazu Rača da će ga i blokirati, i ne samo taj, nego i ostale granične prelaze, sve dok se ne riješi ovaj problem.

Iskreno se nadamo da do toga neće doći i da će dogovor biti postignut zaključio je Bakajlić.

Sastanak će biti održan u Privrednoj komori Bijeljina, (Agrotržni centar Bijeljina), sa početkom u 11.00 časova, a izjave za medije su predviđene za 12.00 časova.


(Dešavanja u Bijeljini)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Vlado

13.11.2019 21:24

Junetina u mesarama 12 KM. Skuplje nego u Austriji. Sta hoćete, da bude 15? Sramota. Spustite cijene i riješen problem. Hoćete državnu zemlju, podsticaje, pdv, traktore i mehanizaciju, regresirano gorivo, samo uzimate, ništa ne dajete. Još da blokirate puteve, da ne date narodu da prolazi, ooooo ....

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

13.11.2019 22:04

I ja sam u Austriji i podrzavam proteste.A sto se tice cijena one su takve da bi se moglo placati gomila administracije i stranackih tkz.uhljeba koji nista ne rade sem sto primaju platu iz raznig drzavnih institucija.Jer nazalist mi imamo institucije i parainstitucije a i te parainstitucije imaju paraparainstitucije.Stranaka svaki dan vise a iz tih stranaka nicu papci.Kada bi izvozili papke mislim da bi cijene bile manje nego u Austriji.Drugo koliko kilometara Autoputa u Austriji koristis i koliko kosta godisnja karta.Je li tacno da kosta 91.10 eura novu vec mozes kupiti za sledecu godinu.Za tvoju informaciju Autoput u duzini od 52 kilometra kosta u Republici Srpskoj 820 eura.Pa eto po tome kila mesa bi trebala da bude oko 80 km ili skoro 40 eura.

Name

Govedina

14.11.2019 05:45

Cijenu govedine u mesarama ne određuju seljaci koji tove bikove već mesari, šverceri i država koja nabija poreze. Bik se seljaku plati po manje od 4 marke po kilogramu a onih 8 maraka i više sebi uzmu svi ostali. U cijeloj toj priči jedino seljak ne zaradi.

Name

Radnim danom

14.11.2019 06:57

Mislim da nije u redu da sprecavate ljude da za vikend dolaze kuci iz dijaspore. Podrzavam sve sto dolazi od ljudi ali bi se moglo strajkovati radnim danom.Ovako sprecavate redovni priliv sredstava iz dijaspore.Razmislite malo.A ovi "gore".Oni da su hteli da rade u vasem interesu, po nekom zakonu, moralu ili pravdi oni bi vec tako uradili.

ODGOVORITE
Name

Pa gospodo

14.11.2019 10:07

Sve se rjesava na IZBORIMA a Vi dragi moji glasate li glasate za iste i još kazete da ste ugrozeni. Niste ugrozeni nego ste kaznjeni (opravdano) za debilizam svijesti koji je ocit. Oni koji vas poljoprivredne proizvodjace ne fermaju ni dva posto doći će na sastanak kao Evropski ministri sa Merdzanima i vozacima i sekretaricama da vam bace još malo prašine i obecanja u oči a Vi sretni sto ste se s njima rukovali. Oni su za vas veliki oni su neko i nešto a Vi? Na sljedecim izborima vrbujte ljude milom ili silom za glas i uzmite one mrvice koje vam bace “veliki”Srbi,Hrvati,Muslimani a posle opet ovako kao sada kukajte. Nema za vas žaljenja jer to ne zasluzujete.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

14.11.2019 11:31

Bravo