Milionske račune blokirala SIPA u akciji "Pero"

Policijski službenici SIPA-e danas su u okviru operativne akcije "Pero" u skaldu sa odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti izdali ukupno pet naloga za blokiranje računa, potvrdio je za N1 portparol SIPA-e Luka Miladinović.

Bosna i Hercegovina 13.11.2019 | 18:26
Milionske račune blokirala SIPA u akciji "Pero"
Izdatim nalozima izvršena je privremena obustava raspolaganja novčanim sredstvima u ukupnom iznosu 1.078.234,44 KM na devet računa otvorenih kod pet banaka na ime tri fizička i tri pravna lica.

U akciji "Pero" do sada je uhapšeno 18 osoba, a dvije osobe su pod nadzorom SIPA-e.

Podsjećamo, iz SIPA-e je danas saopćeno da su tokom dana izvršeni pretresi stambenih i poslovnih objekata, ostalih prostorija i pokretnih stvari na ukupno 12 lokacija na području Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajeva zbog postojanja osnova sumnje da su lica osumnjičena u ovom predmetu počinila krivična djela iz člana 340. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Organizovani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelima člana 383. „Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, člana 380. „Primanje dara i drugih oblika koristi” i člana 272. „Pranje novca“ istog zakona.

Navedena aktivnosti provode se po naredbama Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona i Kantonalnog suda iz Bihaća.

Današnja akcija je rezultat petomjesečne istrage Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona koja se vodi protiv 58 fizičkih i pravnih lica zbog Organiziranog kriminala u vezi sa Zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, Primanjem dara ili drugih oblika koristi, Krivotvorenjem isprave, Pranjem novca i Utajom poreza.

Osumnjičenima u ovoj istrazi se stavlja na teret postojanje osnova sumnje da su u periodu od 2014. godine do danas, na području Cazina, Bihaća, Tuzle, Zenice, Sarajeva i Istočnog Sarajeva, kao organizirana grupa pronalazili osobe kojima su bez odvijanja nastavnog procesa izdavali nezakonite certifikate, te osnovnoškolske, srednjoškolske i visokoškolske diplome, a zauzvrat primali novac.

Na ovaj način je u navedenom periodu izdano više hiljada nezakonitih diploma i stečena višemilionska protupravna imovinska korist. Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je provodeći istragu u proteklih pet mjeseci uspjelo dokumentovati preko 300 izdanih lažnih diploma, navodi se iz Kantonalnog tužilaštva USK.

(N1)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dr, Mr

13.11.2019 17:34

Šta će biti sa tim diplomama?

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

13.11.2019 19:15

To jedino Dodik zna.Uskoro se ocekuje posebna zasjedanje NS Republike Srpske po pitanju diploma.

Name

Mozemo Li

13.11.2019 21:26

ponovo kupiti diplome nakon sto nam ove pobucaju ko krme vrecu.