Mišićeva se nada usaglašavanju oko najniže plate

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izrazila je nadu da će Ekonomsko-socijalni savjet Srpske danas usaglasiti prijedlog odluke o iznosu najniže plate u Republici za iduću godinu.

Republika Srpska 13.11.2019 | 15:48
Mišićeva se nada usaglašavanju oko najniže plate
Mišićeva je novinarima u Banjaluci, u pauzi sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta, rekla da je zahtjev sindikata da najniža plata u Srpskoj od 1. januara bude 550 KM, a da u prvom kvartalu budu stvoreni uslovi da iznosi 600 KM.

"U Republici Srpskoj trenutno radi 266.320 radnika, od kojih 131.074 ili 49 odsto ne može zaraditi ni za hranu, dok 174.147 ili 65 odsto prima platu nižu od prosječne. U Srpskoj 35.774 radnika prima platu 450 KM i manje, a od 451 do 600 KM dobija 70.263 radnika", precizirala je Mišićeva.

Ona je navela da realni sektor u Srpskoj ne stoji loše, da je ostvarena zapažena dobit i da je Vlada Srpske pozitivno djelovala prema poslovnoj zajednici, kao i da su doneseni zakoni koji rasterećuju realni sektor, ali se, ipak, malo poslodavaca u Srpskoj odlučuje da poveća plate.

Mišićeva je podsjetila da je obaveza Vlade Republike Srpske da bude zakazana sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske o iznosu najniže plate, te da je ukoliko ne bude dogovora Vlada obavezna da sama utvrdi njen iznos.

"Vrijeme nam curi, u pripremi je budžet za narednu godinu, ekonomske reforme i moramo imati utvrđen iznos najniže plate", napomenula je Mišićeva.

Nakon sjednice iz Saveza sindikata biće objavljeno saopštenje.



(BN/Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Skeptik

13.11.2019 15:12

Bože na šta liči...

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

13.11.2019 15:14

E nemojte se vise boriti za nasu najmanja primanja.Borite se za vasa najveca primanja ko ce imati veca.Nama je sa minimalnom platom dovoljno.

ODGOVORITE
Name

Rale

13.11.2019 15:15

Sacuvaj boze ovaj jadni narod, kako je nije sram sirotinje

ODGOVORITE
Name

Savo

13.11.2019 15:33

Neko bi rekao nisu normalni medjutim to su lopovi i poltroni i oni su itekako normalni .Normalni nisu radnici u realnom sektoru koji pojma nemaju da je ovo otimanje i od njih i od njihovih poslodavaca.Vlada noze povecati samo onim radnicima koji su u drzavnim firmama a nikako radnicima u realnom sektoru,oni dizu to zbog osnovice koju poslodavac mora platiti u budzet jer kada je veca osnovica (plata) odma predvidjeni procenat za pio ,zdravstvo,zeljeznicu,vodoprivredu,fond solidarnosti,privrednu komoru,apif,takse ,invalide,nezaposlene i td. sta sve jos ima se vise izdvoji novca koji ide u budzet i kojim rspolaze vlada koja onda dijeli sebi i politicki podobnima jer ponavljam pare idu u budzet a ne u fondove zato vladine firme u zdravstvu i i u drugim sektorima mogu i ne moraju da uplacuju u te fondove i niko ih ne zatvara i ne kaznjava a te direktore tih firmi jos nagrade nekim ministarskim ili ambasadorskim mjestom.Vlada se u svemu slizi onom hitlerovom krilaticom zavadi pa vladaj a narod uvijek pusi onu obecanje ludom radovanje.

ODGOVORITE
Name

Joja

13.11.2019 19:23

sindikat treba raspustati peimaju plate ne rade nista gori su od zeljeznice

ODGOVORITE