Šta su obećali, a šta su ispunili gradonačelnici?

Od ukupno 735 obećanja koja su dali načelnici i gradonačelnici 12 jedinica lokalne samouprave u BiH, a čije ispunjavanje prati Istinomjer, u tri godine u potpunosti je ispunjeno njih 152, dok gotovo polovina (49%) datih obećanja ima veliku šansu da budu ispunjena do kraja mandata u oktobru 2020. godine. Osim toga, 197 obećanja ili njih 26%, nalazi se u kategoriji srednje vjerovatnoće ispunjenosti, dok 181 obećanja (25%) ima nisku vjerovatnoću da će biti ispunjena do kraja mandata. Evo šta su uradili gradonačelnici Banjaluke, Bijejine i Prijedora i načelnik Istočno Novo Sarajevo.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


U svom izbornom programu iz 2016. godine, gradonačelnik Banja Luke, Igor Radojičić je dao ukupno 106 obećanja, od kojih je za tri godine uspio ispuniti njih 13, dok su ocjenu u progresu dobila 43 obećanja. Započete su i aktivnosti na ispunjavanju još 42 obećanja. I u trećoj godini mandata, gradska uprava Banja Luke bavila se putnom i komunalnom infrastrukturom, stipendiranjem učenika i studenata, stambenim zbrinjavanjem, izgradnjom dječijih igrališta, unaprjeđenjem rada gradske administracije i dr.Treća godina mandata gradonačelnika Igora Radojičića protekla je u znaku projekta “Banja Luka se gradi” čijom realizacijom je otvoreno više javnih gradilišta od kojih se polovina odnosi na nove velike projekte. Neki od tih projekata su izgradnja saobraćajnice kroz naselje Šargovac, prva faza radova na izgradnji objekta mjesne zajednice i policijske stanice na Laušu, radovi na izgradnji kružne raskrsnice kod restorana “Sirano”, izgradnja saobraćajnice u banjalučkom naselju Petrićevac, a položen je i kamen temeljac za izgradnju ambulante porodične medicine u ovom naselju. U okviru projekta „Banja Luka se gradi“ započeli su i radovi na izgradnji vodovodne mreže u Mišinom hanu, a na području Čokorskih polja počela je izgradnja vodovodne mreže u okviru projekta “Voda I“ kojim je predviđena gradnja 56 kilometara nove vodovodne mreže na seoskom i prigradskom području”.Tokom treće godine mandata gradonačelnika Bijeljine, Miće Mićića napravljen je određeni pomak u pogledu ispunjavanja datih obećanja u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, od ukupno trideset, u cjelini su i dalje ispunjena samo tri obećanja i to dovođenje pitke vode u Modran, završetak izgradanje vrtića i škole u Ledinicima i završetak svlačionica i aktiviranje fudbalskog kluba.

Devet obećanja dobilo je ocjenu u progresu, njih šest je započeto, dok u vezi 12 obećanja Istinomjer još uvijek nije zabilježio aktivnosti na njihovom ispunjavanju. Napredak u odnosu na drugu godinu mandata napravljen je u realizaciji obećanja u vezi izmještanja autobuske stanice, zaštite od poplava, završetka industrijske zone i završetka Centra za socijalni rad. Ocjenom započeto ocijenjeno je ispunjavanje obećanja na poboljšavanju uslova rada u MZ Golo Brdo kao i izgradnji sportske hale u Patkovači.I gradska uprava Prijedora na čelu sa gradonačelnikom Milenkom Đakovićem, u protekloj godini nastavila je realizaciju već započetih projekata, poput izgradnje vodovoda Crno vrelo, nastavak izgradnje sportske dvorane na Urijama, kao i početak hidrogeoloških istraživanja na Tomašičkim jezerima. Ipak od ukupno 31 obećanja, u trećoj godini mandata još uvijek nijedno nije ispunjeno, dok je 6 obećanja u progresu, te je 11 ocijenjeno kao započeto. Nezapočeto je ostalo 12 obećanja, dok su 2 ocijenjena kao neutemeljena.Infrastrukturni projekti, izgradnja gradskog trga, kao i izgradnja sportske dvorane bili su fokus treće godina mandata opštinske uprave Istočnog Novog Sarajeva, odnosno načelnika Ljubiše Ćosića. Načelnik Ćosić je u svojoj predizbornoj kampanji dao ukupno 36 obećanja, od čega je za protekle tri godine ispunjeno njih četiri. Značajniji progres zabilježen je u 14 obećanja, dok su 4 ocijenjena kao započeta. Nezapočeto je ostalo 10 obećanja, dok su 3 ocijenjena kao neutemeljena, te 1 kao zaustavljeno. Neki od nezapočetih projekata su završetak galerije “Kućanski”, izgradnja Aqua parka, rekonstrukcija Tomića vrela itd.Kraj druge i početak treće godine mandata Gradske uprave Trebinja obilježila je ostavka gradonačelnika Luke Petrovića, koji je preuzeo funkciju generalnog direktora “Elektroprivrede Republike Srpske”. Za Istinomjer je tada potvrđeno da će Petrovićev nasljednik, aktuelni gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić nastaviti realizaciju započetih projekata. U trećoj godini mandata gradska uprava Trebinja, osim na infrstrukturnim, radila je i na realizaciji projekata koja se odnose na socijalna davanja, te unaprijeđenje turističke ponude. 

Od ukupno 76 obećanja koja prati Istinomjer, do sada je ispunjeno njih 18, započet je rad na ispunjavanju njih 31, a ocjenu u progresu dobilo je 12 obećanja. Zaustavljena je realizacija 3 obećanja, a 10 obećanja ranije je dobilo ocjenu neutemeljeno. Dva obećanja i dalje imaju status nije započeto, a u pitanju su obećanja koja se odnose na obezbjeđenje gradskog arhitekte i izrade studije izvodljivosti za formiranje odjeljenja Poljoprivrednog fakulteta.

(Istinomjer)

KOMENTARI5
POŠALJITE PORUKU

BL

13.11.2019 14:54

Obećali su jagnjiće prasiće muziku i šator sve sa narodne grbače, a dobro i njima za ostatak jagnjića i prasića ponijeti kući, samo da se dokopaju još dalje propasti naroda i boraca u RS.

Obren Šampion

13.11.2019 15:38

Šampion jednog od ranijih istraživanja bio je tadašnji gradonačelnik Doboja, Obren Petrović. Naime, razlog zašto za mandata nije ispunio nijedno obećanje bio je prost - ništa nije ni obećao! Zamislite morone, koji su mu dali apsolutnu podršku i glasali po direktivi, iako se čovjek prethodno nije pojavljivao u javnosti i nikad nije predstavio svoj predizborni program?!

realno

13.11.2019 18:30

Nista nisu ispunili. To sto su obecavali je samo predizborno dok se dograbe fotelje. Tako svi oni rade pred izborima da vile i kule obecavaju a narod glup pa sve vjeruje i glasa za njih.

Zeljka

14.11.2019 00:22

Sta ce obecati mozda kruzni tok,a ne malo pogleda na sta lici grad i ulice i koliko ima cigana

Zeljko

14.11.2019 00:31

Sta ce dogovoriti,kod sebe je u svom naselju promjenio rasvetu,a nama naselio cigane i nemamo trotoar,ne mogu djeca do skole doci a samo 300 metara od centra

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.