"PDP 1999" je dobojska priča, podržana režimom"

Nova stranka, PDP 1999, koja je sinoć osnovana u Doboju, lokalna je priča koja neće posebno uzdrmati političku scenu Republike Srpske.

Republika Srpska 13.11.2019 | 11:13
"PDP 1999" je dobojska priča, podržana režimom"
Kako u analizi navodi eTrafika, u posljednjih pet godina samo iz Socijalističke partije nisu nastale nove stranke (što ranije nije bio slučaj), a rekorder je svakako SDS, najveća opoziciona stranka, iz koje je nastala Ujedinjena Srpska Nenada Stevandića, Uspješna Srpska Zlatka Maksimovića, ali i poslanički klub u prošlom mandatu, SDS-K. Njeno ime bilo je sadržano u Prvoj SDS, a sa njima se identifikovali i Stvaraoci RS.

U analizi se podsjeća da se krajem prošle godine „pocijepao“ i vladajući DNS, nakon što su iz njega izbačeni predsjednik republičkog parlamenta Nedeljko Čubrilović i još troje novoizabranih narodnih poslanika, koji su ubrzo potom osnovali Demos i dodaje da je čak i najveća stranka u RS imala jedno, doduše lokalno, cijepanje, kada je dio odbornika iz Prnjavora kratko djelovao u klubu nazvanom „SNSD plus“.

Zajedničko svima bilo je prozivanje bivših stranaka da su se udaljile od izvornih ideja i programa, dok su sa druge strane upotrebljavane klasifikacije o izdaji, “papcima” te ličnim interesima, navodi eTrafika.

Međutim, treba istaći da su sve pomenute stranke završile u nekom obliku u"zagrljaju" sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika.

Sagovornici eTrafike ističu da će nova partija ipak biti lokalna priča, koja PDP-u istinsku štetu može nanijeti samo u Doboju i Stanarima ili eventualno u još nekoj lokalnoj zajednici, ali se neće reflektovati na nivo Republike Srpske.
Nezadovoljstvo Đorđevića i Gligorića, bivših predsjednika dobojskog PDP-a, nastalo je nakon Borenovićeve odluke da otkažu podršku skupštinskoj većini u ovom gradu, čiji je dio SNSD.



Međutim, treba imati u vidu, kako se navodi u analizi, da je danas na čelu SNSD-a u Doboju bivši gradonačelnik Obren Petrović, koji je vodio lokalni SDS, od ubistva Branislava Garića 2009, a Đorđević i Gligorić sa njim odlično su sarađivali.

Ovaj dvojac očito smatra da Petrovićeva promjena stranačkog dresa nije dovoljan razlog da se dosadašnja saradnja prekida.

Međutim, sa vrhom stranke se složio jedini odbornik PDP-a u dobojskoj skupštini, Slobodan Vasiljević, koji je krenuo djelovati opoziciono. Ovo se nije svidjelo Đorđeviću i Gligoriću, koji su Vasiljevića isključili iz stranke, zbog čega je reagovao i sam Borenović, raspustivši odbor u Doboju te imenovavši Vasiljevića za povjerenika...

Novinar Saša Bižić u razgovoru za eTrafiku ističe da motiv za osnivanje ove partije treba tražiti upravo u događajima u Doboju te dodaje da ne očekuje kako će PDP 1999 stvoriti veće probleme Partiji demokratskog progresa.

“Ne sumnjam da će oni imati naglašen medijski prostor za promociju, neproporcionalan njihovom značaju, ali, ukoliko ‘doguraju’ do prvih narednih izbora, maksimalan domet može da im bude kao u slučaju sličnih verzija SDS-a, pri čemu mislim na Prvu SDS i ‘Uspješnu Srpsku’ i njihove rezultate, manje od jedan odsto na nivou RS. Za Borenovićev i Ivanićev PDP, ako pretpostavimo da žele da zadrže jasan opozicioni odnos prema aktuelnoj vlasti u Srpskoj, znatno veći izazov biće oni kadrovi – a njihov broj nije zanemarljiv – koji rezonuju slično kao i Siniša Đorđević, ali nemaju namjeru da napuštaju partiju, već će iznutra pokušavati da nametnu ulazak u aranžmane sa SNSD-om kao zvaničnu politiku stranke”, ističe Bižić.

Što se tiče Siniše Đorđevića i Tihomira Gligorića, dodaje Bižić, čini se da je riječ o specifičnom slučaju, jer politička pravila iz ostalih dijelova RS, naprosto, ne važe u Doboju.



Siniša Đorđević bio je jedan od važnih ljudi Mladena Ivanića, čiji je i bio savjetnik u vrijeme kada je on bio premijer Republike Srpske.

Dobro obaviješteni izvori iz tog grada tvrde da su to ipak "Obrenovi ljudi, čiji "statisti" su uglavnom sinoć bili na osnivačkoj skupštini PDP 1999.

Uz Đorđevića, je i Tihomir Gligorić, nekadašnji socijalista, zatim Dodikov poslanik, ministar i direktor, da bi nakon smjene i žestokih kritika na račun Milorada Dodika završio u PDP.



Gligorić nije štedio ni Obrena Petrovića, kada je on u vrijeme poplava, ali i pristupanju Doboja turskoj zajednici gradova bio izložen velikim kritikama, upravo ovih sa kojima Petrović danas zajedno nastupa.

Kada je dobojska gradska skupština donijela odluku o pristupanju grada “Zajednici opština turskog svijeta”, Tihomir Gligorić je bio jedan od političara koji se javno usprotivio ovoj odluci i  u tekstu na svom blogu iznio deset razloga zbog kojih bi tadašnji gradonačelnik Doboja trebao podnijeti ostavku :

Zato što ga nigdje nije bilo u vrijeme poplava, a najmanje tamo gdje je morao biti.

Zato što se konačno pojavio samo da bi svojim jaranima namakao pozamašne isplate za navodne poslove izgradnje nasipa, odvoženje smeća itd.

Zato što se u periodu njegove neprikosnovene vladavine u Doboju ugasiše skoro sve firme.

Zato što svoj posao radi samo pred izbore (asfaltira, uređuje…)

Zato što je sramnim postupanjem u vezi sa spomen sobom uvrijedio porodice poginulih i svu boračku populaciju.

Zato što smatra da je grad njegovo privatno vlasništvo i da može sam donositi sve odluke (pa i onu o pripajanju turskom svijetu).

Zato što je prepotentno ubijeđen da mu niko ništa ne može, a ponajmanje narod koji ga navodno bira.

Zato što je spreman na sve, od kupovine papaka do prodaje magle svima i svakome.

Zato što je od Doboja napravio grad bez nade, ogrezao u lopovluk i korupciju o kojoj se otvoreno priča.

Zato što očigledno ne razumije da se stvari moraju mijenjati i da ga je dosta! 

Ipak vrijeme će pokazati da li će novosnovana stranka biti samo kratkog, lokalnog značaja ili će, u što je teško vjerovati, postati, kako su najavili, kohezioni faktor u političkom životu kako bi bili "poveznica" vlasti i opozicije u Republici Srpskoj.

Ono što je očito, režimski mediji su dali veliki značaj osnivanju ove stranke. pa čak i sa direktnim uključenjima iz Doboja u program JS RTRS u vrijeme trajanja osnivačke skupštine. Zato nije teško zaključiti ko stoji iza ove nove dobojske epizode.

(BN)

Komentari / 46

Ostavite komentar
Name

majstor

13.11.2019 10:32

Nikad kraja papcima lopovima izdajnicima.gligoric velika prelivoda,nisam se nado od njega.sramota,sta reci

ODGOVORITE
Name

raspad

13.11.2019 10:44

PDP je u totalnom rasulu a SDS ne treba komentarisati. Dovoljno je reci da im je Sarovic predsjednik

Name

Pa Ljudi, Dosta Je.

13.11.2019 11:08

Jeli Nije dosta, samo neljebovici osnovanju neke stranke, koce to da hrani ! to narod nemoze vise izdrzati ," takva opterecenja.

Name

papak

13.11.2019 11:08

Gligorić će otići Dodiku. Inače pokrao je u Geodetskoj upravi-RUGIP 12 miliona KM (2007-2012) preko firme Todora Panića Geoinžinjering-a, veliki demagog sa lažnim doktoratima (ima ih više) prodao SSS-ovcima diplome VSS.

Name

RUGIP

13.11.2019 11:13

Gligorić ima samo neku srednju školu, a ostale titule je sve pokupovao, od Rusa i naših i kasnije drugim prodavao, inače veliki manipulant i lopov, samo iz RUGIPP je odnio milione, platio tužioce i oslobođen.

Name

Deura

13.11.2019 11:39

Hoće Gliša opet u RUGIPP, pa da upravlja zemljišnom mafijom, kao nekad (Deurić, Stojčin, Bosa...) i zgrće milione, nemože da gleda kako ovi zgrću sa Stanković-kumićem.

Name

bosa

13.11.2019 11:45

Ako Gligor znatno oslabi PDP, Dodik ga meće za direktora RUGIPP, gde je uhodan, a otuda će on poćerati zemljanu mafiju, kao fol da tu mafiju razbije, a on ih je i osnovao; prvi saradnik mu bio Deurić-Kum zemlj. mafije.

Name

gligor bogoslov

13.11.2019 11:53

vraća se Gliša po treći put u RUGIPP da razbije zemljišnu mafiju, jer se otrgla Dodiku, a Tića to može srediti, kao ranije, samo čeka da na kontu bude 10 miliona. Problem će biti kumče Stanković, ali ono će se povući u min. finansija kao ekspert, za kriminal.

Name

ing geodez

13.11.2019 12:04

ovaj Gligorić je upropastio geodetsku struku kao dir. RUGIPP i opljačkao milione tamo. Po toj matrici sada radi Stanković, Deurić, Stojčin kojega je doveo u RUGIPP, tj organizovana krim zemlj. mafija.

Name

Rale

13.11.2019 12:12

Raspad sds je stvorio RS a pogledaj sad u vlasti koliko j ih je iz sds. Narod vili sds ali papci i izdajnici svoga naroda prelaze u izdajnike. Da nije papaka bila bi druga vlast a ovi bi bili u prdekani.

Name

Re majstor

13.11.2019 12:16

Nisi se nado od Gligorica?!Pa jes ti prespavo sve ove godine?!

Name

Bivsi PDP-ovac

13.11.2019 12:53

Podrska ovom dvojcu, svaka vam cast za sve sto radite jer treba neko da pokaze tom Borenovicu da nije sve u funkcijama i parama. Gligoric je jedan posten covjek i to znaju svi koji ga poznaju, a ja vrlo dobro znam zasto je napravio ovakav korak, zato sto je Borenovic poceo da glumi glavnog Baju u PDP-u, a naravno da niko normalan to ne moze da podnese zato je osnovana ova stranka i zato sam ja bivsi PDP-ovac, i definitivno svoju podrsku dajem Tihi i Sinisi, a vrijeme ce pokazati ko je papak a ko ne.

Name

Hahahahah

13.11.2019 12:58

Uuuuu kako se ova mafija iz RUGIP-a prepala da ce se Gligoric vratiti tamo.

Name

...RE

15.11.2019 07:00

Pošto je razbio skoro sve partije u RS , već uveliko diktator Dodik radi na razbijanju socijalista i svog vjernog Pere Djokića.

Name

Skeptik

13.11.2019 10:35

Nije to nipta novo, tako je razbijen i SDS još pre 20 godina. Nego, opozicijo, razvalite i vi isto tako SNSD na dva ili tri dijela!

ODGOVORITE
Name

Ре

13.11.2019 10:57

Није то ништа чудно па погледајте Павића као само он невиди шта му ради МД али мора са њим јер овај каже , само нека неко проба изаћи ис странке па ћемо видјети али да се није превише заиграо.

Name

Realno

13.11.2019 12:55

Pa razvalili bi da zele, ali ne zele, boli ih uvo za narod njima je ovako super,samo pricaju a imaju ogromne plate, i zasto da se muce.

Name

Зоран

13.11.2019 10:39

Ђорђевић је тешки демагог који 20 година није успио прећи цензус на локалним изборима а Глигорић је вјероватно уцјењен судским процесима...

ODGOVORITE
Name

Realista

13.11.2019 13:20

Za Gligorića važi.... Ne laje kuca radi sela već radi sebe. Šta je sve govorio, a a sad pljuje na svoje izjave.

Name

Trivun

13.11.2019 10:45

Tihimir Gligorić je bio direktor Geodetske uprave u vrijeme kada su sva rudišta Rudnika uglja Stanari po izvodu iz sudskog registra o spajanju Hamovićevih Rudnika i Termoelektrane bez naknade prenešena u vlasništvo novoosnovane firme Rudnik i termoelektrana i založeni kao garancija za kinesko ulaganje. To je jedinstven slulaj u pravnoj praksi da se imovina jednog subjekta - starog Rudnik uglja - po pravnom poslu izmađu trećih lica - EFT Rudnik uglja i Termoelektrana - bez njegove volje i saglasnosti prenese i promijeni zemljšnoknjižno stanje. Dakle, go kriminal koji po grubosti apsolutbo priliči Dodikovom režimu. Zato drug Tiho nikada nije izdržao kazne izrečene zbog navodne zloupotrebe stanova, to je bila prljava predstava za opljčkani narod. Isto tako, novi PDP je samo prelazno rješenje da se ovaj pouzdani sluga zaobilaznim putem uklopi u režim kome svo vrijeme vjerno služi.

ODGOVORITE
Name

Rale

13.11.2019 10:51

Vide da je pdp postao opasan po njih, sad je na narodu hoce li za papcima ili za bolje sutra njihove djece.

ODGOVORITE
Name

re

13.11.2019 10:53

Jadni su životi ovog naroda i boraca RS, slika govori sve o njihovim facama, koje su to štetočine koje se visoko uvažavaju u opremljenom sa grbače narodnom ambijentu. kod svega propalog sa njima u RS.

ODGOVORITE
Name

Zoran

13.11.2019 10:54

Zadnje 3 rečenice ovog gore pomenutog texta su ključne da se shvati o čemu se radi. Pare,položaj,status,privilegije sve za pare,sve preko tuđih leđa,a ...,kad dođe januar onda Hristos se rodi!??

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

13.11.2019 10:57

Bora Djordjevic kaze"Prodane Duse Mogu Da Mi Puse"

ODGOVORITE
Name

hercegovac

13.11.2019 12:34

pogledajte Obrena,pogled i faca govore više od milion riječi. Ponizni poltrončić savija se oko noga i cvili kao kuče.Fuj dno dna.

Name

Bili

13.11.2019 10:58

Neka Dodo razvaljuje sta hoce al nece dokle hoce stice ga pravda narodna negine mu Goli Otok, zivi bili pa vidjeli.

ODGOVORITE
Name

Pedja

13.11.2019 13:14

Jos crnje od golog otoka! 100%

Name

TT

13.11.2019 11:04

SDS je bog a sav sljam neka ide u bakince

ODGOVORITE
Name

dobojlija

13.11.2019 11:05

Jadni ste vi svi politicari otidjite na autobusku stanicu i vidite gdje idu omladina dzaba vam sve

ODGOVORITE
Name

Banja luka

13.11.2019 11:08

Jel ovaj kreten Gligorić piški ili kaki prvo se nakrao u Geodetskoj upravi pa onda protiv Mile Mile je kriminalac pa ssd opet sa njim ma treba vas sve redom pohapsiti i napraviti novi GOLI OTOK bando lopovska .

ODGOVORITE
Name

Dno DNA

13.11.2019 11:22

Sve moj do mog . Sve papak do papka

ODGOVORITE
Name

fare

13.11.2019 11:26

koliko ima novih zgrada u doboju toliko obren ima stanova naravno ne vode se na njemu

ODGOVORITE
Name

Sta reci.

13.11.2019 11:31

Partija Dobojskih papaka.

ODGOVORITE
Name

MILAN

13.11.2019 11:42

Poslije ovakvih dešavanja mislim da je Dodik u pravu kada svojima kaže samo mrdnite ja sam vam sve dao.Bolje i to nego da lažu narod lažnom demokratijom , brigom za bolje sutra. Barem je čovjek iskren p izvolite.na kraju sve je ovo jadno i žalosno.

ODGOVORITE
Name

Re Milan

13.11.2019 13:35

Citam tvoj komentar i razmisljam. Pa stvarno si u pravu. Ovaj drvosjeca iz Bakinaca makar sve otvoreno kaze, a ovi ostali glume prepostenje, demokratiju i sta sve ne, a majku bi rodjenu prodali za pare.

Name

ISTINA

13.11.2019 11:43

Zaboravljate da je i DNS nasto praktično od SDS jer nekadašnje NSRS Bilane Plavšić je nastao odvajanjem od SDS, a poslije DNS cijepanjem NSRS. U šuštini svima je ista baza i svi gledaju svoga posla, a narod nestaje i svaki dan siromašniji.

ODGOVORITE
Name

Ma Da

13.11.2019 11:45

Doboj promijenio ime sad se zove PAPAK.

ODGOVORITE
Name

bl

13.11.2019 12:15

hocemo li cijepati i SNSD i tu ima posla sta se ceka

ODGOVORITE
Name

Re

13.11.2019 13:35

Tesko. Kod njih drugacije stoje stvari.

Name

borac

13.11.2019 12:20

Djubrad bogate se na nasim zrtvama.

ODGOVORITE
Name

The End

13.11.2019 12:26

Ma ova prica vise nije vrijedna paznje,ovo je privatna stranka dva covjeka koji na ovaj nacin pokazuju lojalnost Baji i Obrenu,ni u Doboju nece dobiti vise od 100 glasova.Njihov je cilj da ubace svoje ljude u biracke odbore i medju posmatrace-da trguju,i eventualno zavaraju nekog starijeg i slabovidog glasaca PDP-a.

ODGOVORITE
Name

Marko kraljevic

13.11.2019 12:47

Kako nastanu tako i nestanu i zajedno sa njima ispušeni političari tj. papci.

ODGOVORITE
Name

pr

13.11.2019 13:05

SAD IMAMO I 2 SNSD-A: SNSD S HOLESTEROLOM8PRASIĆI I JAGNIĆI) I SNSD BEZ HOLESTEROLA

Name

Tarzan

13.11.2019 13:51

Prodane duse mogu da mi puse.Burle uvijek zakuhava prije izbora.Kao politicar je nula,inteligencija nula.Moje misljenje je da moze samo da prodaje bostan.

ODGOVORITE
Name

Neutralan

13.11.2019 15:20

Gligoric je iskusan stari vuk i uradice vise nego sva kilava opozicija za narod i Republiku. Zivi bili pa vidjeli.

ODGOVORITE
Name

Direkt

14.11.2019 00:15

Papci svih partija se ujedinili.

ODGOVORITE