Šaranović kupio više od četvrtine kompanije Kraš

U petak je putem Zagrebačke berze objavljeno da je kiparska kompanija Kapa star u vlasništvu uglednog srpskog biznismena Nebojše Šaranovića prešla prag od 25 odsto akcija Kraša.

Region 12.11.2019 | 21:34
Šaranović kupio više od četvrtine kompanije Kraš
Šaranović, koji već oko dva mjeseca putem zagrebačke berze kupuje dionice "Kraša", nema obavezu objave ponude za preuzimanje jer nije najveći dioničar, već je sa svojih 25,14 odsto na drugom mjestu, a iznad njega je sa više od 30% Mesna industrija braća Pivac. "Krašova", prilično raspršena, vlasnička struktura omogućila je Šaranoviću preuzimanje četvrtine udjela u kompaniji putem berze. 

Doduše, te njegove operacije znatno su podigle cijenu koja se još u avgustu kretala oko 400 kuna (oko 54 evra) da bi je Šaranović neprestanom kupovinom podigao na preko 1000 kuna (oko 135 evra). Vrlo je zanimljivo da Šaranović ne želi da objavi ni dobrovoljnu ponudu za preuzimanje iako je očito da mu je interes da stekne što veću količinu dionica. 

Međutim, ponudu za preuzimanje objavili su Pivci. Prvo su, početkom septembra, najavili ponudu za preuzimanje s tim da je tada bila otvorena mogućnost da se preuzimanje realizira s "Kraš ESOP"-om, kompanijom u kojoj su akcije radnika "Kraša". "Kraš ESOP" je od toga odustao jer im je postalo jasno da za takvu operaciju nemaju novca. Kasnije, 23. oktobra, MI Pivac je samostalno objavila ponudu za preuzimanje po cijeni od 430 kuna.



Uprava Kraša negativno se izjasnila o toj ponudi jer smatraju da je ponuđena cijena preniska. S obzirom na trenutnu cijenu na berzi ponuda je zaista niska, tim više što je Šaranović na berzi počeo da daje ogromne naloge za kupovinu, od 70, 80 hiljada komada, što svakome ko je zainteresovan za prodaju omogućuje da bez problema unovči svoje dionice, bez obzira na količinu koju ima.

Kad se pogleda trenutna vlasnička struktura, vidljivo je da prvih 10 dioničara drži preko 83 odsto akcija "Kraša", što znači da na one najmanje dioničare otpada nekih 17 odsto koji bi eventualno mogli da odluče da svoje dionice prodaju putem berze Šaranoviću. Ako uspije teoretski sve da ih kupi, to bi bilo oko 42 odsto dionica što je nedovoljno za punu kontrolu nad firmom.

Upitno je koliko će Pivac uspjeti da skupi kroz aktualnu javnu ponudu s obzirom na to da je cijena na berzi daleko veća, tako da je lako moguće da od te ponude neće biti ništa pa je jedan od mogućih scenarija da Pivci svoje dionice prodaju Šaranoviću i izađu iz priče s "Krašom", jer se i tako bave preradom mesa. Šaranoviću bi to bio najkraći put do preuzimanja "Kraša".

(Kurir/Index)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

?

12.11.2019 21:34

Zbog čega je ova vijest značajna?

ODGOVORITE
Name

реално

12.11.2019 22:57

Само због тога што би могући већински власник једне хрватске компаније могао постати један Србин, а то се по хрватским мерилима сматра као ненормална појава у њиховом фашистичком друштву.

Name

Re realno

13.11.2019 03:24

Svaka cast na komentaru.Kratko i jasno.Nemam nista da dodam.

Name

Virus

13.11.2019 07:36

Ma covek pita kakve veze to ima sa nama obicnim smrtnicima.ebes bogatase i kosu