Borci Srpca osnivaju Fond solidarnosti

U okviru obilježavanja kresne slave  Mitrovdana, danas je u Srpcu održana redovna sjednica skupštine Boračke organizacije ove opštine, na kojoj je donesena odluka o osnivanju Fonda solidarnosti, kako bi na taj način pomgli ugroženoj boračkoj populaciji.

Republika Srpska 08.11.2019 | 20:42
Borci Srpca osnivaju Fond solidarnosti
Bespovratna sredstva dijeliće se za rješavanje stambenih problema, liječenje i druge potrebe ugroženih boraca.

Ovo pravo moći će ostvariti članovi Boračke organizacioje koji budu ispunjavali predvidjene uslove.



„Fond se osniva zbog socijalne ugroženosti boraca i  njihovih porodica, ali i onih sa lošijim  zdravstvenim stanjem koji imaju stratus invalida od pete do desete kategorije“, rekao je predsjednik srbačkih boraca Goran Plotan. On je dodao da će se sredstva prikupljati od godišnje članarine, a jedan dio će se obezbjediti iz opštinskog budžeta i uz pomoć Boračke organizacije Republike Srpske, odnosno Ministarstva boračko-invaluidske zaštite.

Opština Srbac će biti jedna od rijetkih opština  u Srpskoj u kojima je osnovan fond  za ovu namjenu  koji će djelovati pri Opštinskoj boračkoj organizaciji. Stiče se utisak da su borci prisiljeni da na ovaj način pomažu sami sebi.

Predsjednik ove organizacije u Srpcu Goran Plotan najavio je izradu socijalne karte boraca kako bi se sagledalo stvarno materijalno stanje boračkih kategorija u ovoj opštini.

Na sjednici skupštine bilo je i pitanja kako će se finansirati rad 22 mjesne  boračke organizacije, ako se članarina usmjeri za Fond solidarnosti.  Načelnik Odjeljenja za opštu upravu opštine Srbac Duško Mitrić je rekao da će održavanje parastosa za poginule borce  finansirati opština, a biće potrebno da se potrebna sredstva za rad mjesnih boračkih organizacija planiraju u budžetu  opštine. 

Opština će pomoći da se podigne i poslednje spomen-obilježje poginulim borcima otadžbinsko odbranbenog rata u Kobašu.

Redovnoj sjednici  skupštine  srbačkih boraca, prethodila je  sveta liturgija i lomljenje slavskog kolača u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Srpcu i  polaganje cvijeća  i palenje svijeća na centralnom spomen-obilježju poginulim borcima u Srpcu.



Zanimljivo je da je slavski ručak, kako  tvrdi naš izvor, organizovan  u izletničkom objektu srbačke Elektrodistribucije  u Rasavcu nedaleko Srpca.

(BN/S.K:)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

kuku nama sa nama

08.11.2019 19:48

došlo srpstvo do kraja...počeli su dizati obilježja,ko pečurke poslije kiše i to nakon četvrt vjeka od slobode..muslimani se nisu ljudski ni vratili,ali obilježja su postavili davno....samo neka ima slame...

ODGOVORITE
Name

XL

08.11.2019 20:11

A KAD IMA SLAME BIĆE I VATRE

Name

A

09.11.2019 09:13

hocete li fondacijo sms porukama da se lijecite i sahranjujete i ziviteee!!! dezerteri milijarderivprofiteria bi fondacije i smsporuke kao i bolesna djeca !Pa u drzavi vasoj treba aljda biti neka prava i casti ibobraza !pa zar mislite da to prolazi pa nije ovo 16 vijek!!valjda je 21 !odee narod a vi zivite ufondacijama vasim

Name

Kale

08.11.2019 20:12

Koji budu ispunjavali odredjene uslove,a ne oni koji imaju zasluge za opstanak naroda na ovom prostoru,tj.svi koji su ucestvovali u ratu.Nevjerovatno koliko su svi ti likovi osteceni u zdravorazumskom razmisljanju i koliko su spremni da sami sebe nipodastavaju i omalovazavaju,kao da su ti likovi koji predstavljaju vlast tu nesto donijeli od svoje kuce a ne nazalost uzurpirali javno dobro!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

08.11.2019 20:19

Kome ce sluziti taj fond solidarnosto i kako ce se prikupljati sredstva? Jedino "Pljackom"obicnih gradjana pa sto se borci niste obratili vlastima da smanje ulaganja u autopark vlade,kupovinom helikoptera i glasackog zaposljavanja u javnim preduzecima.To ne smijete da pomenete i ne mozete nista i sad ce te preko vlasti da pljackate obicne gradjane da bi zadovoljili potrebe par pijedinaca u vasoj borackoj organizaciji.Imate Savcica koji vas je izdao pa mijenjate ga odmah.

ODGOVORITE
Name

Zoki

08.11.2019 20:42

Srbac je posebna prica.To je Opstina ima najveci broj funkcionera sa kupljenim diplomama ako pocnemo od Duska Mitrica,Jovcica,Kojica i ostalih pedeset.Boracka organizacija se vrti u krug,a na funkcijama pozadinci,kuvari i ostala bratija.Jadno da se formira Fond pomoci za one koji su pravili drzavu,dok dezerteti pune dzepove.Crna rupa.

ODGOVORITE
Name

Rale

08.11.2019 21:05

Nemojte dramciti od sirotinje zasto su stvarali drzavu, jos samo fali da tel pozivom doniramo markicu.

ODGOVORITE
Name

TITO

08.11.2019 21:50

BORCI NEKA FONDOM RASPOLAZE MILORAD DODIK ON ZNA POSTENO RASPODELIT

ODGOVORITE
Name

Stole

09.11.2019 05:57

BO u Srpcu upravlja politika, tu casni borci nemaju nista, pojedinci su kupljeni, dezerteri upravljaju. Iz fonda ce sredstva ici samo politicki podobnim i za vracanje duga koji je napravio Sugo. Casni borac niti trazi niti je kad dobio sta, uglavnom su se uhljebili dupelizci.

ODGOVORITE
Name

Emil

09.11.2019 06:01

Sredstva solidarnosti se prikupljaju od clanarine boraca i davat ce se ugrozenim clanovima SNSDa

ODGOVORITE
Name

Ljakse B Li

09.11.2019 06:51

Boračkom godinama rukovode "borci" koji su učestvovali u nekim imaginarnim bitkama,bili u nekim imaginarnim jedinicama,ranjeni,a nisu,potresla ih granata,mene je potresalo 51 mjesec,nažalost 25 godina nakon rata boračka populacija lagano nestaje,sistemski ništa nije riješeno i ovaj haos najviše odgovara likovima poput Tamindžije,a svako selo u RS ima po jednog rakvog

ODGOVORITE
Name

P

09.11.2019 16:18

Smije li iko iz Boračke pitati zašto i odakle pravo SNSDu Srbac da na svojoj fejsbuk stranici objavljuje ove informacije kao da se radi o njihovoj organizaciji? Oni su izgleda vlasnici svega u toj jadnoj i zaostaloj sredini, pa rade šta i kako hoće. Kako ih samo nije sramota, kakve oni imaju veze sa ovim?

ODGOVORITE
Name

Milan

16.11.2019 13:11

Ne osnivaju fond borci iz Srpca, već rukovodstvo BORS umjesto da pritiskaju vlast da radi zajedno sa njima na popravljanju položaja BORS - a oni suruju s njima.

ODGOVORITE