Slikari: "Zdrava i sigurna porodica je čuvar budućnosti"

U izložbenom salonu srbačkog Doma kulture sinoć je otvorena izložba crteža akademskog slikara Davora Ružića iz Banja Luke pod nazivom „Zajedno“. Umjetnik na na zanimljiv i inventivan način, kako je naglasio istoričar umjetnosti Aleksandar Saša Grandić, nudi svoje vidjenje jednog od temeljnih stubova civilizacije, a to je porodica.

Republika Srpska 08.11.2019 | 14:55
Slikari: "Zdrava i sigurna porodica je čuvar budućnosti"
„Slijedeći načela „nove figuracije“, Ružić  ljudske likove daje samo u obrisima – konturama, samo naznakama glava i tela, da bi na taj način izrazio kritički stav prema današnjem raslojavanju porodice, njenog uticaja, ali i naslijedja. Stav da bez homogene  porodice, njene potpune podrške, nema ni uspjeha društva ni uspješnog vjeka“,  izmedju ostalog kazao je Grandić.



Davor Ružić kaže da je stvaranje ciklusa crteža na ovu temu trajao duže vrijeme, od 2013. godine, sa odredjenim promjenama, da bi u ovoj godini bio predstavljen javnosti.

„Osjetio sam potrebu da se nešto na tu temu kaže, upozori i uradi, jer vidimo šta se dešava oko nas, da se sve više porodice raspadaju i razdvajaju. A zdrava porodica je čuvar budućnosti“, naglasio je Ružić.

Na izložbi je predstavljeno tridesetak radova, u kojima  se skrivaju najdublje istine o čovjeku i ljudima .

Organizator izložbe je  JU Centar za kulturu i sport Srbac, a  izložene radove  ljubitelji ove umjetnosti u Srpcu mogu vidjeti u narednih petnaestak dana.

(BN/S.K.)

Komentari / 0

Ostavite komentar