SPC obilježava Mitrovdan

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ proslavlja danas praznik Svetog Dimitrija Solunskog, u narodu poznat kao Mitrovdan, u znak sjećanja na stradanje i smrt ovog svetitelja.

Republika Srpska 08.11.2019 | 08:47
SPC obilježava Mitrovdan
Ovaj svetac je život okončao u tamnici 306. godine kao borac za hrišćansku vjeru.

Dimitrije je rođen u Solunu u trećem vijeku poslije Hrista za vrijeme cara Maksimilijana. Kada je od cara dobio naređenje da progoni hrišćane, on se na to nije obazirao već je javno propovijedao hrišćansku vjeru. Cara su obavijestili o neposlušnosti Dimitrijevoj, koji je preobraćao narod u hrišćanstvo.

Kada je car čuo da je solunski komandant i sam hrišćanin, naredio je da ga bace u tamnicu gdje je mučen, a potom pogubljen. Solunski hrišćani su ga tajno sahranili, a na mjestu njegovog groba kasnije je podignuta crkva. Sveti Dimitrije je proglašen zaštitnikom grada Soluna.

Crkveni spisi navode da se Sveti Dimitrije mnogo puta javljao i spasavao grad od zemljotresa i nesreća. I danas se vjeruje da je čudotvorna snaga njegovih moštiju izliječila mnogobrojne bolesnike.

Prema narodnom predanju i žitijima svetaca, Dimitrijev grob je odisao bosiljkom i smirnom, pa je zato taj svetac nazvan Mirotočivi.

Kult Svetog Dimitrija veoma je živ i kod Srba, a u srednjovjekovnoj Srbiji posvećeni su mu mnogobrojni hramovi, uključujući i crkvu u Pećkoj Patrijaršiji i kapelu u manastiru Visoki Dečani.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

majstor

08.11.2019 08:03

SLAVA TI I MILOST SVETI DIMITRIJE ! HVALA TI VELIKI ZASTITNICE

ODGOVORITE
Name

Samo veselo

08.11.2019 09:17

Srecna slava domacini! Svima koji danas slave.

ODGOVORITE
Name

Divan dan

08.11.2019 14:47

Srecna slava i rodjendan svima koji slave.

ODGOVORITE
Name

MM

08.11.2019 19:21

Sveti Dimitrije spasi nas od svakoga zla i iskusenja.