Srbija usvojila drugi ciklus plana sa NATO-om

Danas je okončana procedura usvajanja drugog ciklusa Individualnog akcionog plana partnerstva /IPAP/ između Srbije i NATO-a za period od 2019. do 2021. godine, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Srbija 07.11.2019 | 17:16
Srbija usvojila drugi ciklus plana sa NATO-om
U saopštenju je navedeno da usvajanje novog IPAP-a predstavlja još jednu potvrdu uzlaznog trenda partnerske saradnje Srbije i NATO-a i stvara uslove za nastavak redovnog i strukturisanog dijaloga o svim pitanjima od obostranog interesa.

Iz Ministarstva navode da to usvajanje olakšava koordinaciju saradnje Srbije sa članicama i partnerima NATO-a.

"Кao i prvi ciklus IPAP-a, koji je u proteklom periodu po ocjeni obje strane uspješno sproveden, novi dokument koncipiran je saglasno principima Partnerstva za mir, a to su dobrovoljnost, transparentnost i fleksibilnost", istakli su iz Ministarstva.

U saopštenju je navedeno da je u vezi sa tim Srbija u skladu sa svojim ciljevima i interesima, zajedno sa NATO-om, odredila prioritetne oblasti u kojima može da na najbolji način unapređuje partnersku saradnju.

Iz Ministarstva ističu da, budući da IPAP predstavlja najviši mehanizam saradnje NATO-a sa partnerskim zemljama koje nemaju aspiracije za članstvo u Alijansi, usvojeni dokument za polazište ima jasno definisanu politiku vojne neutralnosti Srbije čija je suština odsustvo želje za pristupanjem NATO-u ili bilo kom drugom vojnom savezu u svijetu.

"To je i spremnost da se ostvari partnerska saradnja, podeli odgovornost u realizaciji zajednički definisanih interesa i suočavanja sa bezbednosnim izazovima koji su u savremenom svetu nedeljivi", navedeno je u saopštenju.

Individualni akcioni plan partnerstva Srbije i NATO-a za period 2019-2021. godinu biće objavljen na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije. 

(Srna)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Šta će ....

07.11.2019 16:30

sada Ronhill da smisli.

ODGOVORITE
Name

Poslednji kineski car

07.11.2019 16:36

Pa ovo mu je "anjc" iz dvije karte, odnosno, kec na desetku, jer sada ima alibi da prihvati ANP?! Kada može Srbija IPAP , možemo i mi ANP. Vuk siti i "blentave ovce" /glasači/ na broju.

Name

Hmm

07.11.2019 16:43

Isto što i Srbija pa će ubjeđivati narod kako, eto, i Srbija je to uradila pa što ne bi i mi.

Name

Sako

07.11.2019 16:46

To ce mu biti izgovor za ono sto ce morati potpisati, uostalom on je to davno potpisao samo zamajava narod da bi sacuvao fotelju

Name

Neđo.7.11.2019

07.11.2019 16:43

Nije vrat nego šija,NATO vojski nebi smeli dozvoliti nikada da prođu kroz Srbiju.Dobro znate kakve su zločine napravili srbiji i srpskom narodu.Pravite grešku za greškom.

ODGOVORITE
Name

Ok je ovdje lud

07.11.2019 16:44

Ja stvarno neznam zašto smo mi toliko glupi i da dalje po svaku cijenu radimo protiv svoje države. Komšije su sve u NATO savezu. Mi znamo da to otvara nova i veća finansiranja u BIH i dugoročnu sigurnost za sve bez nekih strahova šta će biti sutra. Srbija želi neku neutralnost ali svi znamo da je nažalost sve samo ne neutralna. Rusi je pritiskaju sa jedne a Evropa i Ameri sa druge strane. Samo sto je Srbija svjesna da je u Europi i da je NATO neminovan. Ja samo neznam zašto mi pravimo ovaj teatar oko NATO saveza. I da uđemo u NATO opet ćemo surađivati vojno sa Srbijom možda i vise nego sto to radimo danas.

ODGOVORITE
Name

Uh uh

09.11.2019 07:39

Eh kad bi ti znao o cemu pises.

Name

ZVORNIK

07.11.2019 17:29

Milorad dodik radi na rusenju bosne i hercegovine on unistava drzavu a ujedno i pravoslavce sve drzave u susjedstvu ce da napreduju a bosna i hercegovina nece svi pravoslavci ce vremenom da odsele a bosna ce biti gdje i jeste al je nestati nece

ODGOVORITE