Pušten u promet najskuplji lijek na svijetu

Američki regulatori su odobrili puštanje lijeka u promet u maju ove godine. Lijek se uzima jednokratno, a cijena nije nimalo pristupačna.

Svijet 07.11.2019 | 08:05
Pušten u promet najskuplji lijek na svijetu
Samo jedna doza lijeka zolgensma švajcarske farmaceutske kompanije “Novartis” košta 2,1 milion dolara, što ga čini najskupljim medicinskim sredstvom na svijetu.

Novi lijek za spinalnu mišićnu atrofiju zolgensma postao je važan pokretač osjetno boljih poslovnih rezultata u trećem tromjesečju, objavio je njegov proizvođač, švajcarski farmaceutski div “Novartis”, prenosi Nacionalna geografija.

Ukupni prihodi ove kompanije u trećem tromjesečju porasli su za 10 odsto, na 12,2 milijarde dolara. Neto dobit uvećana je za osam odsto, na dve milijarde dolara.

Među tri ključna pokretača rasta u “Novartisu” izdvajaju zolgensmu gensku terapiju za djecu oboljelu od spinalne mišićne atrofije, uz kosentiks, lijek za psorijazu i artritis i entresto, kojim se liječe hronične srčane bolesti, piše Sputnjik. 

U perioda od jula do septembra lijek je generisao prihode od 160 miliona dolara, navode u “Novartisu”, prvi put objavljujući konkretne brojeve.

Polovina pacijenata koji danas uzimaju zolgensmu ranije se liječila konkurentskim proizvodom američkog “Biogena”.

Lijek je imao uspjeha u SAD, ali još čeka odobrenje regulatora u Evropskoj uniji i Japanu. Izvršni direktor “Novartisa” Vas Narasimhan tvrdi da to nema nikakve veze s nedavno objavljenim izvještajima o navodnoj manipulaciji podacima iz istraživanja.

Ipak, priznaje da još ima otvorenih pitanja u vezi s njegovom proizvodnjom.

(Srpskainfo)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Joja

07.11.2019 16:24

milioneri ce se leciti a bijeda neka umire , i za rak lek postoji ali samo za bogate ..

ODGOVORITE
Name

Re

09.11.2019 12:21

Pricaj mi nesto o tome, to je oduvijek bilo na Zapadu tj. u kapitalizmu a u nasem sirovom, surovom iskali-ste-ga-evo-vam-ga-kapitalizmu pogotovo, uz jos jedno podsjecanje na sahranjeni a prethodno po kratkom postupku likvidirani sistem, sa za zivota simpatijma kako Zapada tako i Istoka.