Budžet za narednu godinu manji za 60 miliona KM

Na zasjedanju banjalučke gradske skupštine, najviše polemike izazvao je budžet grada za narednu godinu ali i novo zaduženje stare Toplane čiji se milionski dugovi vraćaju iz gradske kase. Opozicija smatra da budžetom nisu obuhvaćeni stvarni problemi i nisu ga podržali.

Republika Srpska 05.11.2019 | 17:07
Budžet za narednu godinu manji za 60 miliona KM
Gradski budžet za narednu godinu iznosi 146 miliona maraka i manji je za 60 miliona jer je, prema riječima gradonačelnika, grad izvršio restrukturisanje gradskog duga. Njime su dijelom obuhvaćeni projekti izgradnje grada u projektu „Banjaluka se gradi“.

„Mi već treću godinu držimo tempo od preko 30 miliona maraka ulaganja u infrastrukturu mostove vrtiće i slično i za narednu godinu naš plan je da zadržimo isti tempo i da imamo ulaganja od 30 – 50 miliona maraka, kaže Igor Radojičić, gradonačelnik Banja Luke.

Na gradskoj skupštini raspravljalo se i o milionskim dugovima stare Toplane koja je u potpunosti u vlasništvu grada. Budžetom je predviđeno novo zaduženje toplane od 12,6 miliona maraka u svrhu refinansiranja dugoročnog kredita ovog preduzeća iz 2017. godine. Gradonačelnik ipak tvrdi da nije u pitanju zaduženje već servisiranje dugova koje je grad preuzeo na sebe.

„Grad plaća godišnje preko četiri miliona duga stare toplane, prepakujemo stare dugove i skidamo kamate koje su bile i po osam posto sad idemo na restrukturisanje kredita kod nove banke od 12,6 miliona i pokušavamo ga skinuti na ispod 4,4 a sad je 6% kako bi smo dobili uštedu i na godišnjem nivou i anuitetu“, ističe Radojičić.

Gradska opozicija smatra da je budžet nerealno postavljen jer se nije bavio stvarnim problemima u gradu. Ističu da dugove stare toplane plaćaju građani na osnovu kojih se i puni gradska kasa. Zato, poručuju, nisu podržali novi budžet.

„Jedino je problem tu što se dugovi prolongiraju i grad se sve više zadužuje sve ćemo biti zaduženiji i to je najveći problem  a oni što se dovijaju raznimidejama da prepakuju to je možda poželjno ali nas zadužuju na sve duže staze, smatra Saša Lazić, odbornik u Skupštini grada. 

„Ovaj budžet radi samo u centru grada koji frizira i uređuje a ostali dijelovi se ne rade, npr. Kuljani Motike gdje se sigurno neće ući u budžet i da neće sledeće godine se uraditi to što su počeli da rade“, kaže Jovo Savanović, odbornik PDP-a u gradskoj skupštini.

Na sjednici skupštine grada razmatran je rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od 210 miliona maraka. Za sve planirane projekte u narednoj godini tražiće se sredstva iz eksternih izvora, a naredne godine očekuje se realizacija projekta Voda dva vrijednog 12 miliona maraka u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.



BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ministar

05.11.2019 16:19

Radojicic je najmanje zlo u timu crvene bande. Opet moram da naglasim da je toliko zlo da glasam protiv njega, bez obzira ko bi protivkandidat.

ODGOVORITE
Name

Je li

05.11.2019 16:41

Je smo li dobili mali ili veliki kredit od Rusa?

Name

Marko

05.11.2019 18:41

imas kredit za stan po kamati od 8 odsto.U medjuvremenu,kamate pale na 4 odsto.I sad, Radojičić sad kriv opozociji zbog toga sto uzima novi kredit da bi smanjio rate?! Ljudi moji,pa nije sve u mrznji. Ima nesto i u logici. Zato ovaj čovjek opet pobjeđuje.I to glat'.

ODGOVORITE