Dokle i kako će trajati Dodikovo iscrpljivanje?

Iscrpljivanje protivnika makijavelističkim metodama jedan je od najčešće primjenjivanih alata u političkoj praksi Milorada Dodika koja se, nakon četrnaest godina apsolutističke vladavine, pretvorila u političku kanalizaciju.

Republika Srpska 04.11.2019 | 21:38
Dokle i kako će trajati Dodikovo iscrpljivanje?
Iscrpljivanje je i sada njegova dominantna metoda kako na bh. nivou, tako i na entitetskom.

Dodik iscrpljuje BiH blokadom rada parlamenta (oba Doma), koje, geometrijskom progresijom, izazivaju druge blokade, djelujući, pri tom, neselektivnom “vatrom” po političkim oponentima, koja je degutanta i neprobavljiva; Nerijetko i prijeteća, što ukazuje na spremnost na nasilje.

Sve to čini kako bi izbjegao provođenje ranije preuzetih državnih obaveza, ali i iscrpljivanjem ("bez mene se ne može/mora biti po mom ili neće ni biti") osvojio vlast na tom nivou i, potom, razbio zajedničke institucije “iznutra”, sa pozicija u institucijama.

Dodikov “ručni rad” je prepoznatljiv - On prijeti svim čime može zaprijetiti (od ukidanja bonskih ovlasti…, preko ukidanja zajedničkih institucija… do osamostaljenja), sve sa nadom da će neka od tih silnih prijetnji uroditi plodom i ugurati ga u vlast, a da on, pri tom, ostane bez obaveze da sprovede već potpisano; Nakon toga bi, upotrijebio svoju drugu najpoznatiju alatku - proizvodnju haosa, te nastavio da, razvaljujući institucije, istovremeno radi ono što najviše voli: prelivanje kapitala sa budžetskih na lične račune!

Dodiku često nije do sprovođenja vlastitih prijetnji, ali kada mu ne ide, a ne ide mu već cijelu godinu, on nastavlja u tom pravcu, jer mora; Jedino što je dosad dobio jeste dodatna izolacija entiteta kojim suvereno vlada, nemilosrdno, autokratski, bez ikakvog poštivanja zakona i društvenih normi.

Dobio je i galopirajući egzodus iz njega, koji se pojačava iz dana u dan, ali to poboljšava statistike na Birou nezaposlenih, što mu, smatra, ide u prilog. Ionako mu je, oduvijek, stalo više do statistika, posebno lažnih, nego do naroda koje vodi.

Dodik za godinu dana, otkako je član Predsjedništva BiH, nije uradio baš ništa, sem što je sebe doveo do agregatnog stanja - strukturalni problem, jer ne odustaje od opstrukcije rada državnih organa, iako ima vrlo jednostavan način da osvoji vlast i na tom nivou.

Način jeste jednostavan, ali Dodik ne može da ga artikuliše iz svima znanih ruskih razloga.

Dodik je sve, samo ne naivan: Da bi bio “igrač” svjestan je da ne smije u vlastitom dvorištu - Republici Srpskoj - imati bilo kakvog ozbiljnijeg takmaca, čak ni kao moguću političku prijetnju.

Upravo zbog toga je atomizovao političku scenu, lomeći stranke i iz pozicije i iz opozicije.

“Koalicioni” DNS je razbijena vojska, koja djeluje na principu “rakove djece”; “Koalicioni” SP-e se raštimava po Dodikovom direktnom nalogu i biće razbijena kao i DNS; Opozicioni SDS se još uvijek oporavlja od Dodikovih furioznih i snažnih višegodišnjih udara; Slična situacija je i sa PDP-om; Ostale nazovistranke su, jednostavno rečeno, Dodikov priručni alat sa kojim čini šta hoće, kad hoće.

U SNSD-u, poprilično iscrpljenom od čekanja na sarajevske pozicije, vri, ali “ključ” neće baciti, jer ne smiju - Dovoljno je da Dodik, u vještački izazvanoj, nasilno nametnutoj, patformi - Patriote-Izdajnici, upre prstom i unutarstranački protivnik, ma ko on bio, završio bi u nekoj od brojnih septičkih jama Dodikove kanalizacione politike.

Sve to proizvelo je situaciju da je RS talac Milorada Dodika, koji on koristi kao štit i oruđe u svojim ličnim borbama, nikako političkim.

To je i bio cilj njegove “politike”, a, nažalost, malo je vjerovatno da “talačka kriza” u skorije vrijeme dobije neki pozitivan rasplet, upravo zbog atomizovanog i smrvljenog političkog miljea, koji nema snage da stvori kredibilan front Dodikovoj antipolitici u RS; Posebno ne da je otrgne iz njegovih šaka.

Iscrpljivanje će se nastaviti sve dok god Dodik bude mogao, milom i silom, kontrolisati politički milje u ovom entitetu, od kojeg je, kako u institucionalnom tako i u svakom drugom smislu, malo šta preostalo.

I to malo Dodik je spreman baciti u vatru i upravo se priprema za taj završni čin, praćen burnim aplauzima pripadnika Unurašnjeg okupatora, uz čiju pomoć je postao jedini, samim tim i najveći, robovlasnik u Evropi.

https://slobodanvaskovic.blogspot.com/

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Stršljen

04.11.2019 20:44

Zapad ga mazi, mže mu se, a pored svega težak milione koje je pokrao. I kao takav vrlo opasan. Al narod je savršeno glup i tup, što se pokazuje kroz 20 godina vldavne švercera.

ODGOVORITE
Name

Dnk

04.11.2019 20:53

Već 20 godina iscrpljuje narod a već godinu dana Dns, Sp, i neke pojedince iz Snsd! Dno.

ODGOVORITE
Name

Milun

05.11.2019 06:44

Sve će mu se to obiti o glavu uskoro živi bili pa vidjeli.Na sledećim izborima gubi opštinsku vlast a tada dolazi do prekompozicije i gubi i na republičkom nivou.Nema tih para koje će ga održati a najgore je kada narod ćuti.

Name

Haa

04.11.2019 20:54

Ajj Vaske...

ODGOVORITE
Name

Sale

04.11.2019 20:54

Da ali ipak mu neko sa zapada to čini mi se dozvoljava. Naši političari su ( čitaj nazovi političari) kao DECA KOJA RADE ŠTA HOĆE, dok im mama ili tata ne viknu DOSTAAAAA JE, KUĆIIIII

ODGOVORITE
Name

Dane

04.11.2019 20:57

Kakve su ovo brljotinje od pisanja. Zar je trebao pristati na Bakirove ucjene. Na izborima je pobijedio SNSD i oni trebaju biti u vlasti. Isto tako kad SDS pobijedi oni trebaju biti na vlasti.

ODGOVORITE
Name

Nikola

04.11.2019 21:07

Misliš kada budu znali kupiti i ukrasti izbore,odnosno kada budu veći lopovi od SNSD-a!?

Name

Re- Nikola

04.11.2019 21:46

Nije lako biti veći lopov od vladajućih. Treba mjenjati izborni zakon i vidjeti stvarno stanje. Mislim da je ovo sada vlast izdajnika i papaka.

Name

Pristao je na Bakirove

04.11.2019 23:45

Uklonio SDA predstavnika, sad ga vracaju u NS RS. Covjeku nikad nije prekinuto isplacivanje plate - govori sve o Dodiku i cestitosti. On i Bakir su glavni elementi nestabilnosti i problema zato moraju zajedno.

Name

Gospodin

04.11.2019 21:31

Dodik za vjeke vjekova! Amin! I posle Dodika Dodik! Pakao!

ODGOVORITE
Name

Kiki

04.11.2019 23:04

Pa nisi daleko od istine ...ljudi su u neimastini, izgubili su cast i ponos.Zivim u posavini i kad su izbori svi pricaju o prodaji glasova od 20 do 50 maraka ..u Samcu,Modrici i Derventi a to nije nikom tema u Orasju,Gradaccu i Odzaku...Bas interesantnooo...u Srpskoj se moze preuzeti vlast sa 20 miliona maraka.

Name

Zlo

04.11.2019 21:33

Za srbski narod

ODGOVORITE
Name

Srbski narod

05.11.2019 05:42

Nato i njegovi placenici su zlo za nas.

Name

Poštovanje

05.11.2019 07:58

Svaka čast novinaru Vaskoviću na analitičkom pristupu, načinu demaskiranja događaja u realnom vremenu, povezujući prošlost, sadašnjost, sa upozorenjem na posljedičnu budućnost. Njegovo istraživačko novinarstvo je jedinstveno, činjenično sadržajno, zato što svaku tvrdnju potkrijepi realnim, evidentnim događanjima, sa apsolutnom sviješću da tvrdnje imaju težinu, ukoliko su temeljene na istini. ..

Name

Re

05.11.2019 14:26

Sta sve covjek sa apsolutnom svijescu nauci na baletskom kursu. Postovanje!

Name

Realnost

04.11.2019 23:43

Milorad Dodik i njegova porodica nemaju buducnost onog trenutka kad se promjeni vlast - toliko su naroda unistili da nema sanse da oni ostanu u Rs i na slobodi.

ODGOVORITE
Name

Desimir

05.11.2019 05:20

Upravo tako...

ODGOVORITE
Name

MMF

05.11.2019 06:37

Dok se redovno zadužuje kod stranih banaka, dok redovno servisira dug, dok ima šta prodati strancima i dok ima šta opljačkati od ovog mutavog naroda, biće na vlasti. A onda zna se, za sklonjenim bogatstvom za stare dane u Rusiju, USA ili neku drugu destinaciju gdje može kupiti slobodu za sebe i prestolonaslednike. Ubi bene, ibi patria. – Gdje je dobro, tamo je domovina

ODGOVORITE
Name

Xx

05.11.2019 07:54

Ova vlast je unistila RS. ZNA LI NEKO NEKU DRZAVNU FIRMU KOJA POSLUJE U PLUSU? Koliko znam svi su u gubitku. Sume Srpske gubitasi. To je jedan veliki apsurd. Za ostale gubitase se i ne cudim. Mile i Bakir su braca. Jedan drugom nabacuju loptu, a glupi se pale na to.

ODGOVORITE
Name

Milan

05.11.2019 20:52

Iscrpljivati će nas dok je budala koji za bocu piva i 100 grama jagnjetine glasaju za kriminalce.

ODGOVORITE