Bijeljina: Rasprava o Nacrtu budžeta

Na javnoj raspravi koja je danas održana u bijeljinskoj Gradskoj upravi, o Nacrtu rebalansa budžeta grada za 2019 i Nacrtu budžeta za narednu godinu, uloženo je nekoliko primjedbi. Raspravu je organizovalo Odjeljenje za finansije, a primjedbe su iznijeli, između ostalih, direktori Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, te direktor Centra za socijalni rad.

Republika Srpska 04.11.2019 | 14:24
Bijeljina: Rasprava o Nacrtu budžeta
“Agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća su potrebna veća podsticajna sredstva za privredu, jer po zahtjevu za povećanje podsticaja za razvoj malih i srednjih preduzeća, iako je bilo najava za povećanjem od 5% svih pozicija, nije učinjeno ništa”, kaže direktor Agencije Tatjana Blagojević.

“Ta ukupna sredstva su oko 234.000 KM. Moram da napomenem da su ta sredstva probijena budžetom odlukom prethodnog direktora na ovoj poziciji koji je prije mog dolaska zaposlio dva nova radnika, čime je budžet premašen za preko 20.000 maraka. Treba obratiti pažnju da su sredstva mogla biti utrošena za podsticaj privredi, a ne za bruto naknade radnika, i ja ću se potruditi da to ispravim”, rekla je Blagojevićeva. 

Milorad Sofrenić, direktor Centra za Socijalni rad, požalio se da, s obzirom na to da se za mjesec ili dva useljavaju u novu zgradu, nisu obezbijeđena sredstva za zapošljavanje radnika za Centar za djecu sa posebnim potrebama, te se njegovo otvaranje nanovo prolongira. 

“Bio je dogovor prije 5,6 mjeseci da Centar počne sa radom, kada uselimo u novu zgradu. Vidim da budžetom nisu predviđena sredstva za zapošljavanje pet do šest novih radnika tog specifičnog zanimanja. Svi uslovi ostali su stvoreni za otvaranje Centra, i nedopustivo je da se opet prolongira zbog ovih sredstava koja nisu obezbijeđena”, napominje Sofrenić. 

Sa početnih 49, Nacrt rebalansa budžeta za tekuću godinu se popeo na 63 miliona. 

“Ono što je uvećalo budžet su dva kreditna zaduženja, od 6, odnosno 7 miliona maraka. Ostalo su ispravke, odnosno nivelisanje budžeta,” pojasnio je Slavko Bašić, načelnik Odjeljenja za finansije u Bijeljini. 

Direktor Centra za socijalni rad je dodao da nije izdvojeno dovoljno sredstava ni za poziciju ličnih invalidnina niti za tuđu njegu i pomoć, gdje nedostaje oko 250.000 planiranim Nacrtom budžeta, a broj korisnika se povećava za oko stotinu godišnje.



(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar