Šarović: Usvojiti zakon o struji i spriječiti štete

Zakon o električnoj energiji i gasu BiH, koje je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u proceduru uputilo još prije dvije godine,  potrebno je hitno usvojiti i time spriječiti dalje štate koje trpi energetski sektor ali i svi građani.

Bosna i Hercegovina 04.11.2019 | 14:10
Šarović: Usvojiti zakon o struji i spriječiti  štete
Rečeno je na današnjem sastanku ministara spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića i direktora misije USAID-a u BiH Nancy J. Eslick.

Zakon o električnoj energiji i gasu je odavno pripremljen i u potpunosti usklađen sa evropskim standardima a svoju saglasnost dala je i Energetska zajednica i Evropska komisija.

„Previše vremena gubimo i previše štete trpimo čekajući usaglašavanje entiteta. Vlada RS je nedavno dala svoje pozitivno mišljenje ali sada čekamo FBiH, koja je negativno mišljenje dala još 2017. godine i od tada je cijeli proces zakočen.

Pored mogućnosti novih sankcija Energetske zajednice, ovaj zakon je važan i zbog toga što je postojeći Zakon o električnoj energiji iz 2002. godine zastario i kao takav predstavlja prepreku razvoju energetskog sektora.

Osim toga, ostajemo bez značajnih sredstava koja su namijenjena BiH kroz različite projekte. Moja procjena je da BiH neusvajanjem zakonodavstva u oblasti električne energije i gasa gubi nekoliko desetina miliona eura”, istakao je ministar Šarović.

Na sastanku je dogovoreno da USAID u narednom periodu aktivno radi na pružanju podrške u usaglašavanju Zakona sa entitetskim vladama, kako bi se, kako je istaknuto, „otkočio“ čitav proces, a time i unaprijedila konkrentnosti ovog sektora i ispunile preuzete obaveze prema Energetskoj zajednici.

 Iz USAID-a su takođe najavili da će fokus svoga rada u narednom periodu usmjeriti na dalji razvoj sektora prirodnog gasa, energetske efikasnosti kao i na stvaranje tržišta električne energije. 

Posebna pažnja u narednom periodu biće usmjerena i na podršku investiranju u sektor energetike, kroz unapređenje i pojednostavljenje izdavanja potrebnih dozvola, jer je kako je zaključeno “energetski sektor ima sve potencijale i mogućnosti da bude najzdraviji dio ekonomije BiH“.

(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Dzoo

04.11.2019 13:14

A to ce sad biti prenos nadleznosti sad ce ovi crveni ispaliti otrov!

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

04.11.2019 13:43

Dzoo nisu oni ni crveni oni su pre one dugine boje i oni više vole da prodaju elektro privredu svaka druga opcija im ne odgovara.

Name

ZNANJE

04.11.2019 13:22

Ministra Šaravovića podržavam po većini pitanja, ali po pitanju energetske politike, pogotovo vetano za električnu energiju nema moju stručnu i naučnu ppodršku. Prvo razlog za usvajanje, odnosno usaglašavanje sa EU ne mogu biti neka finansijska sredstva koja su prvenstveno u funkcija stvaranja zavisnosti od EU i u funkciji tržišta multinacionalnih kompanija koje proizvode energetsku opremu.

ODGOVORITE
Name

Ali sada je sasvim svejedno

04.11.2019 14:40

Apsolutno tacno,ali mafija ona ili ova nece donijeti nista dobro po pitanju toga,kao i bilo cega do sada.

Name

Crni

04.11.2019 14:19

E Šaroviću SDS s tobom samo na silu može ostati u žibotu!

ODGOVORITE
Name

Peki

04.11.2019 14:46

Pet godina sjedi Sarovic u Savjetu ministara i sad odjednom hitno.

ODGOVORITE