Sjećanje na vladiku Nikolaja Velimirovića

Sinoć je u Crkvenom domu u Resniku, u južnom predgrađu Beograda, pod Avalom, održano duhovno veče posvećeno Sv. vladiki Nikolaju.

Srbija 03.11.2019 | 14:08
Sjećanje na vladiku Nikolaja Velimirovića
Inače u ovom "božjem mestu", sa blagoslovom srpskog patrijarha Irineja kao nadležnog arhipastira, gradi se jedan od najmonumentalnijih hramova. U Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj i srpskoj prestonici, prvi i jedini do sada posvećen vladiki Nikolaju.

Danas će Njegova svetost patrijarh srpski Irinej osveštati krstove koji će biti postavljeni na hram. Hram je 30 metara dužine 20 širine i 25 metara visine.

Uoči ovog velikog događaja na duhovnoj večeri pred prepunom salom crkvenog doma, o svetom vladiki sa nadležnim sveštenikom Aleksandrom Milutinovićem govorio je protođakon dr Ljubomir Ranković, koji važi za najboljeg poznavaoca vladičinog života i dela.

- Vladika Nikolaj je najveći čudotvorac naše epohe. Njagova bogata duhovna zaostavština, pisana dela i živo predanje u narodu o njemu, na stotine i stotine hiljada Srba priveo je Hristu. On je, kako je istakao protođakon Ranković, najomiljeniji srpski svetitelj našeg vremena.

Skoro da nema ni jedne srpske kuće koja nema njegovu jednu knjigu, ako ne knjigu, ono bar pločicu na kojoj je vladičin blagoslov: Bože, blagoslovi onog ko ulazi u ovaj dom, zaštiti i sačuvaj onog koji izlazi iz njega i daj mir onom ko u njemu ostaje!

Ranković je na kraju čestitao narodu veliki podvig gradnje hrama, ističući da će on biti nova crkva Ružica, veliko svetilište, ukras srpske prestonice, a u budućnosti za neka daleka pokoljenja imaće značaj kao danas Žiča, Studenica, Manasija...

Otac Aleksandar govorio je o početku gradnje svjedočeći o brojnim čudima koja su fizički bila vidljiva svima, i svi su osjećali veliku pomoć svetitelja na svakom koraku.

Završetak hrama i osvećenje planirano je za iduću, 2020. godinu.

(V.M/BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

pravda

03.11.2019 16:16

Slava i milost od gospoda svetom vladiki nikolaju velimirovicu i graditeljima svetog hrama nekaim gospod pozlati ruke svim graditeljima svetog hrama

ODGOVORITE