Tači, Veselji i Kurti imaju srpski pasoš

Većina albanskih političara sa Kosova i dalje ima srpsko državljanstvo, pa tako srpski pasoš imaju Hašim Tači, Aljbin Kurti, Kadri Veselji, Vjosa Osmani, piše Blic.

Srbija 02.11.2019 | 13:32
Tači, Veselji i Kurti imaju srpski pasoš
Kako list navodi, Vljora Čitaku nije jedina albanska političarka sa Kosova koja se nije odrekla srpskog pasoša, iako sebe ne smatra državljankom Srbije.

Otpust nisu tražili ni drugi zagovornici nezavisnog Kosova - glavni kandidati za premijera u budućoj kosovskoj vladi Vjosa Osmani i Aljbin Kurti, kao ni predsjednik Hašim Tači, te predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji.

Blic nije uspio da dođe do podataka vezanih za bivšeg premijera Ramuša Haradinaja i bivšeg ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija, ali se pretpostavlja da je situacija i s njima slična.

Koji je razlog što se albanski političari nisu odjavili nije poznato, ali je simptomatično da ne priznaju neku državu, ali imaju njene papire, navodi list.

Izvor lista iz Ministarstva spoljnih poslova kaže da je situacija prilično konfuzna i da postoji razlog zašto se Albanci ne odriču državljanstva Srbije.

“Srbi na Kosovu podižu pasoš u Koordinacionoj upravi na KiM i s tim pasošem bez viza ne mogu da putuju u zemlje EU. S druge strane, ako Albanac u našoj ambasadi u Sloveniji na primer, dobije srpske papire, njemu vize za putovanje u EU nisu potrebne, navodi sagovornik Blica i dodaje da je to možda razlog zašto Albanci zadržavaju papire Srbije.

(Blic)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

blbl

02.11.2019 12:55

Koliko ima srpskih politicara koji se jos uvijek nisu ispisali iz BiH drzavljanstva?

ODGOVORITE
Name

tr

02.11.2019 23:59

Bravo!

Name

Naravno

03.11.2019 07:01

A koliko ih tek posjeduje mrski Hrvatski pasos jer je narano svugdje u svijetu lakse nego Sa Srbijanskim. E Dacicu prestani srati I ne javljaj se nigdje vise. PA Kosovo vam sluzi samo kao paravan I glavna Tema za nekakve promasene diskusije dok na drugoj strani Vase kradje i lopovluci ne prestaju.

Name

kuku nama sa nama

02.11.2019 13:12

Pa sta hocete sa tim da kazete..nije srbija ugašena,ako nek imaju

ODGOVORITE
Name

Vjetar

02.11.2019 13:23

I ne samo oni. Svi radnici s Kosova i Metohije,albanske narodnosti imaju pasoš Srbije,i imaju manje smetnji u bilo kom pogledu u Sloveniji,u sta se svako moze lako uvjeriti

ODGOVORITE
Name

Joja

02.11.2019 13:27

Oduzeti im pasose

ODGOVORITE
Name

kupace gace

02.11.2019 13:45

Oduzmite im drzavljanstvo i proglasite nevazecim pasose ukoliko ne priznaju Republiku Srbiju i gotova stvar.

ODGOVORITE