Institut za urbanizam Srpske pred gašenjem?

Jedina ustanova koja se bavi ispitivanjem građevinskog materijala i prostornim planiranjem u RS, Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju, je pred gašenjem. To tvrde iz sindikata ove ustanove, a na odgovornost pozivaju direktora Instituta Stevana Jovanovića.

Republika Srpska 31.10.2019 | 19:57
Institut za urbanizam Srpske pred gašenjem?
Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju RS nalazi se u velikim problemima i upitan je nastavak rada. Sindikat radnika ove ustanove tvrdi da je glavni razlog loše rukovođenje ustanovom od strane direktora Stevana Jovanovića.

Njemu se na teret stavljaju razne malverzacije, od neugovaranja i nenaplaćivanja poslova, do loše selekcije rukovodećeg kadra. Iz sindikata kažu i da direktor često nije zaključivao ugovore sa institucijama koje se finansiraju iz budžeta RS, ali i sa ostalim pravnim ili fizičkim licima, što je dovelo do toga da se Institutu trenutno duguje 2 miliona i 600 hiljada maraka.

„Nezakonite transakcije u vezi ugovora za auto-put 9.januar Banjaluka-Doboj, gdje je ugovoreno milion i 200 hiljada KM, a naplaćeno je samo 200 hiljada. Zatim cijena usluga tehničkog pregleda Instituta za trasu BL-Doboj.

Cijena ugovorenog iznosa je 260 hiljada, a nakon toga što je sklopljen ugovor sa investitorom, direktor sklapa ugovor sa privatnom firmom, gdje naš novac odlazi, radnici Instituta su odradili tehnički pregled, a naš novac odlazi u tu firmu, oko 210 hiljada od ugovorene cijene.“, kaže predstavnica Sindikalne organizacije Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju RS, Silvana Radulović.

Dugovanja prema Institutu uticala su i na to da se radnicima duguje do 10 ličnih dohodaka, i obaveza i doprinosa do čak 27 mjeseci, zbog čega je protiv direktora podneseno niz krivičnih prijava. Stevan Jovanović ne negira nijedan problem sa kojim se suočava Institut. Kaže da je do jula ove godine, kada je došlo do blokade rada, radnicima isplaćeno 6 plata, ili oko 400 hiljada maraka, dok je po osnovu tužbi radnika, isplaćeno nešto više od 300 hiljada maraka.

„Nažalost, stanje nije nimalo dobro. U ovom momentu sem blokade računa, u međuvremenu je i Poreska uprava blokirala firmu, što je uticalo i na kadrovske promjene. Mi u ovom trenutku brojimo, od sutra brojimo 43 radnika.“, kaže direktor Instituta, Stevan Jovanović.

Sindikat radnika tražio je i Jovanovićevu smjenu, a on kaže da je ostavku već predložio resornom ministarstvu.

„A razlog što čekam smjenu i nisam je danas 31. predložio, kako sam i govorio jeste što nisam mogao zbog obaveza u Vladi jer nisu mogli organizovati sastanak do ponedeljka. U ponedjeljak je zakazan sastanak i poslije toga će se znati da li ja podnosim ostavku ili će oni mene smijeniti.“, kaže Jovanović.

Ipak, Jovanović bi mogao ostati na čelu Instituta, ukoliko dođe do stečajnog postupka. Uprkos tome da li će doći do ostavke ili ne, sindikalci kažu da će tražiti da se utvrdi potpuna odgovornost za sve propuste. I ne samo to.

„Ono što je jako bitno jeste da ćemo morati pokrenuti pitanje određenih kadrova, odnosno partija ili stranaka, jer to su sve stranački ljudi, to su sve kadrovi koje stranke regrutuju i postavljaju na određena mjesta, a ljudi apsolutno ne snose odgovornost ni prema kome, čak ni prema insitucijama RS.“, poručuje predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti RS, Dragana Vrabičić.

Nije prvi slučaj da zapošljavanje stranačkih podobnika u javnim ustanovama širom RS pogubno utiče na njihov rad. Takve stvari mogle bi skupo da koštaju Republiku Srpsku.



BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Doboj

31.10.2019 20:30

Ugasio se institut suda, tužilaštva, čak i Ustav RS su ugasili svojim ponašanjem, zašto bi institut za građevinarstvo preživio ovaj haos?

ODGOVORITE
Name

Mont everest

01.11.2019 14:05

Kad zaposljavate planinare umjesto inzinjera

Name

Nista ni sa cim

05.11.2019 16:46

Miki kralju proziva te Mont Everest, budi frajer i nikad se nemoj popeti na njega, u inat! ;)

Name

SALE SLOVENAC

31.10.2019 20:33

BESPOTREBNA INSTITUCIJA

ODGOVORITE
Name

konj marke dorat

01.11.2019 12:40

Nažalost - ta institucija je jedna od ključnih a Stevo je poslije ZIBL-a uspio unistiti i ovaj institut Vidjećemo gdje će ga sad posaditi da bude direktor

Name

institut

01.11.2019 11:45

Direktor je prvo sjeo na mjesto pokojnog Vukelića i odradio sve u ZIBL-u,tako je zbog zasluga imenovan za direktora IMK.Zatim se integriše sa Urbanističkim zavodom u IUGERS javna ustanova.Radnike Urbanističkog istjera iz njhove zgrade u centru i pokloni je Škrbiću.Uništi arhivu otvori 3 firme i sve poslove prebacuje na njih, a odrađuje u institutu.Tako nestanu oko 2 miliona km.

ODGOVORITE