Oglasio se otac: Imam pravo da viđam djecu

Otac – otmičar troje djece Slavice Burmazović, Ejup Sabri Jundžu, koji ih je prije četiri godine, oteo i odveo najprije u Tursku, pa u Iran, sada najavljuje da će ih posjećivati, iako je u Srbiji protiv njega na snazi crvena potjernica i nalog za privođenje.

Srbija 31.10.2019 | 10:51
Oglasio se otac: Imam pravo da viđam djecu
Jundžu, uprkos tome što je djecu odveo bez Slavičine saglasnosti, i to nakon što ju je godinama fizički i psihički zlostavljao, a djeci godinama uskraćivao da vide majku, tvrdi da je pred zakonom čist.

– U Turskoj neću snositi nikakve posljedice, jer sam ispoštovao odluku suda – kaže za Novosti, Ejup Sabri Jundžu.

– Mogu da dođem i u Srbiju, jer sam živio u Beogradu 15 godina i nikakav prekršaj nisam napravio. Planiram da obilazim djecu. Čuli smo se danas, kao i u ponedjeljak, kada su stigla u Srbiju.

Otac troje djece koja su godinama bila odvojena od majke sada tvrdi da je budućnost dvije kćerke i sina – Esme (15), Ajše (14) i Tarika (8), “isplanirao zajedno sa Slavicom”.

– Ona i ja smo posljednjih godinu dana razgovarali i dogovorili sve oko djece. Slavica je prošle godine bila u Iranu 15 dana i vidjela ih. Ako im bude dobro u Beogradu, neka žive tamo, a ako ne – mogu da dođu u Tursku – kaže Jundžu.

Njegova situacija iz ugla srpskog pravosuđa, ipak, izgleda znatno drugačije, piše list. Za njim je još na snazi međunarodna potjernica koju je, po nalogu tužilaštva, raspisao Treći osnovni sud u Beogradu, jer je bio u bjekstvu.

– Osim potjernice, aktivno je i rješenje ovog suda o određivanju pritvora – kaže zamjenik tužioca Ivan Marković, portparol Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

Njemu se na teret stavlja krivično djelo oduzimanje maloljetnog lica, a pritvor mu se određuje zbog sumnje da bi boravkom na slobodi mogao da ponovi djelo i da utiče na svjedoke. 

Da Jundžu još neko vrijeme neće moći da posjećuje djecu u Srbiji kaže i ambasador Srbije u Teheranu Dragan Todorović.

– On nije ispoštovao pravosnažnu odluku nadležnog suda u Turskoj, gdje je najprije odveo djecu, po kojoj je bio obavezan da ih vrati majci – objašnjava ambasador. – Sada bi trebalo da sud bude obaviješten da su djeca vraćena, ali to, vjerovatno, ne znači da on neće trpjeti posljedice. I zbog nepoštovanja suda, ali i zbog bjekstva u Iran.

Slika susreta djece sa majkom na beogradskom aerodromu dirnula je građane Srbije. Do toga je došlo zahvaljujući Slavičinoj upornosti, ali i pomoći Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Ambasador Todorović, koji je mališane dopratio do Beograda, sumira utiske sa putovanja:

– Djeca su sa adrese na kojoj su živjela, sa ocem stigla u ambasadu našim vozilom. Zajedno smo krenuli prema aerodromu. Rastanak od oca bio je dirljiv koliko i susret sa majkom. Bilo je i suza, jer su djeca u međuvremenu sa njim uspostavila lijep odnos. Živjeli su u solidnim uslovima, školovali se. Razgovarao sam sa djecom dok smo putovali prema Beogradu, vrlo su inteligentni i snalažljivi. Djevojčice govore odlično srpski, a dječak malo slabije.

Najstarija od troje djece Slavice Burmazović već sada može da odluči da li želi da viđa oca ili ne. Naši propisi podrazumijevaju da kada dijete navrši 15. godinu života smatra se da je sposobno za rasuđivanje i da može odlučiti o održavanju ličnih odnosa sa roditeljem sa kojim ne živi.

Dijete tog uzrasta ima pravo da održava lične odnose i sa srodnicima i drugim osobama sa kojima ga vezuje posebna bliskost, ako ovo pravo nije ograničeno sudskom odlukom.

(Novosti)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Горан

31.10.2019 10:00

Биће то добри Срби, добри људи, коначно су на правом месту.

ODGOVORITE
Name

Qw

31.10.2019 11:18

Koji si ti bolesnik.

Name

Ee

31.10.2019 13:03

Jadna djeca!! rastrzana izmedju roditelja!ruzna im sudbinaa a i tezak zivot ih ceka!!!

Name

Tuzno

31.10.2019 10:23

U svojim najljepsim godinama ova djecica su vjerovatno i rastrojena i rastrzana... osjecanja u haosu- iscupani iz jedne sredine, odvedeni u drugu a sada vraceni tamo odakle nisu ni trebali ici... zelim im svu snagu i ljubav ovog svijeta da nadju svoj mir a svim roditeljima porucujem-ne igrajte se sa djecom i to su buduci roditelji, ziva bica... svoju neslogu i frustracije kao rastanke rjesavajte bez povredjivanja andjela koji imaju pravo na normalan zivot!!!

ODGOVORITE
Name

CIME

31.10.2019 12:54

Po čemu ti zaključuješ da nisu trebali da idu, nemoj da gledaš svojim očima i on je roditelj kao i majka.

ODGOVORITE
Name

Re

31.10.2019 17:28

Bas tako, djeca imaju i oca i majku. Otkud onda ocu pravo da majci oduzme djecu?