UEFA koeficijenti: Srbija gubi trku za dva mjesta u LŠ!

Ništa ne valjaju rezultati ove nedelje! Kiprani povećali razliku, Hrvati i Škoti za petama, uskoro će i Švajcarci. . .

Fudbal 25.10.2019 | 22:30
UEFA koeficijenti: Srbija gubi trku za dva mjesta u LŠ!
Do sada je išlo sjajno, srpski klubovi su iz kola u kolo sakupljali bodove, povećavali nacionalni koeficijent na UEFA rang listi i odmicali konkurenciji. Ali sada se situacija promenila. Stalo nas je, a konkurencija to koristi.

Srbija polako gubi dah u trci za famozno 15. mesto na UEFA rang listi koje bi od sezone 2021/22 donelo dva mesta u borbi za Ligu šampiona i još neke privilegije u ostalim takmičenjima.

Porazima Crvene zvezde u Londonu i Partizana od Mančester Junajteda, Srbija je trećem kolu grupnih faza Lige šampiona i Lige Evrope ostala bez novih poena za nacionalni koeficijent i na brojci do 24.750 dok je direktna konkurencija popravila pozicije.

Da još jednom podsetimo i kako se nacionalni koeficijent računa.

Koeficijentni bodovi se sabiraju i dele s brojem predstavnika. Pobede u Ligi šampiona i Ligi Evrope vrede po dva koeficijentna boda, remiji jedan. U kvalifikacijama se za pobedu ili remi dobijalo duplo manje bodova. Za sam plasman u Ligu šampiona se dobijaju četiri bonus boda, a za ulazak u Ligu Evrope nema bonus bodova.

Tako su srpski klubovi od početka sezone sakupili ukupno 21 koeficijentni bod (Zvezda 10,5, Partizan 7,5, Čukarički 2,5 i Radnički 0,5). Kada se podeli sa četiri, a potom pomnoži sa 1.000, dobija se koeficijent 5.250. Ukupan koeficijent se računa za ovu i prethodne četiri sezone i važi od „one tamo“ sezone. Dakle, ne od sledeće, već od 2021/22. Sezona između se ne nikad računa kako bi se prilikom početka sledećih sezona u ligama i kupovima uvek znalo koje pozicije gde vode na kraju.

Sa osvojenih 5.250 bodova u ovoj sezoni, ukupan koeficijent Srbije za pet sezona trenutno iznosi 24.750 bodova. Zvezda i Partizan su kroz svaku fazu takmičenja ove sezone popravljali nacionalni koeficijent kako bi se došlo do te brojke. Ali ove nedelje su prvi put oboje poraženi.

Da stvari budu lošije po Srbiju, na „nulu“ večitih u ovom kolu su se nadovezali dobri rezultati direktne konkurencije.

Kipar je zahvaljujući remiju APOEL-a u Azerbejdžanu ostao na 16. mestu i za 0.250 bodova povećao prednost u odnosu na Srbiju. Hrvatska je zahvaljujući Dinamovom bodu protiv Šahtjora opet za petama Srbiji sa 24.625 bodova, koliko ima i Škotska koja je napravila najveći problem. Škotski velikani Seltik i Glazgov Rendžers blistaju u grupama Lige Evrope i sakupljaju bodove. Sinoć su popravili nacionalni koeficijent za 0.750 bodova pošto je Seltik pobedio Lacio, a Rendžersi odoleli u Portu. U dobrim su situacijama da prođu grupe što bi značilo i dodtane bodove i veliku šansu da prestignu Hrvatsku, Srbiju, Kipar i Grčku i izbore se za 15. mesto.

Na ruku Srbiji ne idu ni rezultati švajcarskih klubova u Ligi Evrope. Jedina sreća je što se švajcarski zbir koeficijentnih bodova deli sa pet, pa rezultati Bazela i Jang Bojsa ne vrede koliko Seltikovi i Rendžersovi. Švajcarci imaju i Lugano u Ligi Evrope, ali on ipak nije ovaj nivo i sva sreća da je tako i da ne osvaja bodove. Ali zato Bazel i Jang Bojsi gaze, prvi su u grupama i sinoćnjim pobedama su popravili ukupan švajcarski koeficijent sa 22.000 na 22.800. Dakle, i Švajcarska nam duva za vratom i sva sreća je da im se deli sa pet i da imaju Lugano koji će ispasti.

Jedina dobra stvar je što Grci nisu napredovali i što su ostali na istom broju bodova posle poraza Olimpiajkosa od Bajerna.



Ali da bi ostala u igri za 15. mesto i da bi dosanjala san o  dva predstavnika za Ligu šampiona, Srbiji su u drugoj polovini grupnih faza potrebni značajno bolji rezultati Crvene zvezde i Partizana. Već od sledećeg kola! A neće biti lako jer su protivnici isti... Zvezdi donekle rastu protiv Totenhema na Marakani ali opet je autsajder, dok bi sve osim Partizaovog poraza na Old Trafordu bio veliki uspoeh.

Čak i kada bi večiti rivali u duelima sa Englezima upisali po remi, to nam opet ne garantuje ništa već je to samo zaliha da ne izgubimo korak. Škoti i Švajcarci su u velikom naletu, APOEL je favorit protiv Karabaga, Dinamo će ići na pobedu protiv Šahtjora, svi oni imaju bolje šanse da poprave nacionalne koeficijente nego što to Srbija ima pred duele Zvezde i Partizana sa premijerligašima. Posle sledećeg kola bi Škotska i Hrvatska mogli da nas obiđu, Kipar da nam još odmakne, a Švajcarska da nam se još primakne.

Biće ovo žestoka borba za 15. mesto na UEFA rang listi koja će izvesno potrajati i posle grupnih faza. Ko ne prođe grupnu fazu i ne obezbedi evropsko proleće, verovatno ispada iz trke. Srbiji je potrebno makar treće mesto Zvezde u grupi Lige šampiona i makar drugo mesto Partizana u Ligi Evrope da zadrži dobre šanse. Jer, Škoti i Švajcarci su na odličnom putu da imaju po dva kluba u Ligi Evrope na proleće, a zagrebački Dinamo grabi ka evropskom proleću u Ligi šampiona ili Ligi Evrope.

Jedino dobro je što Olimpijakos i APOEL za sada nisu u dobroj situaciji. Ali i to može da se promeni...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar