Gavrilovićeva Zvezda igra srcem, ali Barsa i Mirotić su klasa!

Barselona odolela furioznom početku Zvezde i ostala nepobediva! Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Barselone rezultatom 73:65 u četvrtom kolu Evrolige.  Crvena zvezda je dugo vodila i parirala Barseloni, ali kada su košarkaši Andrije Gavrilovića ostali bez energije u odbrani - u meč su se uključili Nikola Mirotić i Kajl Kjurik i odveli svoju ekipu do četvrtog trijumfa.  Crvena zvezda se dobro borila tri četvrtine, ali su na kraju gosti iz Katalonije zasluženo slavili i upisali četvrtu recku.

Košarka 24.10.2019 | 23:20
Gavrilovićeva Zvezda igra srcem, ali Barsa i Mirotić su klasa!
Zvezda je prvi put izgubila od Barse u Beogradu posle dva uzastopna trijumfa.

Crveno-beli su odigrali prvi meč posle otkaza Milana Tomića, na čijem mestu se našao dosadašnji asistent Andrija Gavrilović.

Predstavnik Srbije u Evroligi meč je počeo fenomenalno, igrao odbranu kojom je slomio Fenerbahče u drugom kolu, ali totalno potonuo u poslednjih 15 minuta i pretrpeo ubedljiv poraz.

Ekipa Svetislava Pešića i posle četiri kola i dalje nema poraz, dok je Zvezda na učinku od jednog trijumfa i tri neuspeha.

Meč je definitivno obeležila partija Ognjena Kuzmića, koji je bio na terenu prvi put ove sezone i prvi put nakon što je letos imao tešku saobraćajnu nesreću, pa se njegov povratak nije očekivao barem do januara. On je meč završio sa dva poena koja su propraćena ovacijama od strane domaće publike.

Gavrilovićevi izabranici su odlično iskoristili problem Barselone koja je u Beograd došla bez ijednog plejmejkera.

Crveno-beli su pritiskali Barsu na prenosu lopte i dobro zatvarali unutrašnju liniju, a to je rezultiralo prednošću od 9:4 na samom startu.

Simanić, koji je dobio šansu u prvoj petorci u prvom meču Andrije Gavrilovića na klupi Zvezde, pogodio je dva šuta sa distance.

Barsa nije uspela da uđe u ritam tokom prve deonice, pa je postigla samo 12 poena na kraju tog dela igre, naspravm Zvezdinih 16.

Druga četvrtina počela je toplo-hladno po domaćina, ali to nije dugo trajalo.

Granitna odbrana crveno-belih došla je do izražaja drugim delom druge četvrtine, igrači šampiona Srbije bacali su se za apsolutno svakom loptom, a ubrzo je prednost bila dvocifrena.

Prve poene u sezoni postigao je Kuzmić za +10, a onda je Faje pogodio trojku za 33:20.

Ipak, do kraja poluvremena se stvari nisu odvijale prema očekivanjima za Zvezdu. Dosta izgubljenih lopti, odlična rola raspoloženog Mirotića, i Barsa je na pauzu otišla samo sa +3, iako je u jednom trenutku vrlo lako mogla do +16.

Drugo poluvreme dobro je počelo za Zvezdu. Ponovo je odbrana bila ključna, a Lorenco Braun je solo-prodorima doneo svom timu 42:35.

Tajm-aut zatražio je Pešić, a od tog trenutka krenula je crna serija crveno-belih i preokret Barselone.

Gosti su preko raspoloženih Mirotića i Dejvisa napravili veliku seriju od 13:2 i ujedno došli do prve prednosti na utakmici tek u 26. minutu iste.

Do kraja četvrtine nije došlo do do promene ritma, a Barsa je izgledala sve sigurnije i sigurnije pa je na kraju treće četvrtine vodila sa osam poena razlike.

Zvezdina energija bila je tragična u četvrtoj četvrtini, nije pomagala ni mrtva atmosfera sa tribinama, a igra nije bila ništa bolja, pa je španski tim uspeo da ode na dvocifrenu prednost.

Trojkom i zakucavanjem rezerviste Šmitsa tim Svetislava Pešića otišao je na +15.

Do kraja meča Zvezda je uspela da smanji na jednocifrenu prednost, uglavnom zahvaljujući odbrani, ali su problemi bili ogromni u napadu. Lopta se užasno kretala, Barselona je pravovremeno rotirala maltene bez greške, a crveno-beli nisu uspevali ni individualno da rešavaju situacije.

Poslednja nada "izgorela" je kada je Davidovac na -10 izborio nesportsku Higinsa. On je promašio bacanje, Zvezda je katastrofalno organizovala napad, a zatim primila poene u kontri za 58:69.

Do kraja meča Zvezda je uspela da na tera Pešića da posle dve primljene trojke zatraži tajm-aut, ali pitanje pobednika se nije dovodilo u pitanje.

Jedini dvocifreni u izuzetno napadački neraspoloženoj Zvezdi bio je Džejms Gist sa deset poena, ali i šest izgubljenih lopti. Po osam poena imali su Muhamad Faje, Ognjen Dobrić i Boriša Simanić.

Lorenco Braun je upisao šest poena i pet izgubljenih lopti, uz tri asistencije i ukradene lopte, četiri izgubljene lopte imao je i Dejan Davidovac, koji je dodao sedam poena, četiri skoka i dva uspešna dodavanja.

Na drugoj strani najefikasniji bio je Nikola Mirotić koji je imao 21 poen i šest skokova, koliko i izgubljenih lopti.

Kajl Kjurik ga je pratio sa 15 poena, dok je najveći indeks (24) imao Brendon Dejvis sa 14 poena, šest skokova i tri asistencije.

Crvena zvezda mts nije uspela da prekine loš niz!

Posle sporazumnog rastanka s Milanom Tomićem početkom ove nedelje čekala se reakcija košarkaša crveno-belih u "Pioniru" protiv Barselone, energijom su "lomili" rivala gotovo dve i po četvrtine, ali su potom ostali bez rešenja u napadu...

Nikola Mirotić, Brendon Dejvis i Kajl Kjurik su podigli nivo svoje igre, Zvezda se mučila u odsustvu Lorenca Brauna (imao četiri faula), pa tako nije imala dovoljno daha za lidera Evrolige.

Barselona je dobrim segmentima svojih najplaćenijih igrača, i uz sve probleme Zvezde u napadu pošto u timu Andrije Gavrilovića nije bilo raspoloženog pojedinca, početkom poslednjeg kvartala uspela da ode i na maksimalnih +15, ali je domaćin iskoristio podršku "Pionira" i još jednom se uključio u utakmicu, donevši bar na kratko neizvesnost u krajnji ishod.

Šampionu ABA Lige sledi meč sa Megom na "Jadranu", a potom gostovanje Efesu, gde će probati da poprave trenutni skor 1-3.

Šok terapija je uspela, Andrija Gavrilović je okrenuo Crvenu zvezdu za 180 stepeni! Kao da se pre četiri dana nisu desili Krka i ono “Igrajte šta god hoćete“ od Milana Tomića, kao da su onih 35 minuta najstrašnijih muka u Tel Avivu bili ružan san, a Budućnost samo loš dan... Ako ima nejasnoća, dovoljno je samo videti kakvu je lančanu reakciju stvorio Tomićev najbliži saradnik za 48 sati rada. Pobeda je na kraju izostala, Barselona je potvrdila klasu i najviše ambicije, pa je na iskustvo i kvalitet slavila rezultatom 73:65 (12:16, 21:20, 24:13, 16:16) za perfektan skor posle četiri kola!

Od neobjašnjive zbunjenosti i nedostatka energije, do dobre borbe s Barselonom i igre srcem. Eto, to je put koji je Crvena zvezda prošla u prethodna dva dana. I može da bude srećna! Ekipa je zaustavila dalji sunovrat ka mulju letargije i pokazala da u njoj i te kako ima života! Dovoljno da okrene sezonu u svoju korist, obriše sve one loše dane obojene crvenom bojom i konačno uđe u zelenu zonu. 

Šteta! Bilo je ovo veče kada je Crvena zvezda možda čak mogla da uzme meru najmoćnijem košarkaškom projektu na Starom kontinentu, vrednom preko 40.000.000 evra. Zvuči preterano, jer su se posle Krke brojila krvna zrnca u istoj ovoj Crvenoj zvezdi, Ali, Gavrilovićeva odluka da van tima ostavi nedovoljno odmornog Bilija Berona, da rizikuje s Džejmsom Gistom i iznenadi sve pozivanjem Ognjena Kuzmića, pomešano sa uzavrelom atmosferom na krcatim tribinama i odličnim naletom pozitivne energije zaista je izazvalo hemijsku reakciju koja je Zvezdu držala u igri pune tri četvrtine. To u ovom trenutku nije bilo dovoljno da se napravi podvig, ali jeste da se u zvezdaške krugove vrati nada u pozitivni rasplet sezone. 

Zvezda je ispustila fantastičnu priliku da u drugoj četvrtini samelje Barselonu. Sve je počelo od Gistove trojke na sedam i po minuta do odlaska na odmor, za rezultat 22:18. Zvezda je za četiri minuta preko Perperoglua, pa i Kuzmića, sa sve hicem Moa Fajea s distance stigla do rezultata 33:20, tri minuta pre kraja. I umesto da iskoristi atomsku energiju s tribina i dobar momentum, Zvezda je stala. Nikola Mirotić, kome je Pionir uglas skandirao ime i od srca mu se zahvalio za svesrdnu pomoć srpskom narodu širom planete, pokrenuo je Barselonu i s pet vezanih poena najavio potpuno otopljenje u gostujućim redovima. Pravovremeno ga je ispratio vrlo dobri Brendon Dejvis, koji je ponovo bio jedan od pokretačkih energenata Barse, pa je Zvezda na poluvremenu imala samo 36:33 u svoju korist.

Tesna borba prsa u prsa nastavila se do sredine treće četvrtine, kada je Kajl Kjurik pogodio jako tešku trojku za 44:44, posle čega je Mirotić doneo prvo vođstvo Barseloni na utakmici! Od tog momenta postojali su samo gosti. Mirotić je iskoristio novi promašaj crveno-belih, da bi Rolands Smits atraktivnim zakucavanjem otvorio ranu koju je produbio Kjurik novim dalekometnim hicem za 57:49. Bio je to i ključni period susreta, u kojem je Zvezda ostala samo na 13, a rivalu dozvolila čak 24 poena...

Ruku na srce, legendarni Svetislav Kari Pešić došao je u Beograd bez Paua Ribasa, Viktora Klavera, Malkolma Dilejnija, Tome Ertela i Kevina Pangosa, te praktično bez klasičnog plejmejkera, Ali ova Barselona zaista poseduje kvalitet više na svakoj poziciji i sebi čak može da pruži taj luksuz da i bez petorice standardnih prvotimaca izgleda moćno na parketu. 

Konačna razlika nije prevelika, kada se sagledaju svi aspekti. Crvena zvezda se lavovski borila, njeni igrači su ginuli za svaku loptu i pokazali veru u ovaj tim, selekciju i konačni cilj! Andrija Gavrilović je za kratko vreme uradio ono što njegov prethodnik nije uspeo, sada je samo važno da se dobra igra potvrdi protiv Mege i onda razmišllja o Efesu i Istanbulu. Ostaće treneru, ma ko to bio, dosta posla i da se počisti nered u sastavu kako bi Zvezda bila ona prava. Pre svega da se reši goruće pitanje organizacije igre i pod hitno smanji broj izgubljenih lopti, kojih je i večeras bilo previše (13 do poluvremena, 21 na kraju).

Ovo je jako težak period, sa pet utakmica u deset dana i Zvezdin dalji tok sezone mogao bi dosta da zavisi od ovih nekoliko partija...

CRVENA ZVEZDA – BARSELONA 65:73 (16:12, 20:21, 13:24, 16:16)

Dvorana: Aleksandar Nikolić. Gledalaca:6383

CRVENA ZVEZDA: Kuzmić 2, Čović, Braun 6, Perperoglu 6, Davidovac 7, Lazić, Faje 8, Dobrić 8, Gist 10, Dženkins 3, Simanić 8, Odžo 7.

BARSELONA: Dejvis 14, Hanga 8, Smits 5, Abrines 1, Higins 5, Kjurik 15, Bolmaro, Mirotić 21, Tomić 4.

Himki protutnjao Minhenom! Ubedljivo slavlje ekipe iz Podmoskovlja - 87:74.

Jedno je sigurno, ove sezone nema sigurnih pobeda u Evroligi. Minhenski Bajern je nakon dva trijumfa na svom terenu doživeo prvi poraz u Audi Domu i to prilično lagan od sjajnog Himkija - 74:87.

Ekipa Rimasa Kurtinaitisa u svojim redovima je imala nekoliko izuzetno raspoloženih igrača, za koje ekipa Dejana Radonjića nije uspela da pronađe rešenje. Himki je ključnu prevagu napravio u trećoj deonici, kada je rešetao Bajernov koš iz svih pozicija i u nekoliko navrata bio na maksimalnih +19. Domaćin do kraja utakmice nije uspeo da se vrati u život. Sve što je uspeo Radonjićev tim bilo je da dođe do zaostatka od 10 poena četiri minuta pre kraja utakmice, ali je Himki na to odgovorio serijoim 7:1 i odlučio meč.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Aleksej Šved, koji je bio nadomah dabl-dabla (19 poena, devet skokova), Gil je ubacio 17, a Buker i Tima po 13 poena. Kod domaćina je Gregori Monro postigao 18 poena, a Lučić i Lo po 12 poena.

Bajern će u narednom kolu ponovo igrati na svom terenu i to protiv Real Madrida, dok Himki dočekuje Panatinaikos.

Makabi konačno na nivou, Valensija može da traži novog trenera! Španci zakucani za dno!

Makabi je u prošlom kolu na mišiće savladao Crvenu zvezdu i došao do prve pobede u Evroligi, a večeras je konačno bio na očekivanom nivou i lako je skinuo skalp fenjerašu Valensiji. – 76:63.

Posle četvrtog poraza u četiri utakmice Evrolige, Valensijin trener Haume Ponsarnau će verovatno dobiti otkaz u Valensiji o čemu se spekulisalo i prethodnih dana, a prvi kandidat da ga zameni je Ćavi Paskval.

Osim u prvom napadu, Valensija večeras nije imala nijedno vođstvo na meču i to dovoljno govori o odnosu sanga na utakmici. Makabi je prvu četvrtinu završio sa sedam poena prednosti, u drugoj je imao i 11, ali je na poluvreme otišao “samo” sa plus pet. Ipak, i to je bilo dovoljno…

U trećem kvartalu je Makabi otišao na dvocifrenu prednost koju nije ispuštao do kraja. Domaći su igrali prilično raznovrsno i pretili iz svih pozicija. Rutinski su sačuvali prednost do kraja i zabeležili pobedu.

Vilbekin je sa 14 poena bio najefikasniji u pobedničkom timu, Hanter je dodao 13, Kaspi 12, a Volters 10 poena. Džordan Lojd je sa 17 poena bio najefikasniji u Valensiji, a Vanja Marinković nije ulazio u igru.

EVROLIGA - 4. KOLO: 

Četvrtak

Zenit - Panatinaikos 79:89
/Ponitka 16 - Fredet 22/

Efes - Real Madrid 76:60 
/Simon 17 - Ljulj 14/

Makabi Tel Aviv - Valensija 76:63
/Vilbekin 14 - Lojd 17/

Bajern - Himki 74:87
/Monro 18, Lučić 12 - Šved 19/

Crvena zvezda - Barselona 65:73 
/Gist 10 - Mirotić 21/



Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar