Zimsko pomjeranje sata lakša od ljetnje promjene

Dobijamo sat duže za spavanje, ali treba se paziti efekata po psihu

Zdravlje 24.10.2019 | 21:43
Zimsko pomjeranje sata lakša od ljetnje promjene
Gubljenje tih 60 minuta popodnevne svjetlosti nakon vraćanja sata na standardno, zimsko vrijeme može biti okidač za mentalne bolesti, uključujući i bipolarni poremećaj i sezonski afektivni poremećaj, poznatiji kao zimska depresija.
 
Jedna danska studija utvrdila je da se procenat oboljelih od depresije povećava za 11 odsto nakon pomjeranja sata na zimsko računanje vremena.

Iako poremećaj bio ritma može imati ozbiljne efekte po zdravlje, većina studija otkriva da promjene u raspoloženju nastupaju tek u danima nakon pomjeranja sata.

Međutim, za razliku od ljetnjeg računanja vremena kada je zbog pomjeranja sata unaprijed veća vjerovatnoća za povećan broj srčanih udara, zimska promjena ima dobre efekte po zdravlje.

Dobijanjem jednog sata više za spavanje, stopa srčanih udara se smanjuje, ali i broj saobraćajnih nesreća.

Kako biste se što prije navikli na zimsko računanje vremena, savjet stručnjaka je da navijete sat i ustanete ranije nego inače kako biste što duže funkcionisali na dnevnom svjetlu.

(Telegraf.rs)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Prevara 21

24.10.2019 20:58

Ovo je najveća prevara u povijesti čovječanstva, to se najbolje može dokazati tako da kazaljke na satu pomjerimo dva sata, bez obzira da li se radi o ljetnom ili zimskom mjerenju vremena. Kazaljke možete pomiijetati koliko god želite ( naprijed ili Nazad ), medjutim oni koji su tu prevaru skontali na njihovu žalost i na nasu sreću, ne mogu mijenjati vrijeme.vrijeme je konstanta, šta je zapravo cilj pomicanja kazaljk na Satu: da čovjek bude maksimalno iskorišten bez obzira na njegovu društvenu efektivnosti, iz čega proizlazi i niz drugih negativnih efekata, pozitivni efekti su zanemarivi. Rezultat svega toga je skraćivanje životnog vijeka čovjeka. Ja bih bio stetan da se počnu kazaljke pomijerati pet sati i po ljetnom i po zimskom kalendaru. Nemojte nas tiho ubijati učinite to odmah, to je barem humani pristup

ODGOVORITE