EL: Zaustaviti mašineriju od 41.500.000 evra u danima krize!

Za Crvenu zvezdu bi i dobra, agresivna, konkretna partija večeras bila velika kao pobeda, dok bi uzimanje mere jednom ovakvom kolektivu u ovom momentu predstavljalo uspeh ravan plasmanu u četvrtfinale.  Evroliga se vratila u Pionir: Zvezda u nevreme dočekuje Pešićevu Barselonu! Posle godinu i po, najbolja evropska košarka vraća se u najpoznatiju beogradsku dvoranu. Gost je perfektan tim iz Španije, predvođen sa trofejnim srpskim stručnjakom.

Košarka 24.10.2019 | 16:33
EL: Zaustaviti mašineriju od 41.500.000 evra u danima krize!
Usred veoma turbulentnog perioda i tokom potrage za novim trenerom, Crvena zvezda dočekuje po mnogima glavnog favorita za osvajanje Evrolige - Barselonu.

Najzvučniji evroligaški sastav došao je u Beograd u sredu uveče, sa namerom da trijumfom produži perfektni niz (3-0) i da pobedi na terenu crveno-belih, gde je izgubio u prethodna dva gostovanja.

Duel će početi u četvrtak u 21 čas.

Problemi Crvene zvezde od prethodnih dana su poznati. Milan Tomić se povukao sa klupe posle tri uzastopna poraza (Budućnost, Makabi, Krka) a na njegovo mesto je u utorak popodne privremeno seo dosadašnji prvi asistent, Andrija Gavrilović.

"Spreman sam", rekao je Zvezdin "vršilac dužnosti" uoči svog najznačajnijeg samostalnog meča u dosadašnjoj karijeri, i to nedugo nakon što se pojavila bombastična vest, da Zvezda pregovara sa poznatim Špancem Ćavijem Paskvalom.

Potvrde ili demantija te informacije nije bilo u sredu i ti ili bilo koji drugi pregovori pašće u drugi plan tokom večerašnjeg susreta u "Pioniru", gde će Zvezda odigrati prvi evroligaški meč još od marta 2018. Te večeri se na sezonu oprostila od najjačeg takmičenja utakmicom protiv Real Madrida, koju je odlučio Luka Dončić - trojkom za pobedu.

Večeras će naspram Zvezde stajati najveći rival "kraljevskog kluba", koji je ovog leta izdvojio značajan novac da bi napravio tim za osvajanje Evrolige.

Najefikasniji košarkaš Svetislava Pešića je košarkaški superstar i veliki humanitaracNikola Mirotić (28), koji u proseku postiže 19,7 poena po utakmici u najjačem evro-takmičenju. Uz povratnika iz NBA lige, značajnu ulogu u napadu ima i prošlosezonski MVP F4 turnira Evrolige, novajlija iz moskovskog CSKA, Kori Higins (12,5) poena.

Katalonci imaju zaista snažan sastav, ali i "kadrovske" probleme, pre svega na poziciji organizatora igre.

Toma Ertel (30), francuski "plej" doživeo je povredu kolena u avgustu i zbog nje neće igrati bar još tri meseca. Kevin Pangos (26), kanadsko pojačanje iz Žalgirisa, povredio je levo stopalo i isto propušta start sezone. Takođe, još od septembra je povređen i bek starosedelac Pau Rivas (32) i ima problem sa butinom.

Pored njih trojice, "sveže" je povređen i Amerikanac Malkolm Dilejni (30), čiji je problem sa mišićem Barselona potvrdila pre nekoliko dana, uz najavu da će "njegovo stanje biti uskoro procenjeno". I ni tu nije kraj "kadrovskim" problemima Blaugrane, jer se ne očekuje i nastup krilnog centra Viktora Klavera (31).

Kada je u pitanju Zvezdin tim, poznato je da sigurno neće igrati Derik Braun, pred kojim je višenedeljni oporavak, kao i Ognjen Kuzmić, koji još nije spreman za povratak na teren posle teške saobraćajne nesreće.

Za razliku od njih dvojice, startni centar crveno-belih Džejms Gist mogao bi da se nađe u sastavu, mada prethodnih dana nije uspeo da uradi kompletan trening zbog problema sa preponom, koji mu je ograničio minutažu na gostovanju Makabiju i koji ga je izbacio iz stroja na gostovanju Krki u Novom Mestu.

Takvo stanje dodatno komplikuje Zvezdinu situaciju i na terenu i van njega, ali razmišljanje o problemima neće pomoći u pripremi utakmice protiv Pešićevog tima. Pred crveno-belima je meč u kojem nemaju mnogo toga da izgube i u kojem mogu da pokažu da znaju put za izlazak iz krize, ko god seo na njihovu klupu narednih dana.

Deluje kao scenario za nastavak filmskog serijala “Nemoguća misija“. Klub u problemu, koji je pre dva dana ostao bez šefa struke, natovaren teretom moranja i pritiskom velikih očekivanja, izranjavan porazima i igrom ispod očekivanja treba da zaustavi najambiciozniji projekat modernog doba evropske košarke. Sastav nakrcan zvezdama, vođen jednim od najvećih trenera Starog kontinenta i možda glavnog pretendenta za evroligašku krunu (TV Sportklub, 21.00).

Oslabljena izostankom Derika Brauna, verovatno i najboljeg igrača s početka sezone Džejmsa Gista, Crvena zvezda će u beogradskom hramu košarke imati jedan od najtežih zadataka u elitnom takmičenju - da zaustavi mašineriju od 41.500.000 evra (gotovo 22.000.000 evra samo za plate) i pokuša da izvuče senzacionalnu pobedu u danima krize... Nisu karte naklonjene šampionu Jadranske lige, ali kada patike zaškripe na parketu zdanja gde su padale najveće ale svetske košarkaške scene, a sa tribina se začuje huk od kojeg se ledi krv u žilama - čuda su moguća! 



Nije, naravno, Crvena zvezda u poziciji da preti gigantu iz Katalonije. Ako odlazak Milana Tomića treba da bude šok terapija za ekipu, onda je ova utakmica, ma koliko u pogrešnom momentu došla, najbolja da se pokaže reakcija i započne revitalizacija. Za Crvenu zvezdu bi dobra, agresivna, konkretna partija večeras bila velika kao pobeda, dok bi uzimanje mere jednom ovakvom kolektivu u ovom momentu predstavljalo uspeh ravan plasmanu u četvrtfinale. Zvuči preterano, ali posle Budućnosti, onog mučenja u Tel Avivu, a pogotovo izdanja u Novom Mestu, crveno-belima je potrebno zrno nade. Podstrek za nastavak sezone kako bi se u momentu podvlačenja crte, tamo u junu, ponovo ubirali trijumfalni plodovi... 

“Pred sobom imamo utakmicu Evrolige koja nam pruža mogućnost da napadnemo i da, kao i svaku, probamo da uzmemo za sebe. Ne moram mnogo da objašnjavam šta je Barselona, koje su joj ambicije i kako je sastavljena. Bez obzira na sve to, mi u svakoj utakmici u Evroligi, pogotovo pred svojim navijačima, imamo dodatnu energiju i mogućnost da budemo agresivni. Juče smo počeli da se pripremamo za ovaj meč, a danas nastavljamo. Svesni smo da treba, pre svega mi u stručnom štabu, da pomognemo da se sve odradi maksimalno kvalitetno, da se igrači ujedine i da u kratkom vremenu ’slože svoje energije’ na pravi način i u istom pravcu. Verujemo da će publika to da prepozna i da nam, kao i uvek, da tu dodatnu energiju“, izjavio je privremeni trener Crvene zvezde Andrija Gavrilović i nastavio:

“Ovo nije prvi put da se nalazim u ovakvoj situaciji. Iako nisam imao prilike da budem prvi trener cele sezone, imao sam priliku da stojim uspravno pored terena u nekim situacijama. Sigurno da to nije bilo na ovom nivou, ali kada neko radi ovaj posao, treba da bude spreman i da očekuje. Ja sam za to spreman i mislim da sutra ne bi trebalo da bude nekih velikih problema da se adapritam. Ponavljam, uz pomoć stručnog štaba, tima, kluba i neizostavnu pomoć publike“.

Barselona na čelu sa legendarnim Svetislavom Karijem Pešićem u Beograd je stigla čarter letom značajno oslabljena, bez čak petorice prvotimaca. Najveći problem Pešić će imati u bekovskoj liniji, gde su zbog povreda izostali Toma Ertel, Kevin Pangos, Pau Ribas i davnašnja velika želja zvezdaša Malkolm Dilejni, dok je poslednji na listu rekonvalescenata ušao Viktor Klaver.

“Situacija nije dobra za nas, ali moramo da živimo s tim. Trener mora da pronađe opcije. Pokušaćemo da iskontrolišemo ritam utakmice, da ostanemo mirni, jer to će nam pomoći da donesemo dobre odluke i razmišljamo samo o tome kako da realizujemo naš plan. Cilj je da pružimo dodatni napor i povećamo koncentraciju“, jasan je Pešić.

Kako je najavljeno, uz Adama Hangu prinudnu ispomoć u organizaciji igre pružiće Kori Higins i talentovani italijanski bek Leandro Bolmaro, o čijoj se asistenciji za Nikolu Mirotića u derbiju ACB lige protiv Valensije i dalje priča... Barselona će kvalitetom na drugim pozicijama tražiti način da nadomesti veliki minus u bekovskoj liniji, zato će u fokusu biti Nikola Mirotić.



Pošto je odbio 45.000.000 dolara od Jute dete madridskog Reala odlučilo je da se vrati u Evropu i zaigra u redovima najljućeg protivnika, gde će za četiri godine inkasirati nešto ispod 22.000.000 dolara. Svoju povratničku sezonu u evropskoj košarci započeo je s nekim blistavim brojkama i najzaslužniji je što Barselona posle tri kola jedina uz CSKA nema evropski poraz. Već je na broju od 59 poena (21/41 iz igre, 9/21 za tri) i 61 indeksnog poena u tri kola elitnog takmičenja. Efesu je usred Istanbula ubacio 24 poena, igri Barselone daje potpuno drugu dimenziju napadačke igre zbog čega je zavredneo veliko poštovanje kompletnog tima.

“Na mojoj poziciji igra majstor kakav je Niko Mirotić, koji je sada u brutalnom momentu forme. To je jako pozitivna stvar za mene, jer uz njega mogu i ja da napredujem na dnevnoj bazi i treniram s njim redovno. Na kraju ovo je timski sport i samo se konačni rezultat pamti, ali jako mi je drago što je Nikola ovde i što igra u strašnoj formi“, izjavio je svetski šampion Pjer Oriola.

Šta očekivati od “desetkovane“ Barselone u žarištu beogradske dvorane Aleksandar Nikolić? Veliku posvećenost u odbrani, enormni pritisak na lopti s kojim će prevashodno morati da se izbori Lorenzo Braun, onda i Čarls Dženkins, Dejan Davidovac, Filip Čović, verovatno i novopečeni otac Bili Beron, ali i strahovitu transformaciju u ofanzivnu silu koja će iz tranzicije pokušati da ekspresno izvuče razliku dovoljnu da se umiri atmosfera s tribina o kojoj se godinama toliko pričalo i pisalo...

Zvezdina odbrana biće na najozbiljnijem testu karaktera i izdržljivosti. Mada nema pomenutih asova, Barselona i dalje ima snažan arsenal i neće se plašiti da ga upotrebi. Ante Tomić bi mogao da ima lakši posao ako mu direktan rival ne bude bio Džejms Gist, pošto je Majkl Odžo ipak pokazao da nije evroligaški nivo, dok će Nikola Jovanović, ako bude dobio šansu, tek početi da stiče dragoceno iskustvo za nastavak sezone. Uz sebe Tomić će imati raspoloženog Brendona Dejvisa, koji je pronašao svoje mesto pod katalonskim suncem i kroz određene role u drugom planu koristi prostor da bi zatrpao koš protivnika. Pjer Oriola je tu da popuni prazne minute i rastereti saigrače u reketu. Kajl Kjurik još traži svoju šutersku formu, ali je i dalje opasan, ujedno i drugi strelac ekipe u Evroligi. Aleks Abrines se još traži, ali kao svojevremeno jedan od najtalentovanijih klinaca evropske košarke i igrač s NBA iskustvom može da eksplodira svakog trenutka. Mada, ne treba zaboraviti da se dugo borio s depresijom i da se tu upravo krije jedan od razloga zašto se vratio kući. Adam Hanga je defanzivna mašina, ne služi ga šut na početku sezone, ali zato koristi svaku situaciju da saigrače učini boljim.



Mnogo je izazova pred Crvenom zvezdom i večeras će prvo morati da pobedi sebe, kako bi uopšte razmišljala o trijumfu nad bivšim prvakom Evrope. Moraće da se oslobodi okova koji su ekipu doveli do ovog stanja, da se oslobodi i zaigra košarku realnu kvalitetu. Timskom i individualnom. Statos Perperoglu i Mo Faje kao poveznice, a Bili Beron, Lorenzo Braun i Čarls Dženkins ljudi od kojih mnogo zavisi izgled tima. Pogotovo ako na parketu ne bude Džejmsa Gista. Ako energetski impuls bude dao Ognjen Dobrić, a Dejan Davidovac i Boriša Simanić iskoriste servirane minute, Zvezda može da krene uzlaznom putanjom. 

Da li će to biti dovoljno za senzacionalni trijumf? Videćemo...

Parovi 4. kola Evrolige

U četvrtak

Zenit - Panatinaikos 19
Efes - Real Madrid 19.15
Makabi - Valensija 20.05
Bajern - Himki 20.30
Crvena zvezda - Barselona 21

u petak

Žalgiris - Asvel 19
Alba - CSKA 20
Armani - Fenerbahče 20.45
Baskonija - Olimpijakos 21

Tabela: Barselona 3-0, CSKA 3-0, Bajern 2-1, Himki 2-1, Efes 2-1, Real 2-1, Armani 2-1, Asvel 2-1, Zvezda 1-2, Olimpijakos 1-2, Panatinaikos 1-2, Baskonija 1-2, Alba 1-2, Žalgiris 1-2, Makabi 1-2, Fenerbahče 1-2, Zenit 1-2, Valensija 0-3.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Foto: Star Sport, fcbarcelona.com

Komentari / 0

Ostavite komentar