Otkriveni detalji ubistva i grob Draže Mihailovića

U strogo poverljivim dokumentima Državne bezbjednosti koji su izazvali buru poslednjih dana u Srbiji nalaze se i izveštaji o ubistvu Dragoljuba Draže Mihailovića, četničkog vođe u Drugom svjetskom ratu.

Srbija 24.10.2019 | 12:58
Otkriveni detalji ubistva i grob Draže Mihailovića
"Četnički vođa Draža Mihailović ubijen je 17. jul, dan kada su Lenjinovi boljševici pobili carsku porodicu Romanov. Nakon presude 15. jula 1946. godine, na 30 metara od Doma garde na Topčideru, gdje je održavano suđenje, u podzemnom skloništu, u ponoć 17. jula, sjekirom su iskasapili generala, udarajući ga besomučno, a potom su mu odsjekli i lijevu ruku. Na šatorskom krilu su izneli tijelo na gornju stranu dvorskog kompleksa i pokopali u zemlju blizu crkve", stoji u dokumentu kojeg su objavili beogradski mediji. 

- Međutim, i pored fotografije mrtvog Mihailovića na kojoj se vidi odsječena ruka i pored mape mjesta njegovog groba koja je rukom iscrtana, dugo se tvrdilo da je Draža streljan i sahranjen na Adi Ciganliji – dodaju izvori, navodeći da u arhivama nema informacija da li je četnički vođa samo privremeno pokopan na tom mjestu, odnosno da li je tijelo vađeno i premješteno ili možda potpuno uništeno kasnije.



Ove informacije potvrđuje istoričar i književnik Miloslav Samardžić, najbolji poznavalac okolnosti koje su pratile Dražino ubistvo, čovjek koji se decenijama bavi ovom tematikom i koji je snimio dokumentarac o Mihailoviću:

- Fotografija mrtvog Draže je izrađena u tri primjerka za Aleksandra Rankovića, Slobodana Penezića Krcuna i Svetislava Stefanovića. Napravljena je da bi postojao dokaz o izvršenom zadatku, a fotografija iskasapljenog generala prvi put je objavljena u italijanskoj štampi, dva ili tri mjeseca nakon ubistva, posle čega je Tito naredio istragu kako se to dogodilo. Ova ukradena fotografija u Srbiju se vratila 1992. godine, kada ju je bivši obavještajac Zagorka Vasić donijela iz Kalifornije, a pukovnik Titove garde u penziji potvrdio da je autentična.



Komisija za istraživanje njegove smrti nikada nije završila posao, iako je kao jedna od mogućih lokacija pominjan i Bijeli dvor, a ne samo Ada.

- Iz više informacija mi je potvrđeno da je Draža sahranjen na Topčideru, što se precizno vidi i na mapi, a tu informaciju sam dao Draganu Vlahoviću, u to vrijeme članu komisije. Međutim, Vlahović je u međuvremenu umro i cijela istraga je stala. Kasnije sam kontaktirao njegovu porodicu da pokušaju da se nađu te informacije i slike mrtvog Draže. Mnogo kutija sa dokumentacijom je Vlahović držao, ali toga, nažalost, nije bilo. To je originalna fotografija, dok je Ranković tražio da se uništi negativ – tvrdi Samardžić.

(Agencije)

Komentari / 47

Ostavite komentar
Name

Đorđe

24.10.2019 11:12

Za ime Boga! Kakva je to ideologija da u sebi nosi toliku svirepost i mrznju!? Proklet bio komunizam i crvene hiljene u ljudskom obliku. Nazalost ima ih i danas sheme im se zatrlo da Bog da!

ODGOVORITE
Name

Ozzy

24.10.2019 11:46

Tako je Đorđe. A Generalu neka je laka crna zemlja, i vjecna mu slava!!!

Name

Ernad

24.10.2019 11:54

Zalosno tuzno i sramotno ako su ga tako ubili. Ako je zasluzio smrt ima mnogo humanijh nacina. Mislim bez obzira na sve za sta je okrivljen da za takvo smaknuce nema opravdanja

Name

Srbija

24.10.2019 12:13

Svaka čast za komentar, kapa dole

Name

Re Djordje

24.10.2019 13:30

isto je i danas. Srpski narod se divi ubicama i pljackasima. Nikome ne treba posten covjek.

Name

Srbo

24.10.2019 14:13

tako je Đorđe nas narod u Srbiji i RS i danas vecinom"vode" potomci i pristalice Brozovih crvenih gadova i srpskih izdajnika./ a u RS i ustaška unuka Smrt gašizmu i komunizmu

Name

RE DJORDJE

24.10.2019 14:35

NIKAKVE RAZLIKE DANAS NEMA. DODIK JE DOSAO IZ DEZERTERSTVA I SA SLICNIM NJEMU UNISTIO SVO JEDINSTVO KOJE SMO IMALI PRILIKOM STVARANJA RS. DANAS JE NAROD ISTO PODIJELJEN NA UHLJEBE KOJI POSTOJE SAMO RADI IZBORA I RADNI POSTENI NAROD.

Name

Re

24.10.2019 16:15

Naj naj zalosnije he sto ovo onjavljuje bn tv a ista je izdala I rs I sve njena heroje prodajuci zlikovcima video zapse al stice vas bozija kazna

Name

Prevareni narod

24.10.2019 16:52

Draza se borio za Jugoslaviju, ali ne i za komunizam.

Name

Marko

24.10.2019 18:54

Ako su tako sramno i nečasno ubili đenerala Dražu, šta li su onda trebali uraditi sa Titom?

Name

mikiii

26.10.2019 20:47

A jadni Srbi..nikad pameti doci…..Rankovic kako je radio tako je i prosao..a I sad potomci tih kretena vode jadne Srbe

Name

Tako je to

27.10.2019 07:45

Šta čovjek više da kaže, srbi vjeru zamijenili komunističkom ideologijo, u Titu vidjeli svog Boga, a on im rasparča Srbiju u tri dijela, Bosanski muslimani, većinom poturčeni srbi za osmanske imperije postadoše nacija zahvaljujući ocu svih naroda i narodnosti Juge. Pa evo sad ti isti muslimani (trenutno bošnjaci) koji kroz istoriju od poturčivanja do danas mijenjaše naciju 13 puta, sada forsiraju tzv bošnjački jezik, smijurija dugoročno gledano i žalosno. Tako je to kad jedno tkivo samo sebe izjeda. E sad u ovo savremeno doba Srbija teritorijlno osakaćena, ode Kosovo i Metohija. Srba u lijepoj našoj gotovo da nema, na nivou statističke greške. Baš onako kako je Pavelić zacrtao, do 3% i postigoše to sa Tuđmanom. Slavonija pokatoličena i gdje će veća mržnja nego brata prema bratu. I tako opet isto tkivo samo sebe izjeda. Dok napredna Zapadna Evropa trlja ruke , a što i nebi kad joj je lako naći i instalirati svoje poslušnike među svim narodima ovih banana državica. Eto kako se klin sa zapada zabija srbima i preko Crne Gore. Ne smiješ više kazat u CG da si srbin, nepoželjno i opasno. Rasturiše crkvu, uvedoše materinji jezik. Dok u srpskoj patrijaršiji usred Beograda stoluje sotona odana politici , a ne Bogu. Ne rekoše ameri džaba nakon smrti patrijarha Pavla, sad će biti lakše. Pa Irinej brže bolje potrča u američku ambasadu da se poslušnički pokloni . Ljubeći komunizam ko ikonu i vrhovnog vođu Tita srbi zaslužiše sve ovo šti im je i kako im je. Stvori se mnogom krvlju Republika Srpska, pa sad za predsjednia dođe ustaška unuka. Ma da je najbolja, najljepša, zbog prošlosti đeda ustaškog satnika Peje i te strane familije, nikad nije smjela postati predsjednikom srba u Republici Srpskoj. Nije to stigmatizacija Pejinog potomka, to je samopoštovanje srpskog bića, koje je po zan koji put izostalo. A kd ne poštuješ sebe, ne poštuje te ni drugi. Kad bi to Hrvti kod sebe dozvolili , da im četnička unuka bude predsjednik??? NIKAD ! Al mi ovdje imamo vječnog čuvara Srpske, prostaka, švercera, šatorskog pjevača, neotesanu lažljivu mesinu, koja javno psuje, vrijeđa, kriinalca - to je moralna vertikala u koju se mnogi srbi ugledaše zadnjih 20 godina - svemoćni Baja iz Bakinaca, bez kojeg ni kisike ne može da s e udiše u Republici Srpskoj. Jer, u protivnom može da te strefi zadesna smrt, dočeka ekipa sa metlnim palicama, ostaneš bez posla ili ti doleti bomba ispod auta. Dobro je srbima smjesto i priredio sve ovo što je i kako je u zadnjih 20 godina. Napredna Zapadna Evropa i dalje zadovoljno trlja ruke. Sve se odvija po planu.

Name

repl

27.10.2019 09:33

Ovi Srbi iz partizanskih krajeva misle da su komunisti i partizani bili neki fini ljudi.Inace,sto nas nisu ucili,a istina je,da su i partizani radili neke egzekucije klanjem,I zatrpavali su zive ljude.Itd.Oni nikako nisu bili fini.Mada vidim da su ih se i u partizanskim krajevima strasno bojali.Taj im strah doseze i do danas.

Name

7024

24.10.2019 11:14

Kod nas Srba ovako završe najbolji.

ODGOVORITE
Name

7024-Bili

24.10.2019 11:46

Bas tako kako si napisao, zalosno nikad se necemo opametiti.

Name

Luminara

24.10.2019 12:35

E tacno, i dok je tako nikad nam nece biti bolje...

Name

Mico

25.10.2019 13:49

Bas si smijesan on najbolji haha

Name

Kapetan

24.10.2019 11:55

Živ je Draža, umro nije! Eto koliko god su komunisti nastojali da pored ubistva slavnog đenerala izbrišu i sjećanje srpskog naroda na prvog gerilca protiv nacizma u porobljenoj Evropi, nisu uspjeli! Živim za dan kada će čika Draža dobiti vječni smiraj i grob na koji će kao hodočasnici dolaziti nove generacije srpskih patriota! A onog pavelićevog brata blizanca treba ukloniti iz srpske prestonice, pogledajte kako Španci uklanjaju svoje zlikovce!

ODGOVORITE
Name

Srbo

24.10.2019 14:29

vreme je da svi Srbi ustanu i poklone se Đeneralu uz veliko izvinjenje sto smo ga izdali. Zato i danas trpimo kaznu sto nam crveni vladaju nasim zemljama od Mila i Ivica do ustaskih unuka.

Name

Mille

24.10.2019 13:38

To je Rimsko pravo koje zadesi neprijatelja zemlje, a Draža je tada za Komunističku Jugoslaviju to bio. Neprijatelji se ubijaju tako da od njih ne ostane ništa, i ne zna se gdje su im kosti.

ODGOVORITE
Name

Miko

27.10.2019 07:16

Nije bio neprijatelj Zemlje, naprotiv bio je rodoljub. Bio je smetnja i prepreka komunistima i zato su ga iskasapili i sakrili tragove. Volio bih da se pronađu posmrtni ostaci i da se dostojno sahrane i obiljži mjesto gdje počiva alii se bojim da je kasno.

Name

M

24.10.2019 13:47

Uzas sta su radili komunisti. Kakav god da je bio, nije zasluzio ovakvu smrt. Partizani su najvece zlo i prokletstvo za srpski narod. Kako su samo klali, ubijali i pljackali po Hercegovini. Fuj koja gamad.

ODGOVORITE
Name

Lazar

26.10.2019 16:14

Partizani su najveci krvnici u Hercegovini pobili su Srpsku intelegenciju dobre domacine i cestite i videne domacine zlocin kakavse nepamti u istoriji

Name

ReLazar

26.10.2019 17:19

Vidi se da si pametan koliko si pismen.

Name

Srbo

24.10.2019 14:24

zlocinac Broz je 1955. zabranio da se goni Pavelic a srpsku decu je pretvorio u janjičare i gurnuo u bratoubilastvo i zločin. U Srbiji a posebno BG i danas zivi autošovinizam i masa konvertita koji mrze srpstvo i veru svojih dedova

ODGOVORITE
Name

Empirija

26.10.2019 17:43

Ovdje nesotaje jedan korektan komentar, koji nikog ne vrijeđa, a koji je istinit. Tačno je da je Tito predlagao da se Draži omogući izvlačenje na zapad, pošto je Pavelić već bioumakao. Tačno je i to da su se tome žestoko usprotivili srpsko crnogorski kadrovi - Ranković, Đilas, Krcun i dr.

Name

Re Emp...

27.10.2019 11:51

Hteo je obojicu na istu klupu. Optuženičku naravno. I to bi bilo najbolje za narod, za oba naroda, za sve narode jugoslovenske. Za državu i antifašizam.

Name

Srbin

24.10.2019 14:28

nije ni cudo od tih bezdusni ljudi koji se neboje ni boga ni ljudi ubiti tako zvjerski to mogu samo komunjare .SLAVA TEBI DJENERALE

ODGOVORITE
Name

Nik Sloter

24.10.2019 15:39

Pitali smo delije nece da nam kazu gdje je Krcun osnivac zakopao Drazu.

ODGOVORITE
Name

Deutschland

24.10.2019 16:17

Srbi,RANKOVIĆ KRCUN i ostali ubili Drazu,kao i danas vise vjeruju Hrvatu Dodiku,nego sarovicu, Govedarica, stanivukovic,itd,to su bezbozan narod,dusu djavolu dao

Name

Gile

24.10.2019 16:59

Srbima je vise stete nanio tito i komunizam za 50 god nego turci za 500 god.

ODGOVORITE
Name

Sanctus savus

27.10.2019 07:15

Pa poslije 500god. i srbi su postali turci, okreni se oko sebe tu dole, na sve strane zurle i daire....

Name

Pitav vas

24.10.2019 17:11

Da vas pitam da je Draže došao na kraju rata na vlast koliko bi opet Srba komunista, intelektualaca, radnika, seljaka, nejači stradalo od njihove ruke? Sve su to zločinačke ideologije ali da li su i Rusi koji su oslobodili Evropu i svijet od Nacizma predvođni komunistima zločinci?

ODGOVORITE
Name

gogi

25.10.2019 03:40

Rusi SU zavili citavu istocnu evropu u crno.

Name

Re Pitam..

26.10.2019 15:03

Djeneral je bio skolovan oficir, a s druge strane ono malo skolovanih, uglavnom mladih, komunista sto je bilo stradalo je u ratu ili nakon rata na Golom otoku. Jugoslaviju je poslije onog rata vodio nepismeni seoski zivalj, a koji se onda pretvorio u sve ono protiv cega su se kao borili. Draza je bio patriota, odan kralju i otadzbini, pa ne znam sta je pogresno u toj ideologiji.

Name

BL

26.10.2019 13:49

Tito je za Srbe učinio više nego bilo koji srpski vladar do danas.

ODGOVORITE
Name

Tito

26.10.2019 21:44

Bas tako.

Name

Tolerancija

26.10.2019 13:52

Poštovati lik i djelo tj. nedjelo tog necovjeka se granici ludilom. Okrenite se buducnosti jadni vi nebili.

ODGOVORITE
Name

čegrtuša

26.10.2019 14:16

Unuk pomenutog Svetislava Stefanovića Ćeće je sadašnji ministar policije Srbije Nebojša Stefanović. Na žalost, lustracija nikada nije provedena i propuštena je prilika da se ovaj narod izbavi od zla.

ODGOVORITE
Name

Миљан

26.10.2019 17:25

Нек му је лака црна земља и вјечна слава! Хвала Америци која је била уз њега, некад и више него његови сарадници.

ODGOVORITE
Name

Василије

26.10.2019 19:07

Ђенерал Дража Михаиловић није био никакав четнички комадант, него комадант Југословенске војске у отаџбини, која се је борила против нацизма и антифашизма и учестовала у грађанском рату на подручју тадашње Југославије. Убијен је мученичком смрћу на веома свиреп и нељудски начин. Одликован је највећим америчким одликовањем јер су његови војници као савезници спасили на стотине америчких пилота.

ODGOVORITE
Name

NIJE NI ČUDO ŠTO NAM JE , KAKO NAM JE

27.10.2019 07:05

ETO, ŠTA SRBIN SRBINU MOŽE DA URADI.

ODGOVORITE
Name

Dalibor

27.10.2019 09:30

На све ове коментаре рећи ћу само једно сто је "НЕКО " давно рекао,знате ко МЕЂУ СВОЈИМА ИМАТ ЋЕ ТЕ НАЈВИШЕ НЕПРИЈАТЕЉА ....СВОЈИ МА ДОЂОХ И НЕ ПРЕПОЗНА ШЕ МЕ....Српски народ ни је из овог света,СЕО ЈАСЕНОВАЦ ЈЕ НА НЕБУ А ИМА ЈИХ ЈОШ,зато "ХВАЛА" непријатеља то добро раде.....

ODGOVORITE
Name

Samar

27.10.2019 10:41

Samardžić je kvazi istoričar.

ODGOVORITE
Name

Nako

27.10.2019 12:04

Zivo drug Tito

ODGOVORITE
Name

ZABLUDA

03.02.2020 09:52

Čega se pametan stidi, time se većina Srba ponosi. Od izgubljenog kosovskog boja, saradnika sa okupatorom, izgubljenim ratovima 90-ih i na kraju počinjenin genocidom na kraju XX vijeka.

ODGOVORITE
Name

cukara

11.05.2020 16:27

ziveo Draza Mihailovic