LE: Festival mladosti u Humskoj ulici!

Talenti na (s)ceni. . .

Fudbal 24.10.2019 | 14:58
LE: Festival mladosti u Humskoj ulici!
Ima Partizan četvoricu fudbalera među projektovanim starterima koji „troše“ četvrtu deceniju života: Vladimiru Stojkoviću je 36 leta, Bojanu Ostojiću 35, Zoranu Tošiću 32, a Bibrasu Nathu 31. Ima i igrače zrele dobi, poput Nemanje Miletića i Sejdube Sume (po 28), u istu grupu spada i Aleksandar Šćekić (27), ali ima jednog sigurnog člana prvih 11 kao predstavnika mlade garde – Strahinju Pavlovića sa 18 i maloletnika Filipa Stevanovića (17) koji se može smatrati prvom rezervom u trenutnim okolnostima ili igračem na ivici najboljeg tima.

Ako bi se tako posmatrala stvarnost, ispalo bi da crno-beli imaju iskusan tim. Jedino što je to optička varka, pošto je isti formiran letos, što znači da nema ni četiri meseca kako je na okupu, otkako su mu se pridružili Takuma Asano, Umar Sadik i sa pozajmice vratio Sejduba Suma. I što bez obzira na broj godina iza imena i prezimena pojedinih igrača i dalje slovi za mlad. Uostalom, iako su Japancu 24 ovo mu je prva sezona u grupnoj fazi bilo kog UEFA takmčenja, isto važi i za Nigerijca na poziciji napadača.

Štaviše, bez obzira što je Sadik prokrstario Evropom, seljakao se od pozajmice do pozajmice, i dalje je reč o mladom igraču, istog godišta kao, primera radi, Skot Maktominej (1996) iz Mančester junajteda. Ako ostrvska javnost na škotskog defanzivnog vezistu gleda kao igrača budućnosti, koji bi tek trebalo da se razvije, onda i u Partizanu imaju pravo da pred susret sa Crvenim đavolima mašu podatkom kako poseduju ekipu u stvaranju i da bi meč treće kola Lige Evrope mogao, zapravo, da se tretira kao sudar mladosti. Prava modna revija talenata na pisti u Humskoj ulici, pa su u najavama i Savo MIlošević i Ole Gunar Solskejr govorili kako oba kluba imaju “zanimljive mlade igrače”.

Pogotovo što, iako i Junajted ima starosedeoce bliže kraju nego počecima karijera (Serhio Romero 32, Ešli Jang 34, Huan Mata 31), Mančesteru je Liga Evorpe ono što je Partizanu Kup Srbije. Prilka da u ranoj fazi sezone, kad je raspored gust, razigra fudbalere skromne minutaže i one koje vidi klao zalog za budućnost poput Mejsona Grinvuda, koji je sa 18 godina dao pobednički gol Astani i startovao protiv AZ-a, potom krilnog vezistu Danijela Džejmsa (21), možda i najkonstantnijeg igrača Crvenih đavola ove sezone, prve po dolasku iz Svonsija, levog beka Brendona Vilijamsa, koji je u nedeljnom derbiju sa Liverpulom debitovao u Premijer ligi, ali je bio starter pre tri sedmice u Holandiji, zaključno sa Džejmsom Garnerom na mestu zadnjeg veznog ... Za dosta njih bi trebalo da bude mesta u protokolu, verovatno i na terenu Humske ulice, zavisno od plana Olea Gunara Solskjera, voljnog da baš u ovom takmičenju razigrava decu iz Akademije Junajteda.

Crno-beli imaju obrnuti koncept, najveća šansa da im talenti dođu do izražaja i skrenu pažnju lovaca na autograme tinejdžera, pod imenom skauti i(li menadžeri)  baš je međunarodna scena. Realno, retko ko se prodao direktno iz Superlige, čak se i primer Nikole Milenkovića može pre posmatrati kao izuzetak koji potvrđuje pravilo da samo evropska utakmice, pogotovo one najvišeg ranga kakva je sa Mančesterom, dižu cenu igračima i omogućavaju transfere od kojih kasnije klub živi godinama. Kao što je bio slučaj sa Aleksandrom Mitrovićem, Lazarom Markovićem, Petrom Škuletićem, Stefanom Savićem, Sašom Lukićem, Darkom Brašencem, Ivanom Šaponjićem... Zato nema dileme da će Savo Miloševićpoveriti ulogu jednog od nosilaca odbrane Strahinji Pavloiću kome će duel sa Mančesterom biti tek deveti evropski u karijeri, da će u jednom trenutku šansu dati Filipu Stevanoviću da demonstrira kvalitete koji ga svrstavaju na listu najvećih talenata sveta po izboru uglednog Gardijana, a da bi zavisno od situacije mogao javnosti da predstavi kakvim potencijalom raspolažu još Lazar Pavlović (17), Nikola Lakčević (19), Zlatan Šehović (19), možda Strahinja Jovanović (20) ili Slobodan Stanojlović (17)...

Sve u sedmici u kojoj su Beograđani izbili na prvo mesto liste klubova koji su dali najviše igrča evropskim ligama, po istraživanju CIES-a. Red je da taj status, poziciju ispred Ajkasa, Dinamo Zagreba, imenjaka mu iz Kijeva i Sportinga opravda na praktičnom primeru i pokaže kako u fabrici zvanoj „Zemunelo“ sa proizvodne trake samo što nisu sišli još neki proizvodi. Sa etiketom „made in Partizan“.

Trebalo bi baš ova utakmica da bude inspirativna za igrače oba tima da odigraju tako da se o njoj priči. Bar jednako kao o talentima koji dolaze. Uostalom, seća li se neko da je Kristijano Ronaldo na evropskim gostovanjima debitovao baš na stadionu Partizana, kad mu je u dresu lisabonskog Sportinga bilo samo 17 godina?

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star sport, MN Press, Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar