Nudio investicije Srbiji ako prizna Kosovo?

Beogradski "Blic" piše danas da su SAD ponudile Beogradu da postigne dogovor s Prištinom i prizna nezavisnost Kosova, a da bi zauzvrat u Srbiju bile dovedene najveće svjetske kompanije, što je, međutim, Beograd odbio.

Srbija 24.10.2019 | 08:08
Nudio investicije Srbiji ako prizna Kosovo?
List navodi da je specijalni izaslanik američkog predsjednika za Kosovo Ričard Grenel nedavno Beogradu i Prištini poručio da postignu sporazum o međusobnom priznanju, a da će za to dobiti "nagradu" u ekonomskom smislu, biće organizovana investiciona konferencija.

Prema pisanju "Blilca", on je obećao da će pozvati neke od najvećih svjetskih kompanija da investiraju u Srbiju, što, međutim, "očekivano, nije naišlo na odobravanje" u Beogradu.

Podsjeća se i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uzdržan kada je riječ i o međunarodnoj konferenciji o Kosovu, ideji koja figurira nezavisno od one investicione, i ističe da bi, ako bi do toga došlo, morale da učestvuju sve velike svjetske sile.

"Blic" ocjenjuje da je došlo do očigledne promjene američke taktike kada je riječ o Kosovu, i da sada SAD, koje su doskora podržavale ideju da se "kosovski čvor razmrsi kroz podjelu ili razgraničenje", opet uslovljavaju Srbiju, što se vidjelo i tokom Grenelove posjete Beogradu.

List dodaje i da, s obzirom na nesuglasice između Berlina i Pariza, Vašington želi da iz igre izbaci EU i preuzme, između ostalog, rješavanje tog pitanja.

Predsjednika SAD Donalda "Trampa ne interesuje suština, on uglavnom razmišlja o tome kako bi bilo spektakularno da se sporazum potpiše u Vašingtonu, u Bijeloj kući, jer mu treba spektakl", kaže sagovornik "Blica" iz diplomatskih krugova.

On dodaje da bi za njega to bio uspjeh u trci za drugi mandat i predstavljalo ono što je za Bila Klintona bio Dejtonski sporazum.

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Srbija

24.10.2019 06:59

Kosovo nije na prodaji......i nikada neće biti država..

ODGOVORITE
Name

Re

24.10.2019 07:37

Reci to ovima na Kosovu, ali obavezno izvadi vizu jer drugačije nećeš preći granicu...

Name

ДОБРО ЈУТРО KOMŠIJA

24.10.2019 07:41

Тито је продао Косово!!! Сниманје филмова и шенлученје комунистичке мариле резулта је стања у Србији.

Name

Re: Srbija

24.10.2019 08:51

Све је на продају! Чека се онај ко понуди више и одмах. Нема ту посла на одложено и на обећања будућих добара, него одмах цифра која се каже и ствар завршена! САД је на овим просторима инвестирала само у разбијање и нереде. Нека ме неко демнатује и напише која је то велика САД корпорација икада инвестирала у Србију? Да није можда "TRUMP"?!

Name

Neđo.24.10.2019

24.10.2019 11:27

Re-neće dugo dolazi svet pameti.Kosovo je bilo srpsko i ostaće.

Name

I SIRIJI

24.10.2019 07:22

NUDILI SU ONI I SIRIJI. PA IRAKU. PA LIBIJI. DANAJSKI DAROVI. DONI AJTE LJUDI MALO SJAŠITE S NAS INSTALISALI STE VI NAMA MILORADA DA NAS UTUČE I BOGAMI TO RADI PERFEKTNO. NEMOJ SAD I TI.

ODGOVORITE
Name

Zanimljivo

24.10.2019 12:15

A sta bi sa onim ostrvom?

ODGOVORITE