Ko na klupu Zvezde, kad je struka u deficitu?

Iz Čovićevih reči izvire ideja da se šansa opet pruži mladom stručnjaku, baš kao što je to učinio sa Dušanom Alimpijevićem leta 2017, zbog čega je u stručnim analizama i ime aktuelnog trenera FMP iz Železnika Vladimira Jovanovića. Tomićev dojučerašnji pomoćnik Andrija Gavrilović takođe je u orbiti i on će izvesno voditi ekipu protiv Barselone u četvrtak.

Košarka 24.10.2019 | 23:45
Ko na klupu Zvezde, kad je struka u deficitu?
Prvi put posle sedam godina Crvena zvezda smenila je trenera na početku sezone. Posle Milivoja Lazića, koji je izdržao svega dve utakmice u ulozi prvog trenera po odlasku Svetislava Pešića, crveno-beli su za šefa struke imali još Vladu Vukoičića, Dejana Radonjića, Dušana Alimpijevića, nakratko Milenka Topića i do juče - Milana Tomića. 

I dalje je ostalo nerazjašnjeno šta je uzrokovalo rastanak Crvene zvezde i čoveka koji je na Mali Kalemegdan vratio Evroligu, pehar šampiona Jadranske lige i odbranio krunu Superlige. Mada se o razlozima sada može samo spekulisati, određenu nedoumicu stvaraju dešavanja između ponedeljka i utorka. Odnosno, od momenta kada je Milan Tomić ponudio ostavku u prisustvu svog agenta, odluke predsednik Zvezde Nebojše Čovića da istu odbije uz poruku javnosti "razgovarali smo sa Tomićem i saradnja se nastavlja", do trenutka kada vladar regionalne košarke ostaje bez prvog trenera. 

Ubrzo je na konferenciji stiglo kratko objašnjenje da je odluka o rastanku doneta na "obostranu inicijativu", kao proizvod dublje analize stanja u timu, posle čega je počelo da se govori o potencijalnim Tomićevim naslednicima. Nakon bezmalo jednočasovnog obraćanja Nebojše Čovića novinarima u klupskim prostorijama došlo se do zaključka da Zvezda još traži adekvatno rešenje i da je izbor ograničen. 

Iz Čovićevih reči izvire ideja da se šansa opet pruži mladom stručnjaku, baš kao što je to učinio sa Dušanom Alimpijevićem leta 2017, zbog čega je u stručnim analizama i ime aktuelnog trenera FMP iz Železnika Vladimira Jovanovića. Tomićev dojučerašnji pomoćnik Andrija Gavrilović takođe je u orbiti i on će izvesno voditi ekipu protiv Barselone u četvrtak. Tu se stalo sa licitacijom imena, dok je prvi čovek Crvene zvezde jasno poručio da je za stranog trenera potrebna određena svota novca, ali i da budu ispunjeni određeni kriterijumi po pravilniku KSS, jer mu u suprotnom neće biti izdata trenerska licenca. 

"Mi nemamo novca da plaćamo trenera 500.000 - 600.000 evra i da mu uz to dajemo stan od 100 kvadrata i automobil 'A' klase. Zagovornici smo da se mladim trenerima daje šansa. Kako je jedan Duda Ivković postao vrlo iskusan trener? Kako je jedan Željko Obradović postao trofejni trener? Moramo da pomažemo mladim ljudima, jer Srbija ostaje bez trenera, a mi nismo baš dobar ambijent za strane trenere. Teško to prolazi. Da bi bili licencirani u KSS strani treneri moraju da imaju osvojenu nacionalnu titulu ili da imaju određeni trofej u NBA ili da su osvojili zlato s reprezentacijom", jasno je poručioČović.



Dok se u kuloarskim pričama vrte imena Dejvida Blata, Jorgosa Barcokasa i još nekih inostranih trenera, realnost srpske košarkaške scene takva je da je na tržištu nedovoljan broj talentovanih domaćih stručnjaka. Tačnije, preveliki je jaz između "crème de la crème" društva gde odavno svoje mesto imaju Željko Obradović, Svetislav Pešić, Dušan Ivković i drugi, do trenera poput Vladimira Jovanovića koji je tek uplivao u seniorske vode ili Milana Gurovića koji se posle kratkoročnog angažmana u Vršcu posvetio drugim stvarima...

"Godinama jugoslovenski i srpski treneri bili su avangarda. Na neki način smo imali najjaču ligu, imali smo najjače trenere manje-više. Na Fajnal foru Evrolige je uvek bilo nekoliko domaćih stručnjaka, na nacionalnim prvenstvima svih starosnih kategorija... Na prvom mestu ono što treba da produkuje i afirmiše mlade igrače su prvenstva svih kategorija. Ona su sve slabija, treneri imaju sve veće pritiske, tako da imaju manje šanse za iskažu i da prikažu svoj rad. Situacija je evidentna i mi moramo da na određeni način reagujemo. Struka bi morala da se vrati na mesta na kojima je bila u evropskim okvirima", izjavio je legendarni Dušan Ivković za MOZZART Sport po svečanom otvaranju terena "Slobodan Piva Ivković" na Vračaru.

Verovatno najveća želja zvezdaške javnosti i lik koji je uvek rado viđen gost na Malom Kalemegdanu je Saša Obradović. Ipak, jedan od kandidata za upražnjeno selektorsko mesto na klupi Srbije ima klupski angažman u Monaku, pa se kockice ni ovog puta izvesno neće poklopiti. Aleksandar Trifunović bi se verovatno našao u krugu mogućih rešenja, ali njegovo zdravstveno stanje ne dozvoljava da se razmišlja na tu temu. Bivši igrač Zvezde Luka Pavićević je od juna 2017. u Alvarku iz Tokija, gde je nedavno odbranio titulu i osvojio azijsku Ligu šampiona... O njima se dosad nije ni govorilo javno. Naredni period uprava Crvene zvezde posvetiće traganju za pravim čovekom, a u fokusu (zasad) ostaju samo dva imena. 



Andrija Gavrilović je praktično Zvezdino dete, pošto je trenersku karijeru započeo upravo u mlađim kategorijama crveno-belih. Zanat je narednih sedam godina pekao u milanskoj Olimpiji, Virtusu iz Bolonje i mlađim kategorijama Rozeta, pre nego što je postao asistent Serđu Skariolu u Unikahi tokom sezone 2006/07. Naredne godine radio je s Acom Petrovićem u Uniksu iz Kazanja, da bi sa aktuelnim šampionom sveta i NBA lige obnovio saradnju u Himkiju za sezonu 2009/10. Posle šest punih godina u timu iz Podmoskovlja i dobre saradnje s Rimasom Kurtinaitisom prošlog leta vratio se u Zvezdu na poziv Milana Tomića. Prošle sezone vodio je utakmicu protiv ljubljanske Olimpije u Beogradu pošto se Tomićrazboleo. Zvezda je tada slavila rezultatom 89:61. Gavrilović važi za odličnog stručnjaka i tokom godina usavršavanja u inostranstvu upio je veliko košarkaško znanje. Cenjen je u trenerskim krugovima, a kao Tomićev najbliži saradnik bio je najozbiljnije uključen i posvećen radu s timom, pripremi treninga, taktike i plana rada.

Dok se iz Čovićevih reči juče mogla čuti određena nesigurnost po pitanju Gavrilovićevog ostanka do kraja sezone, o podizanju saradnje na viši nivo tek treba da se razgovara. Gavrilović dosad nije imao samostalni angažman, baš kao ni Milan Tomić do prošlog leta. Ipak, osetio je pritisak rada u Crvenoj zvezdi i očekivanja javnosti. U ovom trenutku postavlja se logično pitanje - da li je strateg s italijanskim papirima zainteresovan da se uhvati u koštac s velikim izazovom kakva je Crvena zvezda?



U sistemu FMP je od 2012, gde je četiri godine proveo kao pomoćni trener. Posle sezone 2016/17 i rada u mlađim kategorijama Crvene zvezde vraća se u FMP i menja Dušana Alimpijevića, gde prvi put uzima dirigentsku palicu. Ove jeseni Pantere je uveo u Jadransku ligu sa skorom 3-0 i samo još Cedevita Olimpija može da se pohvali da nema poraz! Pod njegovom komandom Duop Rit polako stasava u jednog od najboljih skorera regionalnog takmičenja, dok je iz Dragana Apićaizvukao MVP role pre nego što je u januaru ove godine svoj napredak dobro naplatio transferom u Lokomotivu iz Krasnodara! Odlično poznaje Majkla Odža, Borišu Simanića, Filipa Čovića, Nemanju Nenadića, Ognjena Dobrića i Dejana Davidovca, s kojima je sarađivao u Železniku.

Leta prošle godine dobio je nagradu za uloženi rad odlaskom u Los Anđeles, gde je mogao da se upozna sa radom Klipersa i trenera Dok Riversa. U trenerske vode uplivao je na insistiranje kondicionog trenera FMP Radivoja Mandića, kojeg je upoznao tokom studiranja na Fakultetu sporta iz fizičkog vaspitanja (DIF).

"Sve to je bio splet veoma slučajnih i za mene srećnih okolnosti. Radivoj Mandić mi je bio profesor na DIF-u, upravo na predmetu košarka. Kroz poznanstvo i brojne razgovore sa njim predložio mi je da se oprobam u radu sa seniorima, pošto sam do tada vodio samo mlađe kategorije. FMP je u to vreme pravio novi stručni štab, Milan Gurović je bio imenovan za trenera, a ja sam došao na probu i na moju veliku radost zadovoljio sam kriterijume i ostao u klubu", rekao je 35-godišnji Mladenovčanin.

Nebojša Čović smatra da je nad Alimpijevićem učinjena nepravda, pošto je pao pod pritiskom javnosti. Finale Kupa Radivoja Koraća i Jadranske lige jesu dobri rezultati, ali se nezvanično često pričalo o nedostatku autoriteta među starijim igračima, što nikada nije potvrđeno. Jovanović bi u Zvezdi imao jako iskusan tim kojem je u ovom trenutku potrebna čvrsta ruka kako bi se stvari vratile na svoje. Jovanović ima nesporni talenat, ali da li je sada pravo vreme da uskoči u Tomićeve cipele? 

Crvena zvezda ponovo se nalazi na raskrsnici, a srpska trenerska struka u višegodišnjem problemu kojem se ne nazire kraj. Na srpskom košarkaškom izvoru sve manje talentovanih stratega, samim tim i dece koja će naslediti Nikolu Jokića, Bogdana Bogdanovića, Nemanju Bjelicu i ostale... Ali, to je tema za druge redove. 

Što se Zvezde tiče, treba odgonetnuti - ko umesto Milana Tomića?

Izvor: mozzartsport

Foto: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar