Novi detalji o izboru direktora SIPE!

Mada je Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH na sinoćnoj sjednici u Sarajevu, po slovu zakona, trebalo da osim intervjua sa četiri kandidata za novog direktora SIPA-e odlučuje i o žalbi petog kandidata Njegoša Jovanovića, glavnog policijskog inspektora iz Banjaluke, čija je prijava prethodno odbačena - to se nije desilo.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Istraživali smo zbog čega Nezavisni odbor, iako su se njegovi članovi sinoć pred TV kamerama javno kleli da "nema toga zbog čega bi svjesno prekršili zakon" u slučaju Jovanovića nije ispoštovao osnovne zakonske procedure.Krenimo redom...

Jovanović se uredno prijavio na konkurs SIPA-e, a onda mu je nakon izvjesnog vremena stiglo obavještenje od Nezavisnog odbora datirano na 23.9.2019. u kojem se, između ostalog, navodi da je "uvidom u Jovanovićevu prijavu konstatovano da nije priložio radnu biografiju sa izjavom o nacionalnom opredjeljenju u originalu ili od nadležnog organa ovjerenu kopiju dokumenta", te da zbog navedenog odbacuje njegovu prijavu.

Provjeravali smo šta je sve od dokumenata bilo potrebno da kandidati dostave Nezavisnom odboru na konkurs. Od traženih 10 dokumenata za Nezavisni odbor je bilo čisto i prihvatljivo Jovanovićevih devet dokumenata, jedino je, po njima, bila sporna radna biografija (CV sa izjavom o nacionalnom opredjeljenju, adresi i telefonom za kontakt).

Međutim, naš portal je došao u posjed tog spornog Jovanovićevog dokumenta u kojem se jasno vidi da je u svojoj radnoj biografiji naveo da je po religijskom opredjeljenju pravoslavne vjeroispovjesti i srpske nacionalnosti. Takođe, u tom dokumentu jasno je vidljivo da je Jovanović naveo i ostale tražene podatke, adresa i telefon za kontakt, a naveo je i svoju email adresu.

Nakon toga kreće Jovanovićeva borba za pravdu koja traje i danas. On angažuje advokata, koji u zakonski ostavljenom roku ulaže Nezavisnom odboru žalbu na Jovanovićevo izbacivanje iz trke za izbor za novog direktora SIPA-e. U žalbi je zvanično navedeno "da se pomenuto obavještenje Nezavisnog odbora kao odluku kojom je odbačena prijava podnosioca žalbe Jovanovića odbija zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, bitne povrede postupka i pogrešne primjene materijalnog prava".Jovanovićev advokat u žalbi navodi da je Jovanović odboru uredno dostavio svoju radnu biografiju (CV na dvije stranice) u kojoj se u skladu sa članom VI. Potrebna dokumentacija stavom 1. tačka 1. radna biografija (CV sa izjavom o nacionalnom opredjeljenju, adresi i telefonom za kontakt) i u podnaslovu lični profil naveo:

"Državljanstvo: Bosne i Hercegovine i Srbije, Religijsko opredjeljenje: pravoslavne vjeroispovijesti, Nacionalnost: Srpska", tako da nije tačno da nije dostavio "radnu biografiju (CV sa izjavom o nacionalnom opredjeljenju u originalu)".

U Jovanovićevoj žalbi dalje se navodi da u javnom konkursu nigdje nije navedeno, niti u bilo kojem materijalnom propisu, da radna biografija (CV sa izjavom o nacionalnom opredjeljenju) treba da izgleda drugačije nego što je dostavio Jovanović.Takođe, Jovanović u žalbi navodi i da Obavještenje Nezavisnog odbora o tome da je izbačen iz trke za direktora SIPA-e nije sačinjeno u skladu sa zakonom, jer ne postoji preambula (na osnovu kojeg propisa je doneseno) i o kakvoj odluci se radi.

U žalbi se dalje navodi da Zakon kao odluku o nekom pravu, ne poznaje Obavještenje kojim se nešto odlučuje, nego to mora biti Zaključak ili Rješenje, pa je na ovaj način učinjena i bitna povreda postupka i pogrešno i nepotpuno primjenjen zakon.

U pobijenom Obavještenju Nezavisnog odbora, navodi se dalje u žalbi, nije navedena pouka o pravnom lijeku.

- U skladu sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o zaštiti osnovnih prava i sloboda i Zakonom o opštem upravnom postupku svako ima pravo na žalbu. Nijedan organ ne može da donese odluku protiv koje nije dozvoljen pravni lijek. Na taj način je učinjena bitna povreda postupka i povrijeđeno osnovno pravo i sloboda, pravo na pravni lijek kako bi se omogućila zaštita prava i pravnih interesa Žalitelja kao stranke koja se javila na Javni konkurs od 15.7.2019. godine - navodi se u žalbi i zaključuje:

- Radi svega izloženog Žalitelj predlaže da Nadzorni odbor sam promjeni svoju odluku i da se i Jovanović uvrsti u listu prijavljenih kandidata i pozove na intervju, odnsono da ovu žalbu dostavi drugostepenom organu na razmatranje...

Žalbu ovakvog sadržaja Jovanović 26.9.2019. godine šalje na adresu Nezavisnog odbora. Međutim, prolazi i zakonski rok za odgovor na žalbu, ali od Nezavisnog odbora nema odgovora.

Da bi u potpunosti ispoštovao zakonsku proceduru Jovanović na adresu Nezavisnog odbora šalje urgenciju, takozvanu Požurnicu, u kojoj između ostalog navodi da je Nezavisnom odboru uložio žalbu koja mu je uručena 1.10.2019. putem preporučene pošiljke "Pošta Srpske" i dana 28.9.2019. putem brze pošte "Pošta Srpske".
Požurnica je poslana Nezavisnom odboru 14.10.2019. godine. Nezavisni odbor je po zakonu dužan da u roku od sedam dana od njenog prijema pošalje odgovor. Međutim, odgovora još nema ni na vidiku.


Ni na sinoćnoj zvaničnoj sjednici ni slova o Jovanovićevoj žalbi i požurnici.

Sjednica Nezavisnog odbora je prekinuta i do daljnjeg je nepoznata rang lista kandidata za direktora SIPA-e.
Nezavisni odbor je sinoć konstatovao da je zaprimio informaciju u kojoj se navodno kaže da je Nezavisni odbor spreman svjesno kršiti zakone BiH jer neko od kandidata ima uslove za penziju.

"Mi ćemo provjeriti sve odnosno prijavu da navodno neki kandidati ispunjavaju uslove za penziju. Nakon toga ćemo formirati rang listu. Ovo je suptilno pitanje. Kandidati su dostavili sve traženo, ali u petak smo dobili informaciju da su neki kandidat istekli uslove za penziju, a da je to Nezavisni odbor zanemario", rekao je prvi zamjenik predsjedavajućeg Nezavisnog odbora PSBiH Enes Obralija.

Obralija nije želio odgovoriti na pitanje da li se radi o jednom ili više kandidata. "Nema toga zbog čega bih ja svjesno prekršio zakon. Već sutra ću potpisati dopise i poslati ih na određene adrese. Čim dobijemo odgovore mi ćemo održati nastavak sjednice i u skladu s tim formirati rang listu", dodao je Obralija.Inače, osim Jovanovića prijavu za direktora SIPA-e predali su i četiri kandidata sa kojima je Nezavisni odbor sinoć obavio intervjue. To su Perica Stanić, Goran Zubac, Darko Ćulum i Žarko Laketa.

Ko je od njih stekao uslove za penziju, a kandidovao se za direktora SIPA-e, da li će žalba Jovanovića, koji je sa 44 godine najmlađi kandidat, dobiti odgovor, ili Nezavisni odbor o njoj namjerno ćuti, znaćemo u narednim danima.

(Insajder)

KOMENTARI26
POŠALJITE PORUKU

Joj, joj, joj...

23.10.2019 11:30

Pa ovo mi sve liči na "dobro" izrežiranu "lošu" predstavu iz BL! Treba samo provjeriti, a i vrijeme će pokazati, u čijem interesu se prijavio ovaj lik (ima samo 44 godine a htio bi da upravlja SIPOM?!?!)? Pa valjda zna bolje da ne treba sa "nadređenim" da se kači! Ali ovako će da dobiju na vremenu, malo halabuka da se podigne, malo više manevarskog prostora da se otvori za razne malverzacije... Tresla se gora, rodio se miš! P.S. Pretpostavljam da će mlađani jovanović u narednom periodu da uznapreduje do savjetnika ili zamjenika....

Koliko treba da ima godina?! Vjerovatno da zasjedne na fotelju pa da ga za par mjeseci pošalju u penziju i stave nekog ko ne bi prošao u redovnoj proceduri

Re jooj

23.10.2019 12:18

A čiji su ostali po tebi "podobni" kandidati?!

Ma hajde

23.10.2019 12:22

Kome smetaju mladi, obrazovani ljudi, koji sa 44 godine imaju 20 godina radnog iskustva sa VSS-om? Takve ljude treba ovo društvo, da nam možda napokon svane!

Re Joj, Joj

23.10.2019 12:23

Dečko je poprilično sirov i nema operativnog iskustva, nije ni neki radoholičar, ali u suštini je fin, kulturan, pozdravn, posten, te sigurno je diskvalifikovan bez osnova. Takodje, mediji su konstantno plasirali informaciju da je "policajac" a covjek je glavni inspektor, te i na taj način je potiskivan u stranu u odnosu na druge.

Re

23.10.2019 12:27

Dok je ovakve policije neces naci srbina policajca bez oraha u dzepu Da je reda bez direktora SIPE, dok se ne rodi istinski nekorumpirana osoba bilo kojeg pola iz reda srpskog naroda dace bog

NISTA NOVO

23.10.2019 13:32

Njegoš Jovanović svakako nije kandidat koji je dorastao ni da bude šef neke unutrašnje organizacione jedinice u SIPA. To je objektivno, on siguran sam, nije ni očekivao da bude izabran, ni u snu. Što se prijavio i da li je ovo scenario, da se postupak nekako razvuče, da se dobije na vremenu da bi s eu međuvremenu formira novi SM, pa da SNSD izabere nekog od svojih, teško je tvrditi. Međutim, nije samo Njegoš nedorastao, nije ni Zubac, već je imao priliku i nije se snašao, čak je procesuiran, nije znao šta treba a šta ne treba da radi SIPA u kojoj situaciji. Ćulum? Pa vidjeli ste sve na slučaju Dragičević. Potpuna neznalica, bet autoriteta, neobrzovan, skromnog znanja i elokvencije. Ostadoše Stanić i Laketa koji po nekim informacijama već ispunjavaju uslove za penziju! Dakle, poslije svega Đuro Knežević zvani tačka; zarez, ostaje da upravlja SIPA-om dok njemu ne istekne mandat. A on je učinio mnogo na unapređenju rada SIPA. Donio niz veoma značajnih, revolucionarnih naputaka: kako se parkiraju vozila, ko potpisuje dozvolu za službeni, privatni ili izlaz za pauzu, kako se evidentiraju "pretupnici" koji kasne 0-60 sekundi ili više ili koji radno mjesto napuste 1 minut ranije.....

Miko

23.10.2019 14:05

Brat

23.10.2019 11:48

Njegoš Jovanović je apsolutni pobjednik na ovom konkursu, i kada ga vrate u izbor nakon čega će i pobjediti ostaje mu samo da prvo pohapsi sve ove koji su učestvovali u mahinacijama.

Slažem se u potpunosti. Samo on ne odgovara aktuelnoj vlasti jer vjerovatno nije "marioneta" ničija

Re brat

23.10.2019 12:20

Za Jovanovica je dogovoreno da ispadne iz igre cim je podnio prijavu na konkurs, a svemu su kumovali Sotra, Selak, Jurisic u Caffe Bar-u Sudnica. Po cijem nalogu i koji car je potkovao cijelu pricu mozemo sami da zakljucimo.

SUDNICA

23.10.2019 12:25

Vrijeme je za promjene. Vrijeme je da novi, stručni, ljudi konačno uzmu pravdu u svoje ruke.

VRIJEME JE

23.10.2019 12:30

Za ovog Njegoša svi znaju kolko je pošten i stručan da je neke pravde i zakona i morala odmah bi ga izabrali a ne ove potrošene likove

sinisa

23.10.2019 12:37

Njego cuvaj se selaka i kompanije

re

23.10.2019 12:54

Slažem se Lažiranje izbora i manipulacija je krivično djelo! A to je ovde očigledno. Jedini koji ispunjava uslove je odbačen kao kandidat.

Đuro

28.10.2019 22:07

Momčilo

23.10.2019 12:12

Možda čovjeka hoće namjerno da eliminišu jer jedini on ne ide u penziju. Provjerite vi iz Nezavisnog odbora i utvrdićete da u rasponu od 3 do 9 mjeseci u penziju idu svi Jovanovićevi protivkandidati a to znači i Stanić i Zubac i Ćulum i Laketa. Možda u tom grmu leži zec.

politika je kuva

23.10.2019 12:20

Sklanjaju čovjeka jer nema ledja u politici

Tako je, a sve se ukivalo neku noc na Jahorini jer je Mile angazovao ljude iz odbora i naredio da slucajno niti po koju cijenu ne smije da dodje neko ko njega ne slusa, a masno je placeno da se izlobira da na to mjesto dodje kadar pogodan SNSD-u iz cega se moze zakljuciti da je Jovanovic iskljucen u samom startu jer im ne odgovara kao kandidat za one namjene koje oni planiraju.

KRAJ

23.10.2019 12:49

Perica je nedavno dogovorio sa Dodikom plan vezan za SIPU, izmedju ostalog i njegov nastavak karijere u MUP-u R.S. ostali dio posla rade ljudi u odboru koji lobiraju kandidata pogodnog za rezim tj. koji ce da stiti pojedince od pravde. Ovdje je neophodno da se ukljuce ozbiljne institucije pa cak i stranci, jer ovo ako prodje onda ova drzava gubi svaki oblik vladavine prava i moralnih nacela.

IZDAJA

23.10.2019 12:58

BL

23.10.2019 12:33

Izaberite nekog ko će pohapsiti ove kriminalce na vlasti RS gdje je život preostali u RS lošim životom došao do kraja zida i više nema kud osim svih boja kriminalaca u RS.

Stanislav

23.10.2019 12:35

Jovanovic je po meni covjek kome je profesija i cast iznad svega srednje dobi taman da ima vrhunac karijere kao direktor sipa jer je covjek glavni policijski inspektor ima najveci cin. Treba mu dati sansu

Očigledno je

23.10.2019 12:37

da je u ovoj konkursnoj proceduri sve mutno. Mogao bi ovaj Jovanovic da "izbistri mutnu vodu"

Krupni

23.10.2019 12:40

Sa njegom jovanovićem sam radio. Odličan je policijski inspektor. Castan oficir Pošteno radio to što sam mogao da pratim njegov rad. Prava osoba za ovo mjesto.

Um

23.10.2019 13:54

Njegoš Jovanović definitivno zaslužuje da bude na čelu SIPE, jer samo njegovim imenovanjem na tu funkciju jedna ovakva organizacija će dobiti smisao i opravdati svoje postojanje.

Njegoš Jovanović je čovjek ,koji treba da bude imenovan za vršenje funkcije direktora Sipa-e , jer biti sa 22 godine najmladji komandir u RS-u i obučiti svoje pripravnike za danšnje načelničke pozicije nije bilo jednostavno...ali nije ni jednog trenutka štedio svoje znanje i profesionalizam...Pravda je spora,ali dostižna ....

Istina

23.10.2019 15:50

Komandir sa 22-e..??!! Mora da je neko pogurao. Dobra zaleđina. Politička, kumovska ili tajkunska. Ili novac. Nepotizam. U Mupu inače kadrovanje većinom ide poprijeko i preko reda, vrlo rijetko po pravdi i istini, znanju i obrazovanju.

Idi bre..

23.10.2019 22:35

Istina

23.10.2019 21:15

Nema vam ništa od toga....Ja znam ko će da bude novi direktor SIPE.

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.