Još nije odobrena sjednica o deklaraciji SDA

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da bi posebna sjednica parlamenta RS o deklaraciji SDA mogla biti održana u prvoj polovini novembra i da očekuje usaglašen odgovor RS, koji bi bio podržan većinom poslanika.

Republika Srpska 23.10.2019 | 08:33
Još nije odobrena sjednica o deklaraciji SDA
On je rekao da zahtjev za održavanje posebne sjednice još nije primljen, ali i naglasio da RS treba kroz formu zaključaka i odluka Narodne skupštine pokazati svoje viđenje donošenja deklaracije SDA "čiji ciljevi su za Srbe uznemirujući".

- Deklaracija SDA ima isti cilj kao i one koje su rađene prije više od 30 godina. Mora se stati s ovim, jer srpski narod se ne osjeća lagodno kada vidi ciljeve ovakvih dokumenata. Zato Republika Srpska mora da u Narodnoj skupštini zauzme stav o svemu - rekao je Čubrilović za RTRS.

Čubrilović tvrdi da predstavnici RS na nivou BiH nemaju osjećaj odgovornosti prema Narodnoj skupštini, što nije dobro.

- Svakom od nas bi RS morala biti iznad svega i da o pojedinim pitanjima imamo jedinstvene stavove. Moramo partijske, pojedinačne i lične interese staviti u funkciju srpskog naroda - kazao je Čubrilović.

On je ocijenio da je nedopustivo što na nivou BiH vlast nije formirana ni godinu nakon izbora.

- Kada je pisan Izborni zakon BiH, a stranci su imali ogroman utjecaj, nije se razmišljalo o ovakvoj situaciji, što je nevjerovatno. Imamo i negativan primjer u Mostaru, gdje godinama ne mogu da budu sprovedeni izborni rezultati. Ovakva situacija na nivou BiH nije dobra, iako RS može da i bez toga funkcionira - naglasio je Čubrilović.

On je ponovio da Godišnji nacionalni program (ANP) ne može biti uvjet za formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH, nego da su stav o ovome nametnule pojedine ambasade.

Kada je riječ o vladajućoj koaliciji u RS, Čubrilović, koji je i lider Demos-a ocijenio je da je ona stabilna i da su dobri odnosi među strankama koje je čine.

- Koalicija je stabilna, postoji komotna skupštinska većina. Što se tiče rada parlamenta odražava se možda u nekom segmentu rada ovo što nije kompletirana vlast na nivou BiH - rekao je Čubrilović. 

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Rale

23.10.2019 07:13

Kazes da je ova deklaracija ista kao neke od pre 30 god. Pa neko bi morao da bude lud da raspravlja o tome kad nema efekta vec 30 god, ili sta ste cekali 30 god. Jadna sirotinja nikad joj dosta sarenih lazi, ali ovakve tipove cjene vise nego svoju familiju.

ODGOVORITE
Name

Лука

23.10.2019 08:33

Sta kazes, "patrioto", RS- a nam treba biti na prvom mjestu..ma,nismo znali dok nam ti nisi rekao! Ti opet o patriotama i izdajicama, a sebe ubrajas u ove prve, dakako. Vidi, nije to ni cudno, tvoj se patriotizam ogleda u bogatstvu koje nikada nisi imao dok nisi dosao da budes dio rezima i debelo unovcio svoj "rad"na funkcijama koje obavljas i dan danas. Nas patriotizam se ogleda u sasvim drugom obliku koji, na zalost, vi ne cijenite, a obogatili ste se na tekovinama nase, a ne vase borbe. Samo da znate, necete jos dugo.

ODGOVORITE
Name

Xx

23.10.2019 09:03

Kad cete vise shvatiti da su patriote pod zemljom. To su ljudi koji su dali zivote za RS i stvorili je. Vi ste sve pokrali i obogatili se na njihovim kostima. Gamad pokvarena. Dakle, patriote i stvaraoci RS su poginuli borci! Zapamtite to!

ODGOVORITE
Name

A joj

23.10.2019 10:07

Cubro,cubro ko te ne zna al bi te skupo platio.

ODGOVORITE