Priča - LŠ: Taktički presjek Totenhema...

Svi problemi polaze od bekova, više šansi za rivale nego za Pevce, Poketino iscedio igrače! Serž Orije i Dani Rouz ne igraju na nivou. . .

Fudbal 21.10.2019 | 23:30
Priča - LŠ: Taktički presjek Totenhema...
Finale Lige šampiona je podiglo standarde. I sam Maurisio Poketino je govorio o tome. Vreme je da klub poraste. U svakom smislu. Nadao se vrhunskim pojačanjima. Nadao se novim ugovorima koji će igrače držati srećnim. Umesto toga, ostao mu je nezadovoljni Kristijan Eriksen, pa Jan Vertongen i Tobi Aldervajreld u poslednjim godinama ugovora, ostali su mu i Dani Rouz i Serž Orije, a upravo od njih dvojice polaze svi taktički problemi u igri Totenhema, a za njih je naravno najveći krivac sam Poketino.

Nije sve to naravno baš toliko prosto, Totenhem je i dalje tim koji samo čeka da proradi i možemo samo da se nadamo da se to neće desiti sutra protiv Crvene zvezde u trećem kolu Lige šampiona, ali činjenica je da Pevci ove sezone ne igraju ni izbliza onako kvalitetno kao prošle. Ne da nije bilo pomaka unapred, nego je napravljen koji korak unazad.

Totenhem posle devet kola u Premijer ligi ima već 13 bodova manje od vodećeg Liverpula. Posle remija u Atini i debakla protiv Bajerna u Londonu (2:7) ima i samo bod u Ligi šampiona.

Gde je problem? Analiza uvek zanimljivog Youtube kanala Tifo Football kaže da sve polazi baš od bekova, Rouza i Orijea.

Poketino naime ove sezone uglavnom igra u dijamantu 4-3-1-2, ređe u sistemu 4-2-3-1, mada je u subotnjem remiju sa Votfordom probao i sa trojicom štopera pozadi. Ipak, uglavnom je to 4-3-1-2 sa ciljem da se rastereti Hari Kejn. Napadački je to usko, Totenhem igra uglavnom kroz centar, brzim pasovima pokušava da razbije protivnike. I to je sve u redu, kad odbrana funkcioniše, pa Totenhem može da u tranziciji koristi brzinu i igrače koji traže prostor između linije. Sve je u redu kad imaš atlete u vezi i granitnu odbranu. Avaj, tranzicija u dijamant sistem ne ide baš tako lako.

Zašto? Evo nekih ponuđenih odgovora.

Prvo, presing u uskoj vezi ostavlja praza prostor na krilima, pa ili bekovi moraju da pomognu napred i tako ostave rupe pozadi ili će da čekaju u odbrani, ali onda dvojica bočnih igrača u vezi moraju previše toga da pokriju. Bekovi su dakle problem, jer Rouz i Orije – a uporno ih Poketino forsira zbog iskustva iako ostrvska javnost vrši sve veći pritisak da ih izbaci iz startne postave - često zaostaju, pa štoperi moraju da pokrivaju iza njih. Kad ostanu iza umaraju saigrače iz srednjeg reda, a pride ostavljaju rupe u centralnom delu terena, jer Musa Sisoko i Tangi Ndombele moraju da krpe i po bočnim delovima terena.

Prošle sezone je vezni red u sastavu Musa Dembele, Viktor Vanjama, Erik Dajer, uspevao nekako sve da obavi. Međutim, Dembele je otišao, a Vanjama i Dajer imaju problema sa fizičkom spremom. Ovaj drugi pride kao da je i izgubio Poketinovo poverenje. Hari Vinks, Sisoko i Ndombele jednostavno nisu dovoljno agresivni, a bar trenutno ni fizički spremni za tako zahtevne uloge u srednjem redu. Ne mogu da zakrpe sve propuste bekova, koji često donose loše odluke kad treba da ostanu, kad da krenu napred. I sam Poketino je nedavno rekao da bi tim prvo trebalo da povrati agresivnost kada nema loptu u posedu.

Takav raskorak zadaje Poketinu velike defanzivne muke. Čuli ste sigurno da se poslednjih godina u fudbalskoj analitici sve više koristi statistička xG mera. Uprošćeno, to je broj čistih šansi koje jedan tim stvori po utakmici. Često ume da kaže i više od rezultata. E sad, aplikacija WyScout kaže da je Totenhemov xG ove sezone u proseku 1,42 po meču. Dakle, to znači da Pevci prosečno stvore 1,42 čistu šansu po utakmici. Problem je međutim što svojim protivnicima dozvoli xG 1,72, odnosno 1,72 šanse po utakmici. U proseku, Totenhemovi rivali imaju veće šanse za pobedu.

Naravno, statistika ne može sve da otkrije, ali nešto govori. A još je lakše izračunati i da Totenhemov napad štuca. Prošle sezone je mogao da zamaskira sve probleme u igri. Ove godine je trom, kao da mu nedostaje energije. Širine svakako nema, pa Totenhem ima problema sa ekipama koje se brane u srednjem bloku i uspevaju da parališu vezni red Pevaca.



I sve je to lepo i lako analizirati i napisati. Nešto sasvim drugo je pokušati da ih zaustaviš na terenu. Jer da se ne lažemo, Zvezda je u Londonu autsajder. I svaki rezultat osim poraza bio bi spektakularan. Ali nadu niko ne može da oduzme crveno-belima. U kalendarskoj 2019. Totenhem je u Premijer ligi osvojio bodova koliko i Vest Hem i Barnli, manje nego Kristal Palas i Lester.

Totenhem jeste u krizi. I rezultata i igre. Opšti je utisak da je Poketino za ovih pet godina jednostavno iscedio sve iz igrača. Zahtevan je, insistira i na strogom režimu ishrane. Igrači znaju koliko im je on značio, nema tu nikakvog bunta svlačionice, prosto su se zasitili šefovih metoda. Poketinov fudbal troši igrače. Ovu grupu je možda već potrošio.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Youtube/Tifo Football

Komentari / 0

Ostavite komentar