Srpskoj treba novi zakon o socijalnoj zaštiti

Predsjednik Savjeta za socijalnu politiku PDP-a Bojan Arula smatra da je potrebno donijeti novi zakon o socijalnoj zaštiti, koji će urediti sva pitanja - od djelatnosti socijalnog rada, prava, usluga, stručnih radnika, osnivanje komore socijalne zštite.

Republika Srpska 21.10.2019 | 13:10
Srpskoj treba novi zakon o socijalnoj zaštiti
Arula je na konferenciji za novinare u Banjaluci ocijenio da je sadašnji nekvalitetan i neustavan, a pojedina rješenja u njemu su zastarjela.

Govoreći o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, koji bi sutra trebalo da bude razmatrana na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, Arula je rekao da se problem invalidnina ne može rješavati u sistemu socijalne zaštite, već u sistemu penzijsko-invalidskog osiguranja iz kojeg je izbačen.

On je naveo da bi u Prijedlogu zakona o socijalnoj zaštiti trebalo definisati da se plate zaposlenih u dječijim domovima finansiraju iz nadležnog ministarstva.

Predsjednik Foruma žena PDP-a Banjaluka Dijana Ješić smatra da je predloženi zakon neustavan, jer sadrži nekoliko diskriminacija koje se prevashodno odnose na lica sa invaliditetom.

"Ovim zakonskim aktom krše se Zakon o zabrani diskriminacije, Međunarodna konvencija o pravima lica sa invaliditetom i Evropska konvencija o ljudskim pravima", istakla je Ješićeva.

Ješićeva je napomenula da Ustav Republike Srpske predviđa minimum socijalne sigurnosti, ali da to još nije zakonski definisano, prenosi Srna.



(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Rtv

21.10.2019 11:15

Ko je sada ovaj ,dje ga nadjoste

ODGOVORITE
Name

Neso Republika Srpska

21.10.2019 14:52

Ovo je lopina koja godinama rovari da bude direktor centra za socijalni rad bl,ali mu se ne da nesto!!!

Name

Za

21.10.2019 17:20

Tacno Neso, lik je nasilnik, izivljava se na korisnicima socijalne zastite, na djeci u postupcima kontakta izmedu djece i roditelja , covjek se ponasa onako kako sesocijalni radnik nesmije ponasati

Name

Milan

21.10.2019 17:24

U Srpskoj treba sve restartovati, ovaj dodik nas uništi .

ODGOVORITE