ABA: Krka ''pokrkala'' Zvezdu!

Šok za Zvezdu – Krka srušila šampiona ABA! Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Krke u Novom Mestu sa 79:77, u meču 3. kola ABA lige.  Ekipa Milana Tomića ponovo izgubila u Novom Mestu! Krkina trojkaška sekcija upucala šampiona, Zvezda ima dve pobede i pet poraza! Poražavajući rezultat u Novom Mestu.

Košarka 20.10.2019 | 20:15
ABA: Krka ''pokrkala'' Zvezdu!
Beogradski crveno-beli nisu uspeli da opravdaju ulogu velikog favorita i vrate se na pobednički kolosek, nakon poraza od Budućnosti i Makabija.

Domaći su tokom cele utakmice bili u zaostatku, ali su serijom trojki u poslednjoj deonici u potpunosti preokrenuli rezultat i na kraju srušili aktuelne šampione.

Fenomenalan meč odigrao je Glen Kouzi, koji je bio blizu dabl-dabl učinka (20p+9as+4sk), a van linije 6,75m je šutirao 6/9.

Pratio ga je Marko Jošilo, koji je imao stoprocentan učinak u šutu za tri poena (4/4), a meč je završio sa 19 poena i tri skoka.

Milan Tomić nije mogao da računa na Džejmsa Gista, Derika Brauna i Bilija Berona, što se na kraju pokazalo kao ozbiljan problem.

Možda i jedina svetla tačka kod gostiju bio je Nikola Jovanović, koji je odigrao prve minute u novoj sezoni, a meč je završio sa 16 poena i sedam skokova, koje je uglavnom upisao u prvom delu igre.

Dvocifreni su još bili Lorenco Braun sa 12 poena i sedam asistencija, odnosno Stratos Perperoglu sa 14 poena, dva skoka i isto toliko asistencija.

Potpuno je zakazao Čarls Dženkins, koji je ukupno ka košu rivala uputio tri šuta, ali nije uspeo da pogodi nijednom.

Nakon prvog poluvremena je delovalo da će Zvezda uspeti rutinski da slavi u Novom Mestu. Ipak, prvi ozbiljniji pad u igri usledio je u 3/4, kada su gosti postigli samo tri poena za pet minuta.

To je Krka iskoristila, nastavila da pogađa i da četiri minuta pre kraja meča pređe u vođstvo, prvi put posle skoro pola sata igre.

A onda je usledio festival trojki domaćih, koji je prelomio rezultat u njihovu korist – po dve trojke pogodili su Jošilo i Kouzi i tako "slomili" aktuelne šampione za konačnih 79:77.

U narednom kolu, Crvena zvezda dočekuje Megu Bemaks, dok Krka gostuje u Podgorici ekipi Budućnosti.

Sve teži početak sezone Crvene zvezde!

Pobeda protiv Fenerbahčea bila je svetli bljesak u sve tamnijem oktobru za ekipu Milana Tomića, koja je u nedelju, na gostovanju u Novom Mestu, doživela drugi "jadranski", a četvrti takmičarski poraz:

Krka - Zvezda 79:77 (17:20, 20:25, 18:16, 24:16)

I večeras u Sloveniji, igrači aktuelnog šampiona dozvolili su rivalu sjajno šutersko veče. Tim iz Novog Mesta ubacio je 50 odsto šuteva za tri poena (ukupno 13/26) i prečesto iz "otvorenih" pozicija oduzeo Zvezdi kontrolu utakmice u završnici.

Dok se meč bližio kraju, Amerikanac Glen Kouzi (20 poena) igrao je sve bolje, ubacio je šest trojki i razigrao ostatak tima. Zvezda je "držala volan" od kraja prve četvrtine pa do sredine poslednje i uglavnom mirno nalazila način da reaguje, ali je finiš ipak dočekala nespremna.

Potpuno izgubivši prednost od sedam poena sa kraja treće četvrtine, ali i ritam, Beograđani su se do završnice oslanjali na rešenja Stratosa Perperoglua, upornost Mohameda Fajea u reketu i tako su ostajali u igri "koš za koš", u kojoj je Krka večeras ipak bila uspešnija.

Kada je Marko Jošilo pogodio svoju treću trojku za 76:73, Milan Tomić je pozvao tajm-aut i na njemu samo odmorio igrače, pa ih vratio na parket. Usledio je izuzetno težak prodor Branka Lazića i još teži pogodak (76:75), a onda i momenat odluke - četvrta Jošilova trojka na kraju 39. minuta (79:75).

Tomić je opet okupio ekipu i tada joj dao instrukcije, ali to nije ništa promenilo. Ognjen Dobrić je pokušao da odgovori brzom trojkom, promašio je i tako je Krka krenula ka pobedi, koju joj nije ugrozio ni loš potez Ivana Ramljaka tri sekunde pre kraja, kada je faulirao Borišu Simanića pri šutu za tri poena.

Mladi krilni centar bio je večeras starter i dobio je Tomićevo poverenje u momentima odluke, iako ga prethodno nije bilo na terenu dok se "lomilo". Stao je na liniju penala, mirno pogodio dva šuta za 79:77, pa namerno promašio treći, ali Faje i Odžo nisu uspeli da uhvate "otpadak" i da donesu Zvezdi šansu tri sekunde pre kraja.

Poput Simanića, Tomić je večerašnji meč iskoristio da pruži šansu za ovosezonski debi i rezervnom centru Nikoli Jovanoviću, koji jeste bio spreman za dokazivanje, postigao 16 poena i ostavio dobar utisak, ali njegov nastup definitivno će ostati u drugom planu, iza teškog Zvezdinog poraza.

Šef struke crveno-belih večeras nije mogao zbog povreda da računa na Derika Brauna i Džejmsa Gista, a uz njih ni na Bilija Berona, koji u SAD prisustvuje porođaju supruge. Ipak, i bez tog trija i još nespremnog Ognjena Kuzmića, Zvezda je ipak večeras bila apsolutni favorit, sa željom da trijumfom ostavi za sobom loš osećaj posle poraza u Tel Avivu.

Nakon ovakvog meča u dvorani "Leon Štukelj", taj osećaj može biti samo još teži.

Dvorana Leon Štukelj progutala je još jedno veliko ime! Na mestu gde godinama padaju najjači reginalni klubovi godinama unazad oružje je položila i Crvena zvezda! I to prvi put posle četiri i po godine! Crveno-beli su imali pobedu u rukama, ali je trojkaška sekcija Krke upucala šampiona i odnela fantastičnu pobedu u fotofinišu - 79:77 (17:20, 20:25, 18:16, 24:16).

Krka je nanela Crvenoj zvezdi drugi uzastopni poraz u regionalnom takmičenju, treću uključujući i ono gostovanje u Tel Avivu pre tri dana! Uključujući sva takmičenja aktuelni šampion Jadranske lige ima skor dva od sedam! Da, dobro ste pročitali - dve pobede i čak pet poraza. Zanimljivo, ekipa Milana Tomića već sada je više puta pala na kolena nego u kompletnom prvom delu ABA lige pršle sezone! 

Šta su napravili Glen Kouzi i Marko Jošilo ove večeri u gradu blizu granice sa Hrvatskom! Imala je Crvena zvezda praktično otvoren put ka trijumfu posle nekoliko loših reakcija Krke u ofanzivnoj polovini. Imala i 65:61 posle koša Dejana Davidovca na sedam i po minuta do kraja, ali prokockala sve šanse da uzme brejk. Za to su se pobrinuli Kouzi i Jošilo sa čak deset dalekometnih hitaca, na šta zbunjeni šampion iz Beograda jednostavno ponovo nije imao odgovor. Baš kao ni na nalet Budućnosti pre samo nedelju dana.

Gde je nestao Zvezdin napad u prelomnoj fazi utakmice?! Od momenta kada se Davidovac navezao na one poene Lorenza Brauna Zvezda je nanizala čak sedam promašenih šuteva i jednu izgubljenu loptu za manje od četiri minuta! Nije se ni Krka proslavila u toj sekvenci, ali kada je Gani Laval uspeo da veže dva slobodna bacanja, što njemu lično predstavlja svojevrsni uspeh, sve se okrenulo u korist domaćina. Usledila je trojka Kouzija za prvo vođstvo Krke još od prve četvrtine, a onda još jedan bodež koji je uzburkao strasti u dvorani Leon Štukelj. Pokušao je Stratos Perperoglu, koji je utakmicu počeo s nekoliko katastrofalnih rešenja, a onda umalo imao presudnu ulogu, da sa četiri vezana poena probudi ekipu i pokaže saigračima da se igraju s vatrom, ali nije vredelo... Laval je ponovo uvezao dva penala, pre toga izvukao i težak pogodak na Kouzijevu asistenciju, da bi Jošilo svojom trećom trojkom na utakmici, ubrzo i četvrtom uz perfektan učinak srušio Zvezdine snove o iskupljenju za slabu igru u 35 minuta potpuno čudnog dvoboja u Tel Avivu!

Da, jeste Milan Tomić ostao lišen pomoći rovitih Derika Brauna i Džejmsa Gista, ali i novopečenog oca Bilija Berona, ali gledajući objektivnu razliku u kvalitetu dva sastava Crvena zvezda nije smela ovo da izgubi. Nije smela, ali ovo je Zvezdina trenutna realnost! Nisu Braun, ni Beron igrači od kojih je Tomić dobio mnogo dosad, jedino je bivši centar Panatinaikosa opravdao dosad uloženi novac i poverenje. Ostali nisu uspeli da nadomeste tu rupu u rosteru i na listi strelaca. 

Svaka čast Nikoli Jovanoviću, koji je iskoristio neočekivanu šansu i skupio 16 poena i sedam skokova, uz po jednu asistenciju i ukradenu loptu, čime će verovatno naterati bledog Majkla Odža da se zamisli i uplaši za svoju minutažu. Ozbiljno je nadigrao Dalibora Đapu i učinio da Zvezda stigne do ranog vođstva, ali ga saigrači nisu kasnije ispratili... Perperoglu je imao 14 poena (5/11 iz igre), Lorenzo Braun je posle muke u Tel Avivu odigrao dobro i skupio 12 poena i sedam završnih dodavanja. Boriša Simanić je takođe dobio prostor usled pomenutih okolnosti, odigrao preko dvadeset dva i po minuta i upisao devet poena (1/5 za tri) i četiri skoka. Ostali su bili ispod očekivanog, mada je Mo Faje umalo ponovo bio Zvezdin džoker. Imao je šest poena i četiri skoka.

U redovima Krke dominirali su Kouzi s 20 poena (6/9 za tri), uz devet asistencija i Jošilo s poenom manje i savršenih 4/4 s distance. Laval je dopisao 14 poena, a Ramljak i Balažič po devet...

Zvezda je u problemu!

KRKA – CRVENA ZVEZDA 79:77
/17:20, 20:25, 18:16, 24:16/

Dvorana: Leon Štukelj, Novo Mesto;
Gledalaca: 1200;
Sudije: Sreten Radović, Jakub Zamojski, Matej Špendl.

KRKA: Kouzi 20 (6/9 za tri, 9as), Marineli -, Škendelj 1, Đapa -, Fifolt -, Balažič 9, Jošilo 19, Rakićević -, Lapornik 5, Ramljak 9, Laval 14, Osolnik 2.

CRVENA ZVEZDA: Čović 2, L. Braun 12 (7as, 4iz), Perperoglu 14, Davidovac 8, Nenadić -, Lazić 2, Faje 6, Dobrić 5, Dženkins -, Simanić 9, Jovanović 16 (7sk), Odžo 3.

ABA LIGA - 3. KOLO:

Petak

Cibona - FMP  61:81
/Novačić 10 - Rit 19/

Mega - Zadar  98:74
/Mišković 18 - ALen 24/

Subota

Mornar - Partizan 65:76
/Pulen 16 - Jaramaz 17/

Igokea - Cedevita Olimpija 71:71 (90:95)
/Evans 20 - Blažič 30/

Nedelja

Krka - Crvena zvezda 79:77
/Kouzi 20 - Jovanović 16/

20.00: Budućnost - Primorska 



Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mladen-Prnjavor

20.10.2019 18:48

Tomiću ODLAZII već jednom!!!

ODGOVORITE