Nezakonito povećanje plata direktorima javnih institucija

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS nedavno je ustanovila da se plata pojedinim direktorima u javnim službama u Srpskoj ne isplaćuje u skladu sa postojećim zakonom. To se odnosi na one javne službe čiji je osnivač Vlada RS, a koje imaju manje od 100 zaposlenih radnika, među kojima su Fond za dječiju zaštitu RS, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida, ali i domovi penzionera. Iz Sindikata uprave traže hitno reagovanje Vlade RS, dok iz opozicije smatraju da aktuelna Vlada od početka pravi grešku za greškom.

Republika Srpska 20.10.2019 | 20:00
Nezakonito povećanje plata direktorima javnih institucija
Zakonom koji je stupio na snagu 1. avgusta 2018. godine nisu definisani platni koeficijenti direktorima u javnim službama sa manje od 100 zaposlenih. Sve vrijeme od tada, Vlada Republike Srpske dozvolila je da im se nezakonito isplaćuje predviđeno povećanje plate. Kontrolom Fonda za dječiju zaštitu RS, revizor je utvrdio nepravilnosti u radu.

"S obzirom da Fond ima manji broj zaposlenih od 100, članom osam Pravilnika o platama, naknadama plata i drugim isplatama zaposlenih u JU Javni fond za dječiju zaštitu, definisan je koeficijent za obračun plate direktora, pozivajući se na naprijed navedeni zakon, a kojim nije definisan platni koeficijent za direktore ustanova koje imaju do 100 zaposlenih“, stoji u revizorskom izvještaju.

Nakon pregleda izvještaja, Sindikat uprave RS zatražio je da se Vlada oglasi o radu svih direktora i nadzornih odbora u ovim ustanovama, jer su mišljenja da nema pravnog osnova da se ova plata isplaćuje.

"Prošle godine kada je usvajan Zakon o platama napravljen je previd, preskočen je platni koeficijent, usvojen je novi zakon bez tog platnog koeficijenta, a u završnim odredbama tog zakona je navedeno da stupanjem na snagu ovog zakona prestaje da važi prethodni zakon, tako da bilo koji podzakonski akt koji je izrađen na osnovu prethodnog zakona o platama nema svoj pravni osnov i to je naš stav", rekao je Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave. 

Iz Vlade za sada ne odgovaraju šta namjeravaju preduzeti po ovom pitanju. Sa druge strane, iz opozicije kažu da činjenica da se plate u navedenim javnim službama ne isplaćuju u skladu sa zakonom, zapravo pokazuje o kolikom nemaru Vlade RS se radi.

"I ako je to tako, onda se ili usklađuju zakonski okviri sa onim što je praksa ili se mijenja praksa i usklađuje sa zakonom. Odnosno, očigledno je napravljen propust za sve one ustanove koje imaju manje od 100 zaposlenih, jer za njih nije definisano. Rješenje je ili da se dodaje taj član ili da se usklađuje praksa, a to je da oni ne primaju platu, nema trećeg", rekla je Jelena Trivić, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

Razlog što Vlada RS nije još uvijek reagovala, može se tražiti i iz druge perspektive.

"Narodna skupština radi, tako da se to moglo riješiti u ovih više od godinu dana. Zašto nije? Vjerovantno postoji neko na čelu tih institucija ko se u tom smislu štiti, čija plata se štiti i tome slično i tu uvijek ovakve stvari zavise od toga zbog koga se to radi, a ne zašto neki fenomen postoji", rekla je Jelena Trivić, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS.

Iz Sindikata uprave RS kažu da je na Vladi RS da odluči kako da slučaj riješi. Ono što podvlače iz Sidnikata jesu hitne Izmjene Zakona o radu i Zakona o platama. Traže usklađivanje ova dva zakona, kako bi se na taj način poboljšao status zaposlenih u javnim službama.



BN TV

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Tragedija jednog društva

20.10.2019 18:26

Sve je kod nas nezakonito. Problem što mnogima to još nije jasno.

ODGOVORITE
Name

re -re

21.10.2019 05:18

Zašto toplana BL ne pušta grijanje ujutro i naveče oboli narod i dijeca pored gladi i svega lošeg što nas je snašlo kod burlini kriminalaca svih ovih godina u RS.

Name

Re re-re

21.10.2019 06:47

Što ne potamane oskudica, bolest i glad ima da dokrajči studen. Eto zašto.

Name

BL

20.10.2019 18:32

Čime se zabavila godinama opozicija RS,kada će nešto konkretno poduzeti protiv ove crnolistaške mafije koja samo zadužuje i svaki dan štetne afere proizvodi RS, i lošem životu jadnom narodu i borcima RS.

ODGOVORITE
Name

Sramota

21.10.2019 05:41

Tako je. Ovdje se svi ponašaju po svom ličnom nahođenju, bez imalo profesionalne obaveze, pogotovo odgovornosti prema narodu, svojim biračima. Nepoštovanje zakona, samovolja, bahatost, prisutna je u apsolutnom smislu, po svim osnovama, na svim nivoima.

Name

Bolid

20.10.2019 18:40

Jupiiiii :D :D

ODGOVORITE
Name

Dva crna gavrana

20.10.2019 19:23

U RS-a vlastima i još dalje po zabitima javnog sektora važi pravilo - radi po zakonu, propisima, pravilnicima ako šef nije drukčije rek'o. To je taj zakon iznad zakona, sažet u floskuli - 'reko šef'. I gotovo. Kapak. To je ta pravda, pravo i zakon. Dobro se i naširoko već zna da vladavina prava i vladavina dodik milorada ne idu zajedno, nisu kompatibilni, jedno drugo istiskuje i isključuje. Kao pas i mačka su. Đavo i krst. Gdje je jedno tu nema mjesta za drugo. I narod se pomirio. Prihvatio taj rezon kao nemonovnost, jedino moguće. I ispravno čak.

ODGOVORITE
Name

Predrag Blagojevic

21.10.2019 04:27

svaka cast,jos malo pa cete svesti Srpski narod na nacionalnu manjinu u BiH!

ODGOVORITE
Name

Luzeri

21.10.2019 05:48

Zašto niko ne ispita zakonitost na lokalnom nivou? Kako sebi direktor isplaćuju stimulaciju za rad svaki mjesec redovno? Kako sebe imenuju i za šefa prije isteka mandata? Dođite u Prijedor, uvjerite se sami, posebno u Centar za socijalni rad...

ODGOVORITE