Novi osvrti na velike patnje u logoru Jasenovac

Istraživački institut "Jasenovac" iz Njujorka nastavlja podršku žrtvama Drugog svjetskog rata. Na sam dan oslobađanja Beograda od nacizma u srpsku prestonicu stigao je Bari Lituči, direktor američkog instituta, kako bi promovisao najnoviju knjigu o stradanjima u Jasenovcu.

Srbija 20.10.2019 | 18:30
Novi osvrti na velike patnje u logoru Jasenovac
Autor novog djela o žrtvama u Jasenovcu, ovoga puta odlučio je da knjiga bude izdata na njemačkom jeziku.

- Naime, njemačka spoljna politika u posljednjih 75 godina bila je vrlo agresivna i destruktivna prema Jugoslaviji i balkanskom prostoru. Istovremeno ono što se dogodilo u Jasenovcu i Jugoslaviji predstavlja odgovornost Njemačke.



Narod njemačkog govornog područja zbog toga mora da shvati šta se dogodilo, jer još uvek oni o tome nemaju nikakva saznanja - istakao je profesor Lituči. 

Jedna od rijetkih koja je preživjela strahote Jasenovca, Jelana Radojčić Buhač, među prvima je poželjela dobrodošlicu profesoru iz Njujorka.



Posebno joj je žao što ne postoji dobra volja za produkciju filma o djeci koja su bila žrtve Jasenovca.

Profesor Lituči nastavlja podršku rasvjetljavanju istine o dešavanjima tokom Drugog svjetskog rata na prostoru bivše Jugoslavije. Ističe da je to glavni uslov za uspostavljanje boljih međunarodnih i regionalnih odnosa.

- Nijemci su shvatili odgovornost i suočili su se sa zločinima prema Jevrejima. Istovremeno, Njemačka još uvek nije prepoznala i prihvatila zločine počinjene prema Srbima i Jugoslaviji. To je veliki problem za nacionalnu bezbjednost i odnose kako Srbije i Njemačke, tako i Srbije i Hrvatske - rekao je profesor Lituči. 

Najnovije djelo profesora Litučija biće promovisano i tokom predstojećeg Sajma knjiga u Beogradu.



BN TV

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

ZOKI

20.10.2019 17:16

Treba se do zemlje pognuti svim jasenovackim zrtvama i isuditi vinovnike ti zlocina,ali takodje treba se pognuti i svim zrtvama koje smo mi Srbi ucinili drugim naridima i osuditi vinovnike tih zlocina,jer samo tako iskreni i pravedni mozemo da budemo dosledni svoje vjere,koja je cista i iskrena.Svi mi ma ko bili volimo svoj Narod i svoju vjeru,a nikad netreba jedan Narod poistovjecivati sa izrodima.

ODGOVORITE
Name

Za Zokia

20.10.2019 17:51

LJudino kapa do poda,tako pravi vijernici rade,ziv i zdrav bio

Name

Nikola

20.10.2019 17:55

Kratko i jasno. Svaka cast! Jos samo da se napravi cjelokupan izvjestaj o genocidu nad srbima,od strane komunista i sve ce da bude kako treba.

Name

izraelac

20.10.2019 20:26

Zoki ti veze sa mozgom nemaš šta pričaš... al gluposti valjaš.. Jasenovac nema veze sa vjerom nit sa srpstvom.. pojma vi nemate ni ko je nad kim zločine napravio. koji mi srbi? imao si tada srbe fašuste četnike i srbe komuniste koji su međusobno ratovali.. još uz fašiste srbe su bili fašisti hrvati i svi zajedno sa fašustima muslimanima ubijali žene djecu komuniste.. ee moj Zoki debilčino

Name

Nikolic

24.10.2019 16:28

Izraelac.Pises kao neki klinac.Da li ti znas uopste sta si hteo da kazes?

Name

Milan

20.10.2019 17:23

Ko je prodao jasenovacku gradju?

ODGOVORITE
Name

11903

20.10.2019 18:25

Gospodja Jelena Radojicic je po mom dubokom uvjerenju indirektno dala odgovore na mnoga pitanja. Mozda je u necijim glavama Srbski nacionalni interes da se nikada ne snimi film o Jasenovackim strahotama, za boga miloga zasto da se zamjerimo sa drzavom sa kojom imamo najduzu granicu Evropi?

Name

osman

20.10.2019 18:57

Nije prodao tupane ,nego posudio..Da nije posudio nebi ni dosli do ovih saznanja...

Name

srpski devojka

09.11.2019 17:03

I ja sam ovaj kniga procitala. Bas je Dobar. Svaka cast

ODGOVORITE