Realizacija i tanka klupa Partizanovi problemi!

Dokazano u praksi - posle poraza u Lučanima…

Fudbal 21.10.2019 | 00:00
Realizacija i tanka klupa Partizanovi problemi!
Slab dan kao trenutna ili slaba realizacija kao stalna boljka? Biće da su oba združeno kumovala drugom porazu Partizana u prvenstvu i ostavili ga na petom mestu superligaške tabele, sa dodatno uvećanim zaostatkom za Crvenom zvezdom. Crno-beli nisu iskoristili pogodnosti reprezentativne pauze da srede misli i “nameste glave“ za takmičenje u Srbiji, napravili su dodatni korak unazad u šampionskoj trci i sa sedam poena manje od lidera sami sebi prilično otežali situaciju.

Neuspeh u Lučanima (0:1) može da se sagleda iz više uglova, međutim, teško da može sva krivica da se svali na leđa Umara Sadika, uprkos tome što je napadač iz Nigerije mašio zicere. Razumljvo, njegove “zasluge“ su najveće, špic Partizana mora makar jednu od tri situacije u kojima se našao aktuleni vođa navale da pretvori u pogodak, da poseduje “kiler instinkt“, ali ga pozajmljeni fudbaler Rome jednostavno – nema. To mu je zaštitni znak. Sadik je dao osam golova, a koliko je prilika imao samo do ove faze sezone mogao je bez problema da se diči duplo boljim učinkom. Zicer u derbiju, prečka u Novom Sadu, nerazumljivi promašaji u Nišu i Ivanjici, stativa protiv AZ-a, teško objašnjive greške u okršajima sa Kohasom i nekim drugim ligaškim mečevima ilustruju da bi Partizan i u nastavku sezone mogao da se muči ukoliko rivala ne otvori na vreme, maltene iz prve šanse.

Duel sa Mladosti, posle kog je statistika pokazala da je Partizan čak 20 puta šutirao ka golu, od čega čak devet u okvir, pokazuje ispravnost zapažanja od pre dva meseca kad smo na istom ovom mesecu napisali kako crno-beli “nemaju patike za maraton“. Tačnije, da mu kadar nije širok za takmičenja na tri fronta. Potpuno je u pravu Savo Milošević kad kaže kako nema dovoljno igrača za rotaciju, utakmice na svaka tri dana iziskuju rokade u prvih 11, a pogotovo da nema alternativnog špica. Posledica skraćene rotacije su kiksevi poput poraza od Mladosti ili pre toga Voždovca.

Na papiru je rezervni napadač Petar Gigić, međutim, sam Milošević je rekao da je novajlija iz Mačve zalog za budućnost. Jedini je problem što Partizan nema vremena da čeka, nego mu je odmah potreban fudbaler sposoban da isporuči po sezoni 20-25 golova, da pogađa u serijama, kao Petar Škuletić ili Uroš Đurđević u poslednje dve šampionske sezone. Ili ranije Lamin Dijara, Gabrijel Kleo, Aleksandar Mitrović... Druga nevolja je u tome što Partizan, kako je Savo primetio, ima dosta igrača koji umeju da daju gol (Sadik, Tošić, Suma, Natho, Stevanović, Marković pre povrede), ali niko od njih nije klasičan napadač, fudbaler od koga se po opisu radnog mesta očekuje egzekucija na svakom meču. Zato je zaključak kako ovaj sistem igre funkcioniše, dosta toga u polju odrede crno-beli valjano, što je ogroman napredak u odnosu na minule dve sezone, međutim, nedostaje im završni udarac. Da se nađe put, da se lopta ugura u mrežu po svaku cenu.

Partizan, dakle, nema problem igre i to je dobro, međutim, teško je ignorisati utisak da mu bez Sejdube Sume u prvih 11 ide teže od očekivanog. Videlo se i u Dragačevu, čim je Gvinejac ušao u drugom delu šanse su počele da se nižu, najbolja na utakmici je posledica njegove ideje (proigravanje Sadika), što samo pojačava utisak da bi trebalo da bude starter. U subotu nije bio pod obrazloženjem da se tek u četvrtak veče vratio sa reprezentativnih obaveza. No, isto se desilo i u Kruševcu (2:2) i protiv Voždovca (1:2), pa sad (0:1), a to su utakmice na kojima je Partizan uskraćen za osam bodova. Još dva mu “fale“ iz susreta sa TSC-om (1:1) na kom je Sejduba igrao od početka, što je možda izuzetak koji potvrđuje pravilo o bitnosti za ovaj tim Partizana. I koji, opet je Milošević u pravu, pokazuje kako pravo na rotaciju struka crno-belih nema, jer ako ne igraju najbolji odmah se javljaju nevolje. A ni najbolji ne mogu na leđima da istrpe sve utakmice u napornom ritmu subota-četvrtak-nedelja, što jasno sugeriše potrebu za dodatnom selekcijom na zimu.

Zapažanje posle 161. večitog derbija podrazumevalo je izuzetnu fizičku pripremu ekipe iz Humske. Na psihološkom planu, pak, jasno je da posao nije odrađen valjano i da tim trpi kako zbog spoljnih uticaja, tako i zbog nemogućnosti da na njih adekvatno odgovori. Poslednja dva kola su najbolji primer. Protiv Voždovca je Parni valjak izašao na teren samo koji minut pošto je večiti rival u sudijskoj nadoknadi slavio u Kruševcu, što je očigledno ostavilo traga i od plana da se isto veče pretekne Zvezda stiglo se do još većeg zaostatka. Nešto slično desilo se u minula dva dana: crveno-beli su u petak veče savladali Rad i pobegli na “plus sedam“, a odgovor osvajača Kupa Srbije bio je poraz u Lučanima i loša uvertira za dolazak Mančester junajteda.

Ako je Savo Milošević uspeo da od nikakve igre napravi u većem delu sezone zabavnu i zanimljivu, onda je pred njim i saradnicima iz stručnog štaba jednako ozbiljan izazov da poradi i na psihologiji i igrače dovede u stadijum da slabih dana kakav je bio subotnji u Lučanima bude što manje. Jer, nekad se i na individualni kvalitet rešavaju utakmice u kojima ne ide...

NOVAK SIMOVIĆ “SLUTI” NA LOŠE

Ovoga puta sudija nije bio u centru pažnje Partizanove utakmice, međutim, kao što postoje igrači talismani, tako izgleda da ima i arbitara koji donose nesreću crno-belima. U tu kategoriju definitivno spada Novak Simović, jer kad on svira superligaške mečeve tim iz Humske 1 obavezno prosipa bodove.

Ne njegovom krivicom naravno, ali u poslednje tri sezone samo jednu od šest prvenstvenih utakmica Parni valjak je dobio sa Simovićem u ulozio delioca pravde. I to protiv Rada u jesen 2016, kad je bilo 4:0, uz isključenje tadašnjeg trenera Marka Nikolića. U istoj sezoni bilo je 0:0 sa OFK Bačkom na “Karađorđu“, lane 1:1 sa Napretkom na Topčiderskom brdu i poraz od Crvene zvezde na stadionu “Rajko Mitić“ 1:2, da bi u tek započetkoj posle 1:1 sa TSC-om u Humskoj sudija iz Lovćenca svirao i subotji duel u Lučanima (0:1).

U međuvremenu, Novak Simović je vodio finale Kupa Srbije za sezonu 2018/19, kad je Partizan u gostima savladao Crvenu zvbezdu 1:0, pogotkom Bojana Ostojića.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar