Ko će i kada utvrditi sukobe interesa u RS?

Transparensi internešnel BiH je podnio Komisiji za utvrđivanje sukoba interesa prijavu protiv novoimenovanog v. d. direktora Željeznica RS Slavka Gligorića jer je Gligorić istovremeno i narodni poslanik.

Republika Srpska 19.10.2019 | 20:29
Ko će i kada utvrditi sukobe interesa u RS?
Međutim, sudeći prema ranijoj praksi Komisije, ali i nedorečenosti Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti RS,  u ovom udruženju nemaju velika očekivanja da će Komisija utvrditi nespojivost ove dvije funkcije.

Novoizabrani vršilac dužnosti direktora Željeznica je istovremeno narodni poslanik, a ima i partijsku funkciju u DNS-u, kažu u Transparensiju, dok zakon jasno kaže da izabrani funkcioneri ne mogu biti članovi uprave javnih preduzeća, zbog čega su protiv Slavka Gligorića uputili prijavu Komisiji.

Koliko je realno očekivati da će u ovom slučaju Komisija utvrditi sukob interesa, pokazuje ranija prijava Transparensija protiv Dragana Čavića koji je narodni poslanik, predsjednik NDP-a i v.d. direktora Elektrokrajine.

Komisija je obustavila ovaj postupak uz zanimljivo obrazloženje: Da Čavić kao vršilac dužnosti nije „direktor u punom kapacitetu" niti je Elektrokrajina „javno preduzeće u punom kapacitetu" jer posluje u sastavu Elektroprivrede Republike Srpske.  

Komisija je u 2018. godini utvrdila sukob interesa u samo 4 slučaja iako je razmatrano više od 270 predmeta. Ovo dokazuje, kažu u opoziciji, da Komisija postoji samo iz formalnih razloga, dok društvo i javni interes od nje nemaju nikakvu korist.

Upravo zbog ovakve prakse opozicija je nedavno u Narodnoj skupšitni iznijela oštre optužbe na račun predsjednike Komisije Obrenke Slijepčević, na šta je ona odgovorila da se i sama nada izmjenama zakona.

Da je bilo volje, komisija je i u okviru dosadašnjeg zakona mogla bolje da radi svoj posao, odgovara opozicija.

Za sada je međutim teško očekivati da će biti donesen bolji zakon, jer je dosadašnja praksa pokazala da se zakonski i podzakonski propisi najčešće kroje na način da ne ugrožavaju pozicije funkcionera, umjesto da se donose tako da štite javni interes.



BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

K.K.

19.10.2019 19:08

I ovaj direktor završio divlji fakultet i uvalio se u sranku,,,

ODGOVORITE
Name

Aktivista

19.10.2019 20:03

A zašto se baviti dotičnim ćutologomPenzionisati ga kao i sve ostale po novom zakonu o penzionisanju za željeznice.Ako neće i mi se vraćamo na posao putem tužbe i suda ako ima suda i pravde.

ODGOVORITE
Name

Zagor ba

20.10.2019 05:24

Koji sukob interesa?Sta kad se kao sad ukaze na njega?Dok ne budu astronomske kazne i za doticnog i onog ko ga je postavio na to mjesto,do tada mlatiti praznu slamu kao sada,sta?

ODGOVORITE
Name

Prica o Borisu Slini Spasojevicu

20.10.2019 07:34

Do rata nizerazredni ljevcanski nastavnicic geografije. Tokom rata, kao okoreli dezerter skriva se uspjesno citav rat od mobilizacije. Poslije rata postaje direktor O.S. u Aleksandrovcu (to je ona sto je opremljena novcem grckog granta koji je trebao biti upotrebljen za izgradnju bolnice). U medjuvremenu mufte zavrsava fakultet. Da bi mu kasnije i magistarski i doktorski rad napisali asistenti Gorana Popovica - to je ona isti Popovic koji je proglasen 1993. godine uz M. Dodika i jos nekoliko Srba kao jedini pozeljni za ostanak u BiH, a za koga je Dodik kada je 2000. otisao u opoziciju govorio da je najveci bandit i lopov u Srpskoj i da ce na dozivotnu robiju kada on ponovo dodje na vlast. Popovic je tada bio direktor carina i dobro se nahapao u milionima - pa je to mozda bilo i jedini put u zivotu kada je M.D. govorio istinu. Danas Boris Slina Spasojevic ima 6 zvanicnih radnih mjesta - Direktor Ugostiteljske skole u B.L., direktor i suvlasnik elitnog banjaluckog restorana "Monogram" u B.L., predsjednik Skupstine opstine Laktasi, predsjednik K.K. "Igokea", predsjednik Kosarkaskog saveza R.S., potpredsjednik Kosarkaskog saveza BiH, i jos mnogo toga... Ima li ikakvih sukoba ovde??? Svi se pitaju, zasto skolovani mladi ljudi odlaze!?

ODGOVORITE
Name

Машиновођа

20.10.2019 08:25

Само Глиго са приватним оператером чији је он заступник , може спасити жељезнице.

ODGOVORITE