PL: Everton napokon!

Bernard nasamario Vest Hem, Marko Silva može da diše. . . ! "Karamele" su bile bez osvojenog boda u poslednja četiri kola, pa će im ovaj trijumf itekako značiti.  Brazilska magija izbavila Everton iz kanala, Bernard srušio Vest Hem.  Na Gudisonu 2:0 za Karamele.

Fudbal 19.10.2019 | 19:16
PL: Everton napokon!
Everton je konačno pobedio. Posle četiri uzastopna poraza, Marko Silva je dobio razlog da ostane na klupi tima sa Mersisajda, pošto je njegova ekipa savladala Vest Hem u prvom meču 9. kola Premijer lige.

EVERTON - VEST HEM 2:0 (1:0)
/Bernard 17, Sigurdson 90+2/

Meč je odlično počeo po domaći tim, pošto je već posle nešto više od četvrt sata igre došlo do promene rezultata na semaforu, a pravu malu majstoriju napravio je Brazilac Bernard.

Kao što i ide uz reputaciju njegove nacionalnosti, Bernard se poigrao sa nekolicinom defanzivaca Vest Hema, pobegavši prvo "od gola", da bi se potom vratio ka njemu, predriblao još jednog rivala i potom savladao golmana "čekićara".

Bio je to pogodak koji će se definitivno prepričavati u narednim sedmicama, a do kraja poluvremena su samo igrači Evertona "postojali" na terenu.

Imali su samo dva udarca ka golu Džordana Pikforda i samo jedan dodir s loptom u njegovom šesnaestercu za tih 45 minuta. U nastavku se jesu malo probudili, ali to nije bilo dovoljno.

Ričarlison je već u 47. minutu postigao gol iz očiglednog ofsajda, te je on bio poništen, a Teo Volkot je odlično šutirao sa dvadesetak metara i ozbiljno uzdrmao prečku gostiju.

Jeri Mina je nešto kasnije postigao gol glavom posle kornera, ali je i on bio poništen, doduše bilo je manje očigledno o čemu se radilo. Čini se da je jedan njegov saigrač napravio blok Mininom čuvaru, kao što se to radi u košarci.

Ipak, ni sve te neiskorišćene prilike nisu pomogle Vest Hemu da kazne Silvinu ekipu, pa je Gilfi Sigurdson posle odlične finte koja je izbacila Džeka Vilšira iz igre lepo šutirao sa distance i potvrdio trijumf Evertona.

"Karamele" su tako po prvi put od 17. avgusta uspele da sačuvaju mrežu (u svim takmičenjima) i da ostvare prvu pobedu u Premijer ligi od 1. septembra.

Marko Silva je bio pod ogromnim pritiskom pre ovog susreta i ova tri boda će mu itekako značiti da dobije na vremenu u narednim sedmicama.

Dok je igrao u Šahtjoru oduševljavao je celu Evropu i kad je prošlog leta kao slobodan igrač stigao na Gudison činilo se da je Everton povukao jedan od najboljih poteza prelaznog roka. Međutim, za ovih godinu i kusur u Engleskoj Bernard nije uspeo da ubedi javnost da je igrač koji može da istrpi fizičke napore Premijer lige. S tim da ove jeseni počinje da popravlja utisak. U sudaru sa Vest Hemom baš je Bernardov gol utabalo Karamelama put ka pobedi od 2:0 u devetom kolu Premijer lige.

Everton je tako prekinuo crnu seriju od četiri uzastopna poraza i bar privremeno izbegao iz zone ispadanja. Apsolutno zasluženo, ne zato što je bio toliko dobar – mada je imao svoje momente, posebno preko Tija Volkota – već zato što je Vest Hem u većem delu meča bio očajan.

I domaćin je, razumljivo je to u ovakvim okolnostima, počeo dosta nervozno, ali kad je video da sa druge strane nema odgovora osmelio se i krenuo agresivnije napred. U 17. minutu odlučujući trenutak meča, Volkot je dobro povukao loptu sa desnog krila, izbacio Bernarda samog pred Roberta Himeneza, ovaj je isprva oklevao i činilo se da je propustio svoju šansu, ali je potom izlomio kičmu Artura Masuakua i uz malo sreće maltene iz mrtvog ugla savladao Vest Hemovog golmana. Čini se doduše da je Roberto loše reagovao, ali to ne umanje značaj Bernardovog gola, njegovog drugog u sezoni. U debitantskoj godini u Premijer ligi dao je samo jedan.

U tom naletu je Everton mogao i da reši utakmicu, Rišarlison je imao dve dobre šanse, uzdrmao je i stativu, ali Vest Hemove reakcije ni na vidiku. Tek početkom drugog poluvremena nekakvi znaci života, ali premalo je to bilo. Ni ulazak Andreja Jarmolenka, koji je neočekivano počeo na klupi, nije promenio mnogo toga. Pokušavao je nešto Pablo Fornals, mršavo dosta je bilo, pa je Everton opet hrabrije krenuo napred i opet se mučio sa završnicom.

Volkot je raspalio po prečki, Aleks Ivobi je imao zicer, ali je njegov udarac Himenez odbranio, pa se rezultat na semaforu dugo nije menjao, čak iako je Džeri Mina postigao sasvim regularan gol koji je sudija Pol Tirni poništio iz sasvim nejasnih razloga.

Umalo se to obilo o glavu domaćima, pošto je u 83. minutu Isi Diopu u gužvi nakon kornera lopta palo pravo pred nogu na pet metara od protivničkog gola, ali je Džordan Pikford bio dobro postavljen i sačuvao ceo plen na Gudisonu. Ali kad Čekićari nisu iskoristili svoju šansu, stigla je kazna, potpisao ju je Gilfi Sigurdson, tek da ne zaboravimo kakvu desnu nogu ima. Majstorija. I neverovatna nonšalancija Deklana Rajsa sa brojem 41 na leđima u trenucima koji su prethodili golu. Njemu na dušu. Dobar dodatak i za tekst o poslovnoj politici Mančester junajteda, koji je navodno spreman da izdvoji 80.000.000 evra za Rajsa.

PREMIJER LIGA, 9. KOLO

subota:

Everton - Vest Hem 2:0 (1:0)
/Bernard 17, Sigurdson 90+2/

Aston Vila - Brajton 2:1 (1:1)
/Griliš 45+2, Target 90+5 - Vebster 21/

Bornmut - Norič 0:0

Čelsi - Njukasl 1:0 (0:0)
/Alonso 73/

Lester - Barnli 2:1 (1:1)
/Vardi 45, Tilemans 75 - Vud 26/

Totenhem - Votford 1:1 (0:1)
/Dele Ali 83 - Dukure 6/

Vulverhempton - Sautempton 1:1 (0:0)
/Himenez 61p - Ings 53/

Kristal Palas - Mančester siti 18.30

nedelja:

Mančester junajted - Liverpul 17.30

ponedeljak:

Šefild junajted - Arsenal 21.00

TABELA: Liverpul (-1) 24, Lester 17, Čelsi 17, Mančester siti (-1) 16, Arsenal (-1) 15, Kristal Palas (-1) 14, Barnli 12, Vest Hem 12, Totenhem 12, Bornmut 12, Vulvs 11, Aston Vila 11, Everton 10, Mančester junajted (-1) 9, Šefild junajted (-1) 9, Brajton 9, Njukasl 8, Sautempton 8, Norič 7, Votford 4.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar