Skandal: Otjerali direktora koji je nešto dobro uradio

Sječa direktora u “Šumama RS” već je počela, ali na način, koji je šokirao čak i najveće cinike.

Republika Srpska 19.10.2019 | 11:16
Skandal: Otjerali direktora koji je nešto dobro uradio
Nakon što je objavljeno da je od 26 šumskih gazdinstava, njih čak 11 u minusu, a premijer Radovan Višković lično poručio da će svi direktori gubitaši morati da odu, prvi je smijenjen Čedo Dačević, direktor “vatrogasac”, koji je šumariju u Čajniču za samo nekoliko mjeseci izvukao iz minusa od 1,4 miliona KM. Umjesto Dačevića, za novog v.d. direktora Šumskog gazdinstva “Vučevica” Čajniče imenovan je Marko Mičević, kadar SNSD.

Istovremeno, ruka pravde je volšebno zaobišla čak 10 direktora gubitaša, jer je samo jedan od takvih, v.d. direktora šumarije u Tesliću Mišo Stojanović, juče ostao bez fotelje. Na njegovo mjesto je imenovan, takođe SNSD-ovac Stojan Božić.

I dok se smjena u Tesliću očekivala i to, kako tvrde upućeni, ne zbog nagomilanih gubitka, nego zbog turbulencija u lokalnom SNSD, smjena Čede Dačevića u Čajniču je bila kao grom iz vedra neba.

Dačević, međutim, kaže da nije iznenađen smjenom, iako je za samo 10 mjeseci šumariju iz minusa od 1,4 milion KM, doveo do pozitivnog poslovanja i plusa od 17.000 KM.

-Nisam iznenađen, takav je naš sistem, zato i propada. Kad su me imenovali, ja sam na sastanku, pred 60 ljudi rekao: čim izvučem gazdinstvo iz problema, vi ćete me smjeniti i dovesti svog čovjeka – kaže  za Srpskainfo Čedo Dačević, iskusni šumarski inženjer, kojem je ovo bilo treći put da šumariju u kojoj radi cijeli radni vijek spasava sa ivice ambisa. I svaki put se ponavljao isti scenario: Čedo spasi šumariju, a onda “oni odozgo” dovedu “svog čovjeka”. Čedo Dačević tvrdi da nije ničiji čovjek i da nikad nije pristajao da radi protiv pravila struke.

-Ne znam kako se vodi dom zdravlja, ali znam kako se sječe šuma i rukovodi šumarijom, to je moje struka. Svaki put sam pristajao da budem direktor u najtežim uslovima, ne zato što sam naivan, pa dozvoljavam da me prevare i iskoriste, nego zato da bih sačuvao radna mjesta i svoje Čajniče, koje zavisi od šumarije – kaže Dačević za Srpskainfo.

To ga je, tvrdi, motivisalo da krajem feburara sjedne u vruću fotelju v.d. direktora šumarije, koju je njegov prethodnik, Neđo Mašić, kandidat SNSD za načelnika opštine Čajniče, uvalio u milionski minus i u jedan od najvećih skandala u istoriji “Šuma RS”.

Kako je ranije pisala Srpskainfo, Mašić je u gazdinstvo instalirao zakonom zabranjenu opremu za prisluškivanje, kako bi uoči izbora prisluškivao, snimao i ucjenjivao radnike. Uz to je “prijateljskoj” firmi, za koju je znao da neće moći isplatiti robu, isporučio drvne sortimente vrijedne skoro milion maraka, kupio devastirani hotel, koji je šumariji samo teret….

Dačević je za samo deset mjeseci iz minusa od 1,4 miliona KM doveo šumariju do plusa od 17.000 KM, a našao je i, bar privremeno, rješenje za hotel, koji je šumariji kamen o vratu, jer je dogovorio da će sportske ekipe iz Srbije dolaziti u Čajniče na pripreme.

– Imao bih ja plus od skoro 200.000 KM, ali sam isplatio radnicima 178.000 KM regresa. Gubitaši, kao što znate, ne isplaćuju regres – kaže Dačević.

Kada je juče pred kraj radnog vremena dobio vijest da mu nije produžen mandat v.d. direktora, čime je praktično smijenjen, samo na elegantniji način, Čedi Dačeviću je, kaže, prvo pala na pamet izjava premijera Viškovića.

-Kad je rekao da će gubitaši morati da odu, znao sam da od toga nema ništa. Znao sam da je to farsa, ali da je baš ovolika sprdačina, nisam mogao ni pomisliti – kaže Dačević.

Iz uprave “Šuma RS” se nisu oglasili, samo je za Srpskainfo nezvanično potvrđeno da će u ponedjeljak biti primopredaja dužnosti u šumarijima u Čajniču i Tesliću. Dačević kaže da taj čin čeka “čiste savjesti i svjetla obraza”.

Nikom ništa nisam dužan, svi dobavljači su izmireni, radnicima ne dugujemo ništa, sve je pod konac – kaže on. Drvoprerađivači, koji su se u Čajniču snabdijevali oblovinom su šokirani, jer skoro jednoglasno smatraju da je Dačević najbolji direktor šumarije.

(Srpskainfo)

Komentari / 50

Ostavite komentar
Name

Лука

19.10.2019 09:26

Boze sacuvaj..ovaj rezim u RS-oj je totalno izgubio kompas, toliko su se osilili, toliko su bahati, nasilni i lazljivi da ne znam kako dio gradjana u RS moze uopste dati glas za ovakve prevarante, a istovremeno i trule bogatase?! Dokle, narode, dokle ovo trpjeti?

ODGOVORITE
Name

I

19.10.2019 10:16

To luka botu

Name

GANGSTERSKA DRŽAVA

19.10.2019 10:30

U GANGSTERSKOJ DRŽAVI NORMALAN I POŠTEN ČOVJEK NE ME BITI NITI DIREKTOR NITI BILO ŠTA, MI SMO SRPSKA KLEPTOKRASTIJA KOJA SE ZAKLANJA BESKONAČNIM DIVLJANJEM PO VJERI I NACIJI. SVE JE OVO OGAVNO.

Name

Re

19.10.2019 10:31

Pa ovo je ok, Čedo se ne ljuti, on je zaduzen za izvlačenje gazdinstva iz minusa, Čedo kad izvuče, onda neka malo odmori, a drugi da rukovodi..

Name

Re

19.10.2019 10:34

Narod ne trpi. Narod masovno odlazi i ostavlja vas da se pitate dokle? Ljubav prema Srpstvu, Srbiji , mitovima... i Rusiji kosta ...

Name

Bog Sa Vama,

19.10.2019 10:42

Dodikova banda, nanjusila novce! sve sto vredi Taj idiot mora da otuđi ili unisti.

Name

Dado

19.10.2019 11:11

Dvije opstine ciji su nacelnici iz SDS-a. Da li je slucajno? Naravno da nije. Evo imam prijedlog za Cajnice posto je pogranicno mjesto. Uvedi takse za teretna vozila kao Gradiska. I eto budzeta za popravku puta I odrzavanje. Ide zima

Name

Vrbanja Kotor Varos

19.10.2019 18:41

Kad ćete otjerati ovu figuru Igora Andrića? Čovjek se nije snašao.

Name

.....l

19.10.2019 19:06

Ni policija ni inspekcija ne smije u najveće leglo kriminala u Gazdisntvo u Istočnom Drvaru.Bjeljac i dalje krade nemilice i naveliko.Špiric ga štiti.

Name

...RE

21.10.2019 12:40

Potpuno isto su Špirić i saradnici(Bjeljac, Marčeta, Dujaković,Bosnić,Grahovac) uradili prošle godine u ovo doba u ŠG Klekovača u Istočnom Drvaru. Smjenili momka, vd direktora iz Ribnika, iako je izvuko gazdinstvo iz minusa i pokrenuo proizvodnju.Nahuškali dio neradnika protiv njega i okovali zgradu uprave daskama.U minus ga upravo doveo direktor Bjeljac koji zbog kradje ogreva ima već 2-3 krivične prijave u Tužilaštvu.Svi ćute jer se boje Špirića. a u Driniću odmah srezali Galića jer je Dns.

Name

Sale

21.10.2019 15:04

Što više narod tučeš to te više vole. Neka narod treba još više tući i pljačkati

Name

Mafijaska vlast

19.10.2019 09:27

Covjek je sve objasnio. Nista za dodati. Zato su ovolike socijalne razliku, zato nemamo slobodu, pravnu drzavu, miran san, buducnost nase djece.

ODGOVORITE
Name

.....l

19.10.2019 15:58

Ni policija ni inspekcija ne smije u zmijsko gnijezdo kriminala u Istocnom drvaru u šumariji.Direktor Bjeljac i dalje krade naveliko.Špirić ga štiti.Sve na Sudu.Tuzilaštvo ima papire za kradju.

Name

pr

21.10.2019 12:55

Pa tak je Špiric prošle jeseni otjero poštena momka direktora a vratio Miloša Bijeljca i Radu da nastave kradju oblovine u Potocima!Ima sve snimljeno,papiri,dokazi..

Name

Bravo Čedo

19.10.2019 09:33

Znati da je sve sprdačina i goli lopovluk što kaže gospodin Čedo Dačević a da se ništa neće promijeniti je tako bolno i poražavajuće. A nejaki Radovan kaže na sjednici narodne skupštine da je dao nalog za istragu većem lopovu od sebe Draganu Lukaču

ODGOVORITE
Name

Мирослав

19.10.2019 09:33

Сад ће клошарац рећи да ово није истина , само гласати за снсд.

ODGOVORITE
Name

Ministar

19.10.2019 09:37

Pa sta trazis u snsd-u covjece. Prelazi u neku opozicionu vlast. Vidis da te postavljaju da saniras minus kako bi oni opat imali odakle krasti.

ODGOVORITE
Name

Rale

19.10.2019 09:43

Sirotinji ne treba onaj ko doprinosi ,veclopovi i sprdacina na racun pametnih. Sirotinjo i bogu si teska, pa poduzmi nesto makar zbog svoje djece.

ODGOVORITE
Name

6

19.10.2019 09:45

Dobro dosli u RS ...haha to smo MI..hhaaa

ODGOVORITE
Name

.....l

19.10.2019 18:08

NEpravda

Name

SNSDu ne odgovaraju pošteni

19.10.2019 09:52

Kvare im koncept... Čuj sve pod konac, dobavljači izmireni, radnici zadovoljni i uz to još posluju pozitivno!!! Sekta takve ne voli, jer očigledno je taj častan i pošten direktor mislio svojom glavom.... A zna se da se mora misliti Milinom glavom. I ranije su smjenjivali Stanića jer nije potpisao štetne ugovore, pa je sve to nadoknadio Bogdanić, zatim i direktora FZO (zaboravih ime) pa ekspres o doveli Kusturića koji sve redom potpisuje, čini mi se da su po istom šablonu pravili i smjene u Domu zdravlja Gradiška... Primjera je nažalost mnogo, klimoglavaca još više a časnih i poštenih kao ovaj direktor koje možemo na prste ruke izbrojati sve manje...

ODGOVORITE
Name

Cudno?

19.10.2019 09:59

Nije cudno. Sad ce novi izbori. Treba uposliti nove glasace. Izvuci pareza kampanju. A narod? Ma ko jebe narod. Nikada o njemu svakako niko nije ni mislio... Ovca je ovca.

ODGOVORITE
Name

Ama

19.10.2019 10:12

narod su trpali u rat u rovove a oni u pojacke fabrika banaka itd ido danas to traje !narod rastjerali opljackali i sad se bahate i bire se da zadrze legalizuju svojim zakonima kapital po javnim i tajnim od Rusije do Kipra !!!bruka nevidjena

Name

...re

22.10.2019 06:04

novi izbori - nove prevare

Name

Hmm

19.10.2019 10:18

Mogli bi radnici da te podrže pa da se organizuju i spriječe primopredaju i tako pokažu nešto ovom lopovskom sistemu ali naravno da to neće učiniti i to je dokaz da nam ne trebaju sposobni već podobni.

ODGOVORITE
Name

..

19.10.2019 14:57

Ma ko pita šta radnike?

Name

Cajnicanin

21.10.2019 16:06

Kako brate da ga radnici podrže kad su svi radnici prije dvije godine strajkovali on je sa svojom gospođom čekao u hladovini nedja da opustose firmu. On mu je bio teh direktor a ona desna ruka. Kako ga nije sramota da priča. Potrošili su milione maraka u polovne mašine. Svaka čast radnicima sg vucevice koji su sve ovo izdržali a ti im čedo bježi sa očiju idi medju kostio si iso i prije. Ko vas sastavi dabogda crko.

Name

klošar

19.10.2019 10:18

Sve je ovo maslo Košarca, poklopio istok i na sve strane krade i postavlja svoje ljude. Tako nam i treba, jebeš državu za koj su ginuli Srbi, a njom upravljaju oni koji pravili vladu BiH u sjenci kao Košarac i Dodik. Da ne govorim šta su sve ispričali svojevremeno strancima Cvijanovićka i Srebrenka pa na osnovu toga imaju Dodika u šahu. Na to sve dodaj ono djubre portarola SNSD Kovačevića, čovjeka kojeg su se zbogizjava protiv Srba muslimani u sarajevu stidili dok je bio u SDP. Zamisli djubre, javno nazivao Republika Šumska Srpsku, a danas je Srbin patriota, dok su oni koji su ginuli za otadžinu izdajnici.

ODGOVORITE
Name

Sta je cudno

19.10.2019 10:24

Sta se cudite, ni prvi ni poslednji, politika je cudo, podobni vladaju sposobne su doveli do prosjackog stapa jer su ljudi sa znanjem, stavom i moralom sto je slucaj u cijeloj BiH, konkretno u Bn ima onih koji su posteno radili ali nisu prihvatali da budu marionete te su izopsteni iz kompletne zajednice-vladajucih ali i opozicije(ista go**a). Sta i kome se obratiti kada nas vode neuke sarene laze koje samo svoj interes gledaju i grabe toliko da ne mogu postici jer dan je isuvise kratak za sve poslove, upravne odbore, revizije, putovanja, krkanluke..

ODGOVORITE
Name

Morao je otici

19.10.2019 10:29

Jer nije nosio torbe gde je trebalo

ODGOVORITE
Name

Romanija

19.10.2019 10:33

Samo bjezanje odavde spasava i ne glasanje na izborima.

ODGOVORITE
Name

Solomon

19.10.2019 10:54

Tako to ide gdje ima love eto snsd i dns a a gdje nems bjezanija , Mile Mile dao Bog da te trevi slog da se spasemo

ODGOVORITE
Name

Milan

19.10.2019 11:05

Stalno ista priča, njima netrebaju sposobni, već podobni. Ko radi pošteno nemoze davati njia za razne malverzacije, kupovinu izbora, zapošljavanje radnika kao glasačku mašineriju itd. Ustaljena politika bolje reći šljam.

ODGOVORITE
Name

Cipela br 49 u ustima

19.10.2019 11:44

Ovo je paradigma kako funkcionise ova vlast-Kao prvo,posten i cestit covjek se ne uklapa u ovaj sistem,strci,on se tretira kao virus koji bi moga preci na druge i zato ga odmah eliminisu.Kao drugo,cim cuju da negdje postoji zdrava preduzece,bez dugova,sa profitom,odmah postavljaju "provjerene" kadrove da odatle izmuzu sve sto se moze izmusti. Prilicno sam siguran da je ovom covjeku uzeto za zlo sto je radnicima isplatio regres u iznosu od 178000 KM umjesto da te pare usmjeri negdje drugdje. Rjesenje naseg problema je u malo vise ljudskog dostojanstva i licne hrabrosti,pa razbucat ova govna,Bes demokratiju,to je samo navlakusa za naivcine,nama bace kosku da se glodjemo a oni nam,tako anesteziranim,priglupim,bubrege vade.

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

19.10.2019 11:45

Kude mi je komentar,o Facoli..ti u administraciji nocevas...uvjek moj coment u kosarici zavrsi

ODGOVORITE
Name

Ex

19.10.2019 11:47

Ova vlast stalno postavlja lopove, neznalice i nestrucne funkcionere. Njohovo geslo je, vazno da je poslusan. Kad cujem termin patriota muka mi dodje. Sebe tako nazivaju, a ne znaju da su patriote ljudi koju vole svoju zemlju i ne kradu je. Te "patriote" su opljackale RS, razorile, otjerale narod, pobile nevinu djecu i ljude. To su monstrumi. Pustos iza sebe ostavljaju.

ODGOVORITE
Name

.....l

19.10.2019 15:56

Ni policija ni inspekcija ne smije u najveće leglo kriminala u Gazdisntvo u Istočnom Drvaru.Bjeljac i dalje krade nemilice i naveliko.

Name

Ne brigaj se

20.10.2019 15:46

Nema potrebe da policija i inspekcija ulaze u gazdinsto u East Drvar. Tu je sve pod budnim okom Špirićevim, fala mu đe čuo i đe ne čuo. Krajičkom drugog oka pod kontrolom drži susjedni Drinić i drinićke šume dakako.

Name

Politika

19.10.2019 11:49

Takvi su Srbi ...valjas dok trebas....

ODGOVORITE
Name

Chunga Wunga

19.10.2019 11:56

Kakva naivcina! Da je ukro mililon maraka bio bi direktor do kraja zivota.

ODGOVORITE
Name

ВД

19.10.2019 12:40

Чедо нема разлог да се љути. Догодине, послије избора, опет ће на функцију. Само што ће онда дуг бити већи па ће се дуже задржати у фотељи.

ODGOVORITE
Name

Jasno

19.10.2019 13:18

Pusti Viškovićevu žvalju,mlati,sve što mu narede,a što on pokuša sam da kaže ,lupi gluposti, kao za struju,avion itd. pa ga ovi izribaju. Veći šupljoglav nije mogao doći!

ODGOVORITE
Name

Glas

19.10.2019 13:26

U ovoj zemlji lutalica,tesko je proci po zaslugama ako si dobar i sposoban kadar.Sto budete gori i nepravedniji na svojim radnim mjestima,to ce vas se vise cijeniti i titrati!!!

ODGOVORITE
Name

Када Баја

19.10.2019 13:52

каже да нас све види у Србији, он види себе на челу тог "потенцијала". Зна да је већи продавач магле и патриЈотизма од било кога преко а папке би пронашао за 2 дана. Какав би му тада био имовински картон?

ODGOVORITE
Name

Vlasenica Šumar

19.10.2019 14:00

Smjenite Tanju u ŠG BIRAČ, krade nemilice i uposlila svoje traktore da rade.

ODGOVORITE
Name

Istina

20.10.2019 06:00

Kako dosao tako i otišao. Uspiio je da sa kudjom potroši preko dva miliona maraka koje su naslijedili od gospodina pejovića. Treba da vrati autobus koji je zamijenio za neki krš još se narod čudi. Kakav spasilac boze sacuvaj

Name

..

20.10.2019 16:17

Još hitnije smjena direktora u M.Gradu, Ribniku i I.Drvaru.

Name

Doboj

20.10.2019 21:45

Ovaj režim je kao one pajde u Ivkovoj slavi..Načelniče dobro što dođošte, skroz smo se bili pogubili. Pod hitno zamoliti kakvog načelnika da im se "ukaže"

ODGOVORITE
Name

Cajnicanin

21.10.2019 11:24

Kad su radnici sg vucevice strajkovali da nedjo ne bude direktor čedo ga je podržavao i došao na mjesto teh. Direktora i onda su opuhalii milione maraka. Kasnije je radnike slao da rade u minskim poljima. Kakav vatrogasac.

Name

pero

21.10.2019 22:04

nije mi cudno sto cute ovi sto nisu bili u rovu ali me cudisto ovi drugi cute i trpe za sta se ginulo zakoga leze oni na sokocu

ODGOVORITE