ABA: Mega ubjedljiva u derbiju začelja!

Hrvati dva puta po 0-3! Tim Dejana Milojevića pobegao je sa deobe poslednjeg mesta, nakon što je sredinom treće četvrtine "prelomio" izjednačen duel sa Zadrom.  Mega se probudila, Mišković i Ašćerić dominirali, Zadar otišao kući sa -24! Odlična igra domaćih u napadu.

Košarka 18.10.2019 | 22:40
ABA: Mega ubjedljiva u derbiju začelja!
Mega Bemax ostavila je Zadar na "minus 24" u jednom od uvodnih mečeva 3. kola regionalne lige.

Gosti su početkom drugog poluvremena bili u blagoj prednosti (45:47), a izabranici Dejana Milojevića reagovali su serijom od 11:0, koja je potom rasla do 21:4.

Vođstvo od 66:51 u 28. minutu dalo je nagoveštaj da će se na kraju radovati domaći košarkaši, ali ne i da će se gosti iz Dalmacije potpuno "raspasti" u poslednjih 10 minuta, do konačnih 98:74 (30:22, 13:18, 28:19, 27:15).

Mega, za koju je debitovao Slovenac Blaž Mesiček, tako je pod "moranjem" stigla do prve pobede u novoj sezoni, dok je Zadar pao na 0-3 i zajedno sa Cibonom deli poslednje mesto na tabeli.

Bez pobede je za sada još Igokea, koja u subotu uveče dočekuje Cedevita Olimpiju.

U timu Mege bilo je šest igrača sa dvocifrenim učinkom, ali niko nije naročito "odskočio. Nikola Mišković ubacio je 18, Luka Ašćerić 15, Filip Stanić i Marko Simonović po 14, a Edin Atić i Andrija Marjanović po 12 poena.

Kod Zadrana potpuno suprotna situacija - najbolji strelac Brajon Alen postigao je 24 poena, a prvi sledeći samo devet poena. Bili su to centri Domagoj Vuković i Srbin Stefan Fundić, koji je kao bivši član Mege dobio prigodan poklon pre početka utakmice.

Meču u dvorani "Ranko Žeravica" na Novom Beogradu prisustvovalo je mnogo ljudi iz sveta košarke. Izdvajamo nekadašnjeg selektora Dušana Ivkovića i povređenog reprezentativca Dragana Milosavljevića.

Mega je upisala prvu pobedu u novoj sezoni ABA lige. Zadar je u dvorani "Ranko Žeravica" na Novom Beogradu bio dobar rival tek na trenutke, a sve zahvaljujući veoma angažovanoj igri domaćih pre svega u napadu. Hrvatski tim je na kraju poražen rezultatom 98:74.

Gostujući košarkaši su večeras katastrofalno šutirali sa linije za slobodna bacanja, promašivši čak 12 puta u prvom poluvremenu (7/19, 37%), dok je Mega sa druge strane poenima iz reketa uspevala da dođe do veoma bitnog momentuma. Ispostaviće se je Zadrane to kasnije koštalo boljeg rezultata. Meč je i definitivno prelomljen sredinom treće deonice kada je Mega ušla u odličnu seriju 21:4, ponovo preuzela prednost u svoje ruke i nije je ispuštala sve do kraja utakmice.

Najbolju partiju večeras kod domaćih pružio je Nikola Mišković koji je upisao 18 poena uz pet skokova i šest asistencija. Ispratili su ga Luka Ašćerić sa 15 poena, kao i Marko Simonović i Filip Stanić sa po 14. Kod Zadrana, jedini vredan pomena bio je Brajon Alen sa 24 poena.

Utakmicu je mnogo bolje otvorila ekipa Mege, koja je vrlo lako dolazila do poena u reketu i koristila smušesnost u igri Zadrana. Gosti su tokom prve deonice jedine trzaje davali sa distance, pošto iz reketa, a ni sa linije slobodnih bacanja, gotovo ništa nisu uspevali da pogode. U takvom ritmu, domaći su nakon uvodnih deset minuta košarke vodili rezultatom – 30:22.

U drugoj četvrtini videli smo nešto sporiju igru na obe strane. Megi je stao šut, pa su gosti polako krenuli da tope prednost. I dalje su imali dosta glavobolje sa linije penala, mada su sve kompenzovali dobrim šutom za tri poena. Domaćini su nastavili da forsiraju sličan stil igre kao u uvodnoj deonici, a na poluvreme su otišli sa tri poena prednosti – 43:40.

Zadar je na početku trećeg kvartala poveo, ali to je bilo sve od ovog hrvatskog kluba za večeras. Mega je sredinom ove deonice došla do sjajne serije od 21:4 i tako bacila rivala na leđa. Veoma važnu rolu u tim momentima su igrali Marko Simonović i Luka Ašćerić. Imao je domaćin velikih 16 poena prednosti krajem trećeg kvartala, ali je na pauzu otišao sa zalihom od 12 razlike – 71:59.

Iako se činilo da će Mega do kraja samo još više uvećati prednost, sredinom poslednje deonice ušlo se u manju krizu, pa je Zadar u jednom trenutku prišao i na jednocifrenu razliku. Ipak, trojkom Luke Ašćerića sve se vratilo "u normalu". To su ujedno bili i poslednji trzaji hrvatske ekipe. Domaći su na kraju slavili prilično ubedljivo - 98:74.

MEGA BEMAKS – ZADAR 98:74

Arena: Hala sportova "Ranko Žeravica", Novi Beograd
Gledalaca: 1.000
Sudije: Uroš Obrknežević, Milivoje Jovčić, Branislav Mrdak

MEGA BEMAKS: Mišković 18, Atić 12, Marjanović 12, Ašćerić 15, Čarapić 6, Simonović 14, Cerovina 3, Brekić, Macura, Tanasković 4, Stanić 14, Mesiček

ZADAR: Uljarević 4, Alen 24, Marić, Siriščević 3, Palokaj, Vujičić, Vuković 9, Junaković 8, Far 8, Fundić 9, Planinić 3, Glibert 6

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Foto: ABA liga (Mega Bemax / Ivica Veselinov)

Komentari / 0

Ostavite komentar